Horváth Attila: Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében

Horváth Attila: Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 08. 17., 09:17

Szívesen kipróbálnám, hogy nemzetközi tapasztalataimat miként tudnám egy magyar vállalat fejlesztésében hasznosítani – mondta az Üzletemnek Horváth Attila, a Provident Pénzügyi Zrt. pénzügyi igazgatója.

Horváth Attila könyvvizsgálóként kezdte a pályáját, az Andersennél töltött nyolc év alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött. Most már ő adja át tudását és épít csapatokat. Azt mondja, hogy mindig hosszú távú céljai voltak. Ebbe bőven belefér a szőlészet-borászat iránti érdeklődése, amiből még sok szép bor is kijöhet. Ha az is érdekli, hogy Attila mire sajnálja az idejét, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 427. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen azt, hogy 2 évig ügyvezető igazgatói pozíciót töltöttem be a bolgár Providentnél, és egy másik országban, más kultúrában élve építhettem egy nemzetközi vezetői csapatot, egy dinamikusan növekvő vállalatot. Mindig is vágyam volt kipróbálni magam külföldön, és nagyon örülök, hogy erre a vállalatom lehetőséget biztosított. Nagyon jó érzés volt, hogy a szabályozott hitelekhez való hozzáférés lehetőségét olyan bolgár emberek számára is elérhetővé tettük, akik addig kimaradtak ebből.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra. Mindig is hosszabb távú céljaim voltak, szerintem stratégiát csak így lehet sikeresen építeni és megvalósítani – legyen az céges vagy személyes stratégia –, ha hosszabb távon látjuk magunk előtt a horizontot. Ez iránytűként is működik, és segít, hogy értékrendünknek megfelelően döntsünk a napi kérdésekben.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Több nemzetközi vállalatnál, több szerepben és több országban is kipróbáltam magam, és szívesen kipróbálnám, hogy nemzetközi tapasztalataimat hogyan tudnám egy magyar vállalat fejlesztésében hasznosítani. Úgy érezném, hogy ezzel valamit vissza tudok adni abból a tudásból, amit eddigi karrierem során kaptam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Büszke vagyok arra, hogy könyvvizsgálóként kezdtem a pályámat, egy nagy nemzetközi tanácsadócégnél, az Andersennél eltöltött 8 év alatt nagyon sokat tanultam az akkori vezetőktől, mind a magyaroktól, mind a külföldiektől. Elsajátíthattam a megfelelő kommunikációt, a kollégák és ügyfelek menedzselését, a sikerek megünneplésének fontosságát, és általában nagyon erős munkahelyi szellemiséget szívtam magamba.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Elsősorban példamutatással. Próbálok én is úgy hozzáállni a dolgokhoz, ahogy azt a kollegáimtól is elvárom. Másodsorban figyelemmel. Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében, és arra is találok időt, hogy beszélgessünk magánéleti kihívásaikról is. Igyekszem biztosítani őket arról, hogy ha bármiben megakadnak vagy szükség van rám, én mindig elérhető vagyok.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mindig érdekelt a szőlészet-borászat, de korábban nem jutott időm ezzel foglalkozni. Szeretném továbbképezni magam ebben a szakmában, és majd valamikor elkészíteni egy olyan bort, amelyet én magam is jónak tartok.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nyitottan állok a világhoz, több szakmai szervezetnek is tagja vagyok. A Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének alelnökeként feladatom, hogy minél több hasznos kapcsolatot építsek ki a Bankszövetséggel, kormányzati döntéshozókkal és a szférában tevékenykedő vállalatvezetőkkel. Emellett egy kis exkluzív vezető klub tagjaként szabadidőm egy részét is érdekes emberek, vezetők társaságában töltöm, ami vezetőként sokat ad nekem.

Mire sajnálja az idejét?

– A nem produktív, adminisztratív jellegű feladatokra. Emellett nem szeretem azt sem, ha órákig tárgyalunk valamiről, amit rövid idő alatt is meg lehet beszélni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki a hátam mögött szándékosan negatívan áll hozzám, rossz színben tüntet fel és akadályoz. Legalább legyen mersze nyíltan felvállalni a véleményét velem szemben!

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A klíma- és környezetvédelem a szívügyem. A Providentnél is én alapítottam az ezzel foglalkozó munkacsoportot, amellyel olyan programot valósítottunk meg, amely az egész cégcsoport figyelmét felkeltette. Ezen a téren szívesen vállalnék bármilyen önkéntes tevékenységet, ha időm engedi.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Soha nem voltam egy nagy pénzköltő, vidéki születésűként alapvetően takarékoskodásra neveltek, de két dologra mindig is szívesen költöttem: a tanulásra és az egészségre. Mindkettő hosszú távú befektetés, amelynek gyümölcseit majd sok-sok év múlva is élvezhetjük.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A vitorlázás. A természet közelsége, a víz, a napfény, a széllel és a hullámokkal való küzdelem teljesen kikapcsol és oldja a stresszt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS