Jól járhatnak a cégek az új energetikai szabályozással

2022. 10. 28., 17:22

Az október 26-án megjelent új jogszabályokban a kormány a háztartási méretű kiserőművek újraszabályozása mellett váratlanul egy másik nagyon fontos szabályozási változást is elrejtett. A kormányrendelet 1.§-a zöld jelzést adott az ún. microgridek, azaz a lokális, felhasználók által üzemeltetett villamosenergia-hálózatok létesítésének. A legfontosabb tudnivalókat dr. Horváth Gergely, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője foglalta össze.

Microgrid létesíthető pl. egy ipari parkon belül az ott működő vállalkozások között, akik így a jövőben az általuk napelemekkel termelt vagy akkumulátorokban tárolt villamos energiát egymás között magánvezetéken megoszthatják, termelésüket és fogyasztásukat összehangolhatják, amellyel összességében jelentős megtakarítást érhetnek el az energiaszámláikban. Mindeddig ugyanis magánvezeték létesítésére csak korlátozott esetekben volt lehetőség, elsősorban kapcsolt vállalkozások között vagy olyan esetekben ahol az érintett felhasználók tevékenységei szorosan összekapcsolódtak.

„Utóbbi korlátozást szünteti meg az új jogszabály, ezzel lehetővé téve, hogy egymástól független vállalkozások egy felhasználási helyen (pl. ipari parkon, irodaházban vagy akár bevásárlóközponton belül) saját villamosenergia-magánvezetéket létesíthessenek” – mondta el Horváth Gergely.

A módosítás összefüggésben lehet a friss jogszabálycsomag másik fő intézkedésével, a háztartási méretű, azaz legfeljebb 50 kW teljesítményű kiserőművek (HMKE) hálózatra való betáplálási lehetőségeinek 2022. november 1-jével történő (legalább ideiglenes) megszüntetésével. A szóban forgó microgridek ugyanis valós alternatívát jelenthetnek az ilyen pl. tetőre szerelt napelemes kiserőművek számára a megtermelt, de saját célra fel nem használt villamos energia értékesítésére. Továbbá, hosszú távon a megtermelt villamos energia helyben történő felhasználása a kapacitáshiánnyal küzdő közcélú hálózatot is tehermentesíti, és így közvetve mérsékelhető lehet a szükséges hálózatfejlesztések egyébként igen magas költsége.

Ösztönözheti a beruházásokat

Ez hatalmas lökést jelenthet a vállalkozások energetikai beruházásainak ösztönzésére, hiszen számos új üzleti modell hazai megjelenését teszi lehetővé. A változás egyúttal egyes magasabb energiaigényű vállalkozás számára hosszútávon kiutat jelenthet az energiaárak emelkedése okozta krízisből is, hiszen így, pl. egy ipari park létesítményei között microgrid létrehozásával alternatív villamosenergia-beszerzési és tárolási lehetőségek nyílhatnak meg.

Az ilyen megoldások egyik legfontosabb előnye az lehet, hogy a közcélon vételezett villamos energiához képest az ilyen microgrideken keresztül megosztott áram árára rakódó egyéb, elsősorban rendszerhasználati költségek mértéke lényegesen kisebb lehet. A témában a közeljövőben további kiegészítő jogalkotás várható, hiszen a fenti megoldás gyakorlati alkalmazásához számos további, a magánvezetékekre vonatkozó szabály finomhangolása szükséges. A jövőbeli jogalkotásnak részletes szabályokat kell biztosítania a microgridek üzemeltetésének műszaki kérdéseiről, a magánvezetékes és közcélú hálózati csatlakozással egyaránt rendelkező létesítményekre vonatkozó előírásokról, valamint a villamosenergia-megosztásának kereskedelmi vagy adózási kérdéseiről.

Okosmérők és digitalizáció

A fenti lépés jól illeszkedik a hazai és EU-s hosszútávú energiapolitikába, amely a jövőt a megújuló energiaforrásokon alapuló decentralizált villamosenergia-termelésre, és annak lehetőleg helyben történő felhasználására alapul a jelenlegi központosított, nagyerőművekre épülő modellel szemben. Ennek a koncepciónak a gerincét az ún. aktív felhasználók alkotják, akik már nem csak mint passzív vásárlók, hanem a keresletet és a kínálatot termelésükkel, betárolásukkal és fogyasztásuk időbeli ütemezésével maguk is alakítják. Ezek a megoldások mind egyéni mind pedig össztársadalmi szinten jelentős megtakarításokat és hatékonyságnövekedést eredményezhetnek, azonban még számos műszaki és digitalizációval összefüggő fejlesztés elterjedése szükséges a tömeges alkalmazásukhoz. Ezek közül kiemelendőek az ún. okosmérők, amelyek valós idejű fogyasztási és termelési adatokat mérhetnek és továbbíthatnak majd egy-egy felhasználási helyről valamint az ún. dinamikus árazású villamosenergia-kereskedelmi szerződések. „Utóbbiakkal a fogyasztók, a termelők és a tárolók optimalizálhatják villamosenergia-forgalmukat például oly módon, hogy felhasználásukat azokra az időszakokra fókuszálják amikor napközben a naperőművek nagy mennyiségű olcsó villamos energiát állítanak elő” – ismertette Horváth Gergely.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS