Dr. Matos László: A zene és a zenepedagógia kitöltik és megtöltik a lelkemet

2019. 02. 13., 09:00

A szellemi tőkémből élek, ezt adom át a következő nemzedék fiataljainak – mondja az Üzletemnek dr. Matos László. A Semmelweis Egyetem Pető Karának docense karriere egyik meghatározó pontjának tartja, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusa karnagyaként hazai és nemzetközi színpadon is kirobbanó sikerű koncerteket adtak.

Dr. Matos László pedagógusként, a mozgássérült – gyermekek ismerőjeként nagyon szeretne egyszer egy cp-s diákot látni, aki felnőtté válva a zenei pályát választja. Ahogy azt is örömmel vállalná, ha felkérnék Verdi Requiemjének dirigálására. Tipikus Skorpiónak tartja magát, akit könnyen ki lehet hozni a sodrából. Szerencsére mindez egyáltalán nem érződik az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nehéz erre röviden válaszolni. A szakmai tevékenységem igen összetett: pedagógusként, előadóművészként egyaránt sok és sokféle hatás ért. Rengeteg eredményt tudhatok magaménak. A karrier csúcsaként éltem meg, amikor egy többségi iskola diákjában az általam bemutatott zene katartikus élményeket okozott. Nyilvánvaló, hogy a karrierem egyik meghatározó pontja volt, amikor a Magyar Rádió Gyermekkórusával hazai vagy nemzetközi színpadon kirobbanó sikerű koncertet adtunk. De a szakmai munkám csúcsa az is, ha egy központi idegrendszeri mozgássérült gyermek (cerebral paresis) tágra nyílt szemmel és teljes eufóriában hallgat zenét vagy szólaltat meg életében először egy hangszert. Ezek azok a pillanatok, amiért a hivatásomtól képtelen lennék elszakadni.

Milyen távra tervez?

– Meggyőződésem, hogy ha valaki megtalálta a számára autentikus hivatást, akkor hosszútávú tervekkel rendelkezik. Én boldog ember vagyok, mert azzal foglalkozom a hét minden napján, amit szeretek, amiért rajongok. A zene és a zenepedagógia kitöltik és megtöltik a lelkemet, a gondolataim a legtöbbször e körül forognak. Kimondatlanul is az a célom, hogy amikor majd úgy érzem: eljött az idő visszavonulni és átadni a helyemet a fiatal kezdő zenepedagógusoknak, ne legyen bennem hiányérzet.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Megfogott ezzel a kérdéssel, és komolyan el kellett gondolkoznom, mi az őszinte válaszom. Mondom ezt azért, mert higgye el: ha holnap fel kellene valami miatt állnom, akkor is elmondhatnám, hogy nagyon komoly szakmai sikereket és eredményt értem el a magam területén. Nincsenek kielégítetlen vágyaim, nincsen semmi olyasmi, ami – ha nem érem el a szakmai munkámban – csalódottá tesz. Természetesen vannak olyan művek, amelyeket jó lenne egyszer egy hangversenyen dirigálni (például Verdi Requiem című monumentális alkotása valóban a bakancslistám része). Pedagógusként, a mozgássérült gyermekek ismerőjeként nagyon szeretnék egyszer egy cp-s diákot látni, aki felnőtté válva a zenei pályát választja, akár zenetudósként, akár zenepedagógus vagy zeneterapeutaként.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Karnagyként egyértelműen Párkai István Tanár Urat, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusát emelem ki, aki tudásával, műveltségével és intelligenciájával meghatározta a pályámat az első szárnycsapásaimtól kezdődően a mai napig. Emellett hatalmas tudást kaptam azoktól a konduktor-oktatóktól, akikkel több mint két évtizede együtt tanítok a Semmelweis Egyetem Pető András Karán (korábban: Pető Intézet, illetve Pető András Főiskola).

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Mint előadóművész, karnagy, talán külföldön (egy nagyobb országban) könnyebb a világhír felé elmozdulni. Mint a Pető Kar docense, egyértelműen idehaza, hiszen hungarikumról van szó, amit kizárólag Magyarországon oktatnak és művelnek maximálisan autentikus módon.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Nem. A szellemi tőkémből élek, ezt adom át a következő nemzedék fiataljainak.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– A munkatársaimmal törekszem a harmonikus és kiegyensúlyozott munkakapcsolatra. Vezetőként úgy érzem: rengeteget fejlődtem, sokat tanultam a múltban elkövetett hibáimból. Szeretném, ha a megfelelő kommunikációval elérhetném, hogy minden kolléga (függetlenül az alá- vagy fölérendelt viszonytól) elfogadna és hinne bennem, illetve az általam végzett munkában.

Mire sajnálja az idejét?

– Fölösleges vitákra, valamint a tiszteletkörökre egy konfliktusos helyzetben.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Bármi, amire valóban szükségem van, eléri nálam, hogy pénzt adjak ki érte. Hozzáteszem: sokszor újra meg újra végig gondolom: vajon megvegyem ezt vagy azt, vagy ne vegyem meg. Nem vagyok az a „hirtelen, azonnal megveszem” típusú vásárló.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nagyon könnyen ki lehet hozni a sodromból. Sajnos erre nem vagyok büszke. Sokat változtam ezen a téren is, de a hirtelen harag, az indulat, az bizony bennem van. Tipikus Skorpió jegy.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Az elmúlt 10 évben több alkalommal is vállaltam önkéntes, segítő feladatokat. Bármilyen karitatív feladatot, ami a sérült magyar vagy külföldi fiatalokkal, azok segítésével, támogatásával függ össze, boldogan elvállalok.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Természetesen a zenehallgatás nálam alapvető és elsőrendű. A hangversenyek mellett rendszeresen járok színházba, moziba. Nagyon szeretek társasági-társadalmi életet élni, rengeteg barátom van, akikkel rendszeresen tartom a kapcsolatot. Az utóbbi időben éreztem rá a mozgás nyújtotta örömökre. Heti rendszerességgel járok edzésre, és rájöttem, hogy egy igazán jó testmozgás után a fejem is kitisztul, a fizikai fáradtság kellemesen elzsibbasztja a gondolataimat.

Szerdahelyi Csaba

(Fotó: ODPictures)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS