Gál Balázs: Hosszú távon elkerülhetetlen a bérinfláció

Gál Balázs: Hosszú távon elkerülhetetlen a bérinfláció
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 10. 03., 13:18

Nem elképzelhetetlen, hogy 6-12 hónapon belül ismét a munkáltatók lesznek előnyben a munkavállalókkal szemben a bértárgyalások során – mondta az Üzletemnek Gál Balázs, a Mazars Kft. pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője.

Az energia- és alapanyagáremelkedés, a drasztikusan emelkedő bérköltségek komoly fenyegetést jelenthetnek a gazdasági társaságok normál működésére és cash-flow termelő képességére. Mindez kihathat az üzleti terveken alapuló cégértékre is. Hogyan lehetséges az érték megőrzése, netán növelése a várhatóan súlyosbodó gazdasági nehézségek ellenére? A problémáról Gál Balázst kérdezte az Üzletem.hu.

Hogyan lehet ma hosszú távra tervezni? Egyáltalán: mit jelent ma a hosszú táv?

– A jelenleg tapasztalható gazdasági nehézségek ellenére sem lehet kijelenteni, hogy a korábban definiált „hosszú táv” megváltozott volna. Továbbra is csak a többéves távlatokban való tervezésre mondhatjuk, hogy hosszú távú. Ami a tervezést illeti, célszerű a korábbi gyakorlatnál több forgatókönyvet és érzékenységvizsgálatot készíteni. A kiértékelést követően szükséges a cég működésére leginkább ható tényezőket figyelembe vevő stratégia kidolgozása.

Mely szempontokat kell figyelembe venni az újratervezésnél?

– Alapvetően a finanszírozási kondíciók és a bérköltségek területén jelentkeznek a jelenlegi kihívások, illetve termelő cégek esetén az alapanyagköltségek kapcsán is. A külső finanszírozás – akár forgóeszközt, akár beruházásokat fedez – várhatóan csak még drágábban lesz elérhető a jövőben, így célszerű minél előbb megkötni a hitelszerződéseket. A bérinfláció hosszú távon elkerülhetetlen, a növekedés előtt álló bérköltségek kapcsán érdemes figyelembe venni, mely munkavállalókra van feltétlenül szüksége a cégnek, és azok teljesítménymérését és a – részben – mérési eredményekhez kötött bérezés bevezetését is érdemes átgondolni. Azonban az is elképzelhető, hogy a jelenlegi bérinflációs nyomás enyhülni fog, ahogy lassul a gazdasági növekedés, illetve akár meg is fordulhat egy komolyabb recesszió esetén. Nem elképzelhetetlen, hogy 6-12 hónapon belül ismét a munkáltatók lesznek előnyben a munkavállalókkal szemben a bértárgyalások során. Az alapanyagárak várható növekedése miatt célszerű előre vásárolni, még akkor is, ha ennek az ára bizonyos mértékű túlkészletezés. Továbbá a költségeken túl célszerű figyelembe venni a meglévő vevőportfoliónkkal megkötött szerződéseink feltételeit. Vagyis, van-e lehetőségünk részben vagy egészben beépíteni a jövőbeli árainkba a megnövekedett költségszintet.

Képesek a kkv-k önerőből az önértékelésre? Képesek megfizetni külsős szakértőket?

– Korlátozott mértékben képesek önértékelésre, de a cégtulajdonosok kompetenciája alapvetően nem terjed ki erre a feladatra. Jellemző tapasztalat, hogy amennyiben a cégnek is érdeke egy átfogó értékelés, vagy akár csak egy üzleti terv felülvizsgálat, abban az esetben képesek megfizetni a külső szakértőket.

A korábbiaknál könnyebb ma értékes céget vásárolni?

– Tapasztalataink alapján potenciális tranzakciók kapcsán egyelőre kivárnak a cégtulajdonosok, vagyis jelen helyzetben nem jelenthető ki, hogy könnyebb lenne értékes céget vásárolni.

A bérköltségek tervezése az egyik kritikus pont. A nagy cégek tudnak bért fejleszteni, de mi lesz a kisebbekkel?

– Kisebb cégek esetén még hangsúlyosabb az, hogy kizárólag a működtetéshez szükséges munkatársakat tartsák meg, illetve számukra teljesítménymérő és visszacsatoló rendszert dolgozzanak ki. A bérezést pedig, amilyen mértékig csak lehetséges, érdemes ebbe az irányba módosítani, vagyis teljesítménytől függő javadalmazást építeni a munkaszerződésekbe.

A jelenlegi helyzetben a multik végképp el tudják szívni a legértékesebb munkaerőt a kkv-któl?

– A multinacionális vállalatok több területen is versenyképesebb ajánlattal tudnak szolgálni a munkavállaló részére. Többek között a jellemzően fejlettebb munkahelyi infrastruktúra, illetve a nemzetközi munkakör, kollégák és munkamódszerek tartoznak a főbb előnyeik közé. Mindezeken túl az anyagi kondíciók terén meglévő előnyük is tovább fog nőni a jelenlegi időszakban, amely alapján annyi biztosan kijelenthető, hogy a kkv-nak minden eddiginél nagyobb kihívást jelent majd megtartani a legértékesebb munkaerőt.

Valószínűleg az nyer, aki ma is képes beruházni. De maradt tőke a beruházásokra? Hitelt is sokan azért vesznek fel, hogy a működésüket finanszírozzák, fejlesztésre viszont nem költenek.

– Alapvető tapasztalatunk, hogy – nem kis részben a vissza nem térítendő támogatások viszonylag széles körű elérhetősége okán – az utóbbi években rengeteg cég hajtott végre alacsonyan megtérülő, vagy kifejezetten veszteséges beruházást. Elsősorban tehát egy lépést még hátra kell menni, meg kell vizsgálni, hogy az adott beruházás feltétlenül szükséges-e. Amennyiben igen, úgy egy alapvetően növekedést előrevetítő és hiteles üzleti terv lehetővé teszi a külső finanszírozás kigazdálkodását. Ebben az esetben is célszerű még a kamatszint további emelkedése előtt szerződni.

A forint árfolyamának olykor hektikus változása mellett hogyan lehet tervezni?

– A hosszabb távú tervezést illetően a forint árfolyama nem feltétlenül hektikus. Már több éve tapasztalható egy leértékelődési trend, és a legtöbb nemzetközileg elismert forrás és adatbázis (például Bloomberg) szerint a forint a legtöbb devizával szemben továbbra is gyengülni fog. Habár a forint leértékelődése néha rövid távon megszakad, a hosszú távú trend fennáll. Ennek megfelelően érdemes a lehető legtöbb számlát devizában kibocsátani, a költségeket pedig forintban viselni. Amennyiben ez korlátozottan lehetséges, ám a cégnek forrása és kapacitása is van rá, érdemes lehet devizafedezeti ügyleteket kötni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS