Horváth Attila: Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében

Horváth Attila: Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 08. 17., 09:17

Szívesen kipróbálnám, hogy nemzetközi tapasztalataimat miként tudnám egy magyar vállalat fejlesztésében hasznosítani – mondta az Üzletemnek Horváth Attila, a Provident Pénzügyi Zrt. pénzügyi igazgatója.

Horváth Attila könyvvizsgálóként kezdte a pályáját, az Andersennél töltött nyolc év alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött. Most már ő adja át tudását és épít csapatokat. Azt mondja, hogy mindig hosszú távú céljai voltak. Ebbe bőven belefér a szőlészet-borászat iránti érdeklődése, amiből még sok szép bor is kijöhet. Ha az is érdekli, hogy Attila mire sajnálja az idejét, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 427. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen azt, hogy 2 évig ügyvezető igazgatói pozíciót töltöttem be a bolgár Providentnél, és egy másik országban, más kultúrában élve építhettem egy nemzetközi vezetői csapatot, egy dinamikusan növekvő vállalatot. Mindig is vágyam volt kipróbálni magam külföldön, és nagyon örülök, hogy erre a vállalatom lehetőséget biztosított. Nagyon jó érzés volt, hogy a szabályozott hitelekhez való hozzáférés lehetőségét olyan bolgár emberek számára is elérhetővé tettük, akik addig kimaradtak ebből.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra. Mindig is hosszabb távú céljaim voltak, szerintem stratégiát csak így lehet sikeresen építeni és megvalósítani – legyen az céges vagy személyes stratégia –, ha hosszabb távon látjuk magunk előtt a horizontot. Ez iránytűként is működik, és segít, hogy értékrendünknek megfelelően döntsünk a napi kérdésekben.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Több nemzetközi vállalatnál, több szerepben és több országban is kipróbáltam magam, és szívesen kipróbálnám, hogy nemzetközi tapasztalataimat hogyan tudnám egy magyar vállalat fejlesztésében hasznosítani. Úgy érezném, hogy ezzel valamit vissza tudok adni abból a tudásból, amit eddigi karrierem során kaptam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Büszke vagyok arra, hogy könyvvizsgálóként kezdtem a pályámat, egy nagy nemzetközi tanácsadócégnél, az Andersennél eltöltött 8 év alatt nagyon sokat tanultam az akkori vezetőktől, mind a magyaroktól, mind a külföldiektől. Elsajátíthattam a megfelelő kommunikációt, a kollégák és ügyfelek menedzselését, a sikerek megünneplésének fontosságát, és általában nagyon erős munkahelyi szellemiséget szívtam magamba.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Elsősorban példamutatással. Próbálok én is úgy hozzáállni a dolgokhoz, ahogy azt a kollegáimtól is elvárom. Másodsorban figyelemmel. Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében, és arra is találok időt, hogy beszélgessünk magánéleti kihívásaikról is. Igyekszem biztosítani őket arról, hogy ha bármiben megakadnak vagy szükség van rám, én mindig elérhető vagyok.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mindig érdekelt a szőlészet-borászat, de korábban nem jutott időm ezzel foglalkozni. Szeretném továbbképezni magam ebben a szakmában, és majd valamikor elkészíteni egy olyan bort, amelyet én magam is jónak tartok.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nyitottan állok a világhoz, több szakmai szervezetnek is tagja vagyok. A Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének alelnökeként feladatom, hogy minél több hasznos kapcsolatot építsek ki a Bankszövetséggel, kormányzati döntéshozókkal és a szférában tevékenykedő vállalatvezetőkkel. Emellett egy kis exkluzív vezető klub tagjaként szabadidőm egy részét is érdekes emberek, vezetők társaságában töltöm, ami vezetőként sokat ad nekem.

Mire sajnálja az idejét?

– A nem produktív, adminisztratív jellegű feladatokra. Emellett nem szeretem azt sem, ha órákig tárgyalunk valamiről, amit rövid idő alatt is meg lehet beszélni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki a hátam mögött szándékosan negatívan áll hozzám, rossz színben tüntet fel és akadályoz. Legalább legyen mersze nyíltan felvállalni a véleményét velem szemben!

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A klíma- és környezetvédelem a szívügyem. A Providentnél is én alapítottam az ezzel foglalkozó munkacsoportot, amellyel olyan programot valósítottunk meg, amely az egész cégcsoport figyelmét felkeltette. Ezen a téren szívesen vállalnék bármilyen önkéntes tevékenységet, ha időm engedi.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Soha nem voltam egy nagy pénzköltő, vidéki születésűként alapvetően takarékoskodásra neveltek, de két dologra mindig is szívesen költöttem: a tanulásra és az egészségre. Mindkettő hosszú távú befektetés, amelynek gyümölcseit majd sok-sok év múlva is élvezhetjük.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A vitorlázás. A természet közelsége, a víz, a napfény, a széllel és a hullámokkal való küzdelem teljesen kikapcsol és oldja a stresszt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS