Kovács Karád: Szeretnék részt venni egy új vagy akár már létező cég felvirágoztatásában

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 11. 03., 09:15

Több ezer emberrel kerültem már kapcsolatba, megmutatva nekik azokat a tervezési metódusokat, amelyekkel hatékonyan tudják kezükbe venni megtakarításaik, vagyonuk felelős kezelését – mondta az Üzletemnek Kovács Karád, a Portfolio Trader befektetési üzletágának vezető stratégája.

Kovács Karád amióta dolgozik, leginkább tőzsdei befektetésekkel és pénzügyekkel foglalkozik, bár projektmenedzseri tapasztalatokat is szerzett média és kkv energiakereskedelem területen. Az elmúlt öt évben a Portfolio Trader befektetési üzletágának vezető stratégája, illetve tőzsdei oktatója. Ezen keresztül célja az is, hogy a hazai pénzügyi és befektetési kultúrát is formálja, valamint gyakorlati tudást és eszközöket adjon az embereknek megtakarításaik gyarapítására. Ha arra is kíváncsi, hogy Karád mit tanult válogatott atlétikai múltjából, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 232. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– A hagyományos értelemben véve nem a megszokott karrier utat jártam be eddig, inkább azokat a lehetőségeket kerestem, amiben új fejlődési irányok és kihívások elé állítottak, ahol megvolt az esély arra, hogy az adott szervezettől és kollégáktól más szemléletet is elsajátítsak. Amire viszont mindenképp büszke vagyok, hogy a munkám során több ezer emberrel kerültem már kapcsolatba, megmutatva nekik azokat a módszereket és tervezési metódusokat, amelyekkel hatékonyan és eredményesen tudják saját kezükbe venni megtakarításaik, vagyonuk felelős kezelését.

Milyen távra tervez?

– Mivel a tőzsdék és befektetések világa sosem állandó, nagyfokú rugalmasság szükséges mind a tervezés, mind a döntéshozatal során. Mindenkinek más-más időtáv illik a habitusához, így a munkámból kiindulva egyszerre kell figyelmet fordítanom a rövid, közép és hosszú távra. Saját pénzügyeimnél egyszerre van jelen a rövid és hosszabb táv, így szépen egymásra tudnak épülni a különféle dimenziók. Magánéletemben viszont inkább a hosszabb távú tervezés a jellemző, megpróbálva tudatosan koncentrálni arra (egy nagyobb önismereti munka után), hogy megéljem a jelent és értékeljem az apró sikereket, örömöket is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen elmélyednék vállalatfinanszírozási projektekben, illetve dolgozik bennem olyan gondolat, hogy szeretnék részt venni egy új vagy akár már létező cég kibontakozásában, felvirágoztatásában.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Fiatal koromban válogatott atléta voltam, a sok elvégzett edzésmunka, illetve a versenyek megtanítottak a tervezésre, a kitartásra, a céltudatosságra, a siker és a kudarc elfogadására. Emellett nagy hatással voltak rám testvéreim, illetve néhány korábbi felettesem, akikre érdemes volt odafigyelni és tanulni. A tőzsdei kereskedés, befektetés témakörben 4-6 amerikai és brit szakértőt tudnék leginkább megemlíteni – sok inspirációt és egyedi szemléletmódot kaptam tőlük. Emellett szívesen olvasom sikeres cégvezetők, sportolók, trénerek önéletrajzait, interjúit.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Érdemes mindenki esetében feltérképezni a rá jellemző motivációkat, erősségeket, gyengeségeket, illetve azt, hogy mit szeretne elérni. Ha ezt ismerem, akkor már jobban egyénre lehet szabni a terveket, célokat, és maga a csoport is jobb eredményekre lesz képes a kellő rugalmasság, szabadság mellett. Így jobban felszínre törnek az ötletek, a közösségi hangulat is felszabadultabb lesz.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Izgat a fintech-cégek és az IT, valamint a kockázati tőke világa.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Sok-sok beszélgetésen, figyelésen, hallgatáson és kérdezésen keresztül, legyen szó társasági vagy üzleti rendezvényekről. Emellett a tőzsdével kapcsolatos munkám és saját tevékenységem miatt is erős online jelenlét jellemző rám.

Mire sajnálja az idejét?

– A mellébeszélésre, a céltalan megbeszélésekre, az ingázásra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az önteltséggel, a buta egoizmussal, a felszínességgel, az arroganciával, a rosszindulattal és úgy általában a világban zajló politikai kommunikációval.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Az oktatás és a tudásátadás amúgy is közel áll hozzám, így a pénzügyi tudatosságra nevelés témakörben vállalnék, legyen szó akár gyerekekről, akár felnőttekről. De a szellemi mellett akár fizikai munkára is beállnék például közösségi ház felépítése lemaradó térségekben. Régebben sokat agyaltam azon, ha egyszer úgy hozná az élet, akár elmennék Afrikába vadőrnek, a természet kincseit védeni.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, önfejlesztésre és utazásokra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Futás, kerékpározás, a családdal vagy a barátokkal töltött beszélgetések, életrajzi vagy akcióregények olvasása, kertészkedés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS