Király Gertrúd: A ló egyik és másik oldala – Magabiztosság v. Arrogancia

2019. 07. 12., 11:00

Különösen vezetők eshetnek időnként abba a csapdába, hogy a magabiztos fellépésüket az arrogancia szintjéig „fejlesztik” – írja legújabb blogbejegyzésében Király Gertrúd executive coach.

Ki ne szeretne magabiztos lenni, de hol van az a határ, amikor a magabiztosság már inkább arrogancia? – kezdi blogbejegyzését Király Gertrúd CertifiedExecutive Coach.

A magabiztosság többek között azért is fontos, mert többszörös erőforrásunk lehet. 

Erősítheti a kapcsolatainkat, a segítségével végig tudjuk vinni a dolgokat, és akár előre is tudunk lépni a szakmai életünkben. 

Időnként előfordulhat, hogy „túltoljuk”, és a magabiztosságunk valami kevésbé vonzó „erőforrássá” válhat: arroganciává.

Különösen vezetők eshetnek időnként abba a csapdába, hogy a magabiztos fellépésüket az arrogancia szintjéig „fejlesztik”, szabotálva ezzel nem csak saját magukat, hanem a szervezetet is, ahol dolgoznak. Egy vezetőt rendkívül erősen meghatároz az, ahogyan a kapcsolatait építi a munkatársaival, és természetesen az is, hogy mennyire hatékonyan viszi a rábízott céget annak céljai felé.

Nézzük a szembetűnő különbségeket az arrogáns és a magabiztos vezetők szokásai között:

1. Hibák elismerése és a bocsánatkérés

Az arrogáns vezetők soha nem ismerik el a hibájukat és inkább megpróbálják másra terelni a figyelmet. A magabiztos vezetők készséggel elismerik, ha hibáznak, ki tudják mondani, hogy „sajnálom”, és tanulnak az esetből.

2. Felelősségre vonhatóság és felelősségvállalás

Mivel a vezetők példaként állnak az emberek előtt a szervezetben, ezért nagyon fontos, hogy bizonyítsák, ők is felelősségre vonhatók Egy arrogáns vezető tagadná, hogy bármit rosszul tett, és inkább személy szerint megmondaná, hogy ki a felelős az adott hibáért. Amikor egy csapat hibázik, akkor egy erős vezető elfogadja a felelősségre vonást a hibáért és vállalja annak felelősségét is, hogy mindent megtesz azért, hogy ez többet ne forduljon elő. 

3. Tiszteletteljes, korrekt kommunikáció és reakció

Egy arrogáns vezetővel az is előfordulhat, hogy meglehetősen vitriolos kommunikációval esik a kollégáinak. Ilyenkor bármennyire gyorsan lesz hatástalanítva a helyzet, az arrogancia hatására a tisztelet, amit korábban érezhettek iránta, vagy a munkája, az eddig elért teljesítménye iránt, egy pillanat alatt eltűnhet! Nem éri meg. A magabiztos vezető a nehéz helyzetekben is tiszteletteljesen, és ezzel együtt határozottan kommunikál.

4. Nyitottság és hajlandóság a tanulásra

Az arrogancia csúcspontja, amikor egy vezető azt hiszi, hogy „nála van a bölcsek köve”, vagyis ő mindenre tudja a választ és nem is kíváncsi más gondolataira. Sőt, elfogadni sem tudja azokat. Ez hiba. Míg az arrogáns vezetők azzal a hiedelemmel bírnak, hogy már semmit sem kell megtanulniuk, a magabiztos vezetők tudják, hogy gyakorlatilag életük végéig tanulhatnak. Az igazi vezetők folyamatosan azon vannak, hogy javítsák a teljesítményüket, ezáltal a minőséget is.

5. Hála kifejezése és elismerés

A magabiztos vezetők tudnak alázatosak is lenni. Tudják, hogy kik azok, akik pozitív értelemben megkülönböztethető „közreműködők”. Otthon, a munkában és a napi rutin közepette is könnyen mondják ki, hogy „köszönöm”. Felismerik, ha valaki konstruktívan változtat bizonyos dolgokon, és kifejezésre juttatják az elismerésüket emiatt. Az arrogáns vezető eszköztárából általában ezek teljes mértékben hiányoznak.

6. Megbocsátás

Mindannyian hibázunk. Amikor ez megtörténik, akkor vezetőként is fontos a megbocsátás, majd pedig a közös munka azon, hogy tanulva a hibából, ez többet ne történjen meg. Egyrészt a munkatársak is jobban fognak teljesíteni a jövőben, másrészt a cég is prosperál belőle.Ez is inkább a magabiztos vezetőre jellemző.

7. Őszinte visszajelzés kérése, és az arra való reagálás

Van egy régi mondás, mely szerint „a visszajelzés a bajnokok reggelije”. Mindannyian javíthatunk a működésünkön valamilyen módon, és ezt talán csak az arrogáns vezetők gondolják másképp. Ahhoz, hogy jobb munkát végezzünk, szükségünk van visszajelzésre a körülöttünk lévőktől – a vezetőnktől, a munkatársainktól, az ügyfeleinktől vagy bárki mástól, akivel együtt dolgozunk/élünk. Tegyük szokássá az őszinte visszajelzés kérését – nyíltan, közvetlenül és lényegre törően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS