Horváth Attila: Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében

Horváth Attila: Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 08. 17., 09:17

Szívesen kipróbálnám, hogy nemzetközi tapasztalataimat miként tudnám egy magyar vállalat fejlesztésében hasznosítani – mondta az Üzletemnek Horváth Attila, a Provident Pénzügyi Zrt. pénzügyi igazgatója.

Horváth Attila könyvvizsgálóként kezdte a pályáját, az Andersennél töltött nyolc év alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött. Most már ő adja át tudását és épít csapatokat. Azt mondja, hogy mindig hosszú távú céljai voltak. Ebbe bőven belefér a szőlészet-borászat iránti érdeklődése, amiből még sok szép bor is kijöhet. Ha az is érdekli, hogy Attila mire sajnálja az idejét, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 427. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen azt, hogy 2 évig ügyvezető igazgatói pozíciót töltöttem be a bolgár Providentnél, és egy másik országban, más kultúrában élve építhettem egy nemzetközi vezetői csapatot, egy dinamikusan növekvő vállalatot. Mindig is vágyam volt kipróbálni magam külföldön, és nagyon örülök, hogy erre a vállalatom lehetőséget biztosított. Nagyon jó érzés volt, hogy a szabályozott hitelekhez való hozzáférés lehetőségét olyan bolgár emberek számára is elérhetővé tettük, akik addig kimaradtak ebből.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra. Mindig is hosszabb távú céljaim voltak, szerintem stratégiát csak így lehet sikeresen építeni és megvalósítani – legyen az céges vagy személyes stratégia –, ha hosszabb távon látjuk magunk előtt a horizontot. Ez iránytűként is működik, és segít, hogy értékrendünknek megfelelően döntsünk a napi kérdésekben.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Több nemzetközi vállalatnál, több szerepben és több országban is kipróbáltam magam, és szívesen kipróbálnám, hogy nemzetközi tapasztalataimat hogyan tudnám egy magyar vállalat fejlesztésében hasznosítani. Úgy érezném, hogy ezzel valamit vissza tudok adni abból a tudásból, amit eddigi karrierem során kaptam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Büszke vagyok arra, hogy könyvvizsgálóként kezdtem a pályámat, egy nagy nemzetközi tanácsadócégnél, az Andersennél eltöltött 8 év alatt nagyon sokat tanultam az akkori vezetőktől, mind a magyaroktól, mind a külföldiektől. Elsajátíthattam a megfelelő kommunikációt, a kollégák és ügyfelek menedzselését, a sikerek megünneplésének fontosságát, és általában nagyon erős munkahelyi szellemiséget szívtam magamba.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Elsősorban példamutatással. Próbálok én is úgy hozzáállni a dolgokhoz, ahogy azt a kollegáimtól is elvárom. Másodsorban figyelemmel. Igyekszem jelen lenni kollégáim szakmai életében, és arra is találok időt, hogy beszélgessünk magánéleti kihívásaikról is. Igyekszem biztosítani őket arról, hogy ha bármiben megakadnak vagy szükség van rám, én mindig elérhető vagyok.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mindig érdekelt a szőlészet-borászat, de korábban nem jutott időm ezzel foglalkozni. Szeretném továbbképezni magam ebben a szakmában, és majd valamikor elkészíteni egy olyan bort, amelyet én magam is jónak tartok.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nyitottan állok a világhoz, több szakmai szervezetnek is tagja vagyok. A Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének alelnökeként feladatom, hogy minél több hasznos kapcsolatot építsek ki a Bankszövetséggel, kormányzati döntéshozókkal és a szférában tevékenykedő vállalatvezetőkkel. Emellett egy kis exkluzív vezető klub tagjaként szabadidőm egy részét is érdekes emberek, vezetők társaságában töltöm, ami vezetőként sokat ad nekem.

Mire sajnálja az idejét?

– A nem produktív, adminisztratív jellegű feladatokra. Emellett nem szeretem azt sem, ha órákig tárgyalunk valamiről, amit rövid idő alatt is meg lehet beszélni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki a hátam mögött szándékosan negatívan áll hozzám, rossz színben tüntet fel és akadályoz. Legalább legyen mersze nyíltan felvállalni a véleményét velem szemben!

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A klíma- és környezetvédelem a szívügyem. A Providentnél is én alapítottam az ezzel foglalkozó munkacsoportot, amellyel olyan programot valósítottunk meg, amely az egész cégcsoport figyelmét felkeltette. Ezen a téren szívesen vállalnék bármilyen önkéntes tevékenységet, ha időm engedi.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Soha nem voltam egy nagy pénzköltő, vidéki születésűként alapvetően takarékoskodásra neveltek, de két dologra mindig is szívesen költöttem: a tanulásra és az egészségre. Mindkettő hosszú távú befektetés, amelynek gyümölcseit majd sok-sok év múlva is élvezhetjük.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A vitorlázás. A természet közelsége, a víz, a napfény, a széllel és a hullámokkal való küzdelem teljesen kikapcsol és oldja a stresszt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.