Az élethosszig tartó tanulás ma már nem opció, hanem alap követelmény – mondta az Üzletemnek Körössy Zoltán, az Eventrend Holding alapító társtulajdonosa.
Kőrössy Zoltán 1992 óta dolgozik a rendezvényszervezés élvonalában, büszke rá, hogy sok óriás esemény főszervezője lehetett. Ahogy arra szintén büszke, hogy a több mint harminc céget tömörítő Eventrend vállalatcsoport cégkultúrája az elfogadásra, a szerénységre, a puritanizmusra épül. Hatalmas területet irányít, mégis állítja, hogy nem fenyegeti a munkahelyi kiégés. A cégnél a kollégáiknak élethosszig tartó karrierpályát kínálnak. Én most ennél „kevesebbel” is beérem, csupán néhány percet kérek az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 147. interjújának elolvasásához.
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– Amikor nagyon komoly nemzetközi cégvezetők őszintén elismerően nyilatkoznak arról a tudásról, szervezettségről, stratégiai gondolkodásról, amit az Eventrend-nél látnak.
– Milyen távra tervez?
– Vezetőként ma már az ember élethosszig tervez, főleg, ha annyira imádja azt, amit csinál, mint én. A mi területünkön az teljesen normális, hogy az idő múlásával az operatív feladatok csökkennek, a stratégiai feladatok aránya nő, így nem annyira megterhelő a munka, szépen összeegyeztethető a magánélettel, hobbival, a kiégés veszélye nem fenyeget.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– Az egyik büszkeségünk, a New York Kávéház 2010 óta tartó töretlen sikere és fejlődése. Azt szeretnénk, hogy úgy vonuljon be a magyar turisztika történetébe, mint az a hely, amelyik az egyik legtöbbet tett a külföldi vendégek szemében a hazai vendéglátás hírnevének öregbítéséért.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Személyt nehezen tudnék megnevezni, mert nagyon sok embertől tanultam sok-sok apróságot. Minden tudás megkapható ma már, csak jól kell tudni keresni és válogatni. Angol nyelven minden számunkra fontos irodalom elérhető, a közösségi médiában, youtube-on végtelen tárháza van az elképesztő tudásanyagoknak, így az élethosszig tartó tanulás ma már nem is opció, hanem alap követelmény.
– Mivel motiválja a kollégáit, társait?
– Azzal a hittel, céllal, hogy a mi szakmánk az egyik legszebb, mert az élet fontos pillanataiban mindig ott vagyunk, legyen az egy éttermi alkalom, egy rendezvény vagy egy szállodai tartózkodás. Ezzel együtt mi a kollégáinknak élethosszig tartó karrierpályát kínálunk, cégtársi együttműködéssel, ami teljesen unikális a mi területünkön. Ezért a tágabban értelmezett 50-60 fős vezetői szinten kvázi nincsen nálunk fluktuáció.
– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?
– Bár ilyen motivációm tényleg nincs, de a tréneri, előadói alkalmak örömmel töltenek el.
– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?
– Őszintén, korrektül, igazán hosszú távra. A pillanatnyi érdekek nem vezérelnek, csak a hosszútávú nyer-nyer játszmák és a másik fél őszinte mosolya, akár barátsága. Sok üzletfelemből lett baráti kapcsolat is, ami jól mutatja azt, hogy a jó üzlet elsősorban egymás érdekeinek a megértéséről szól, és sokszor a magunk elvárásaiból is vissza kell venni, mert ettől fog ez hosszútávon működni.
– Mire sajnálja az idejét?
– Alapvetően semmire. Van nálunk egy mondás, miszerint egy elvégzett munka, feladat vagy cél nélküli elmélkedés majd biztosan jó lesz valamire, és ez így is igaz. A befektetett energia nem vész el.
– Mivel lehet felbosszantani?
– A képmutatással, agresszióval, lustasággal és hazugsággal, mindazzal, ami egy normális világban nem kéne, hogy létezzen.
– Milyen önkéntes munkát vállalna?
– Ártatlan rászoruló gyerekek segítése igazán szívet melengető dolog lenne. A gyerekkorban való támogatás igazán sokszorosan megtérül.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– Élményekre, utazásra, közös programokra, minőségi együtt töltött időre. Minden más tekintetben igazán beosztással élek, a környezetem szerint egészen puritán módon.
– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– A sport bármilyen formája, főleg a 3-4 órás golfozás az igazán más világot teremt bennem.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.