Dr. Matos László: A zene és a zenepedagógia kitöltik és megtöltik a lelkemet

2019. 02. 13., 09:00

A szellemi tőkémből élek, ezt adom át a következő nemzedék fiataljainak – mondja az Üzletemnek dr. Matos László. A Semmelweis Egyetem Pető Karának docense karriere egyik meghatározó pontjának tartja, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusa karnagyaként hazai és nemzetközi színpadon is kirobbanó sikerű koncerteket adtak.

Dr. Matos László pedagógusként, a mozgássérült – gyermekek ismerőjeként nagyon szeretne egyszer egy cp-s diákot látni, aki felnőtté válva a zenei pályát választja. Ahogy azt is örömmel vállalná, ha felkérnék Verdi Requiemjének dirigálására. Tipikus Skorpiónak tartja magát, akit könnyen ki lehet hozni a sodrából. Szerencsére mindez egyáltalán nem érződik az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nehéz erre röviden válaszolni. A szakmai tevékenységem igen összetett: pedagógusként, előadóművészként egyaránt sok és sokféle hatás ért. Rengeteg eredményt tudhatok magaménak. A karrier csúcsaként éltem meg, amikor egy többségi iskola diákjában az általam bemutatott zene katartikus élményeket okozott. Nyilvánvaló, hogy a karrierem egyik meghatározó pontja volt, amikor a Magyar Rádió Gyermekkórusával hazai vagy nemzetközi színpadon kirobbanó sikerű koncertet adtunk. De a szakmai munkám csúcsa az is, ha egy központi idegrendszeri mozgássérült gyermek (cerebral paresis) tágra nyílt szemmel és teljes eufóriában hallgat zenét vagy szólaltat meg életében először egy hangszert. Ezek azok a pillanatok, amiért a hivatásomtól képtelen lennék elszakadni.

Milyen távra tervez?

– Meggyőződésem, hogy ha valaki megtalálta a számára autentikus hivatást, akkor hosszútávú tervekkel rendelkezik. Én boldog ember vagyok, mert azzal foglalkozom a hét minden napján, amit szeretek, amiért rajongok. A zene és a zenepedagógia kitöltik és megtöltik a lelkemet, a gondolataim a legtöbbször e körül forognak. Kimondatlanul is az a célom, hogy amikor majd úgy érzem: eljött az idő visszavonulni és átadni a helyemet a fiatal kezdő zenepedagógusoknak, ne legyen bennem hiányérzet.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Megfogott ezzel a kérdéssel, és komolyan el kellett gondolkoznom, mi az őszinte válaszom. Mondom ezt azért, mert higgye el: ha holnap fel kellene valami miatt állnom, akkor is elmondhatnám, hogy nagyon komoly szakmai sikereket és eredményt értem el a magam területén. Nincsenek kielégítetlen vágyaim, nincsen semmi olyasmi, ami – ha nem érem el a szakmai munkámban – csalódottá tesz. Természetesen vannak olyan művek, amelyeket jó lenne egyszer egy hangversenyen dirigálni (például Verdi Requiem című monumentális alkotása valóban a bakancslistám része). Pedagógusként, a mozgássérült gyermekek ismerőjeként nagyon szeretnék egyszer egy cp-s diákot látni, aki felnőtté válva a zenei pályát választja, akár zenetudósként, akár zenepedagógus vagy zeneterapeutaként.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Karnagyként egyértelműen Párkai István Tanár Urat, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusát emelem ki, aki tudásával, műveltségével és intelligenciájával meghatározta a pályámat az első szárnycsapásaimtól kezdődően a mai napig. Emellett hatalmas tudást kaptam azoktól a konduktor-oktatóktól, akikkel több mint két évtizede együtt tanítok a Semmelweis Egyetem Pető András Karán (korábban: Pető Intézet, illetve Pető András Főiskola).

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Mint előadóművész, karnagy, talán külföldön (egy nagyobb országban) könnyebb a világhír felé elmozdulni. Mint a Pető Kar docense, egyértelműen idehaza, hiszen hungarikumról van szó, amit kizárólag Magyarországon oktatnak és művelnek maximálisan autentikus módon.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Nem. A szellemi tőkémből élek, ezt adom át a következő nemzedék fiataljainak.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– A munkatársaimmal törekszem a harmonikus és kiegyensúlyozott munkakapcsolatra. Vezetőként úgy érzem: rengeteget fejlődtem, sokat tanultam a múltban elkövetett hibáimból. Szeretném, ha a megfelelő kommunikációval elérhetném, hogy minden kolléga (függetlenül az alá- vagy fölérendelt viszonytól) elfogadna és hinne bennem, illetve az általam végzett munkában.

Mire sajnálja az idejét?

– Fölösleges vitákra, valamint a tiszteletkörökre egy konfliktusos helyzetben.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Bármi, amire valóban szükségem van, eléri nálam, hogy pénzt adjak ki érte. Hozzáteszem: sokszor újra meg újra végig gondolom: vajon megvegyem ezt vagy azt, vagy ne vegyem meg. Nem vagyok az a „hirtelen, azonnal megveszem” típusú vásárló.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nagyon könnyen ki lehet hozni a sodromból. Sajnos erre nem vagyok büszke. Sokat változtam ezen a téren is, de a hirtelen harag, az indulat, az bizony bennem van. Tipikus Skorpió jegy.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Az elmúlt 10 évben több alkalommal is vállaltam önkéntes, segítő feladatokat. Bármilyen karitatív feladatot, ami a sérült magyar vagy külföldi fiatalokkal, azok segítésével, támogatásával függ össze, boldogan elvállalok.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Természetesen a zenehallgatás nálam alapvető és elsőrendű. A hangversenyek mellett rendszeresen járok színházba, moziba. Nagyon szeretek társasági-társadalmi életet élni, rengeteg barátom van, akikkel rendszeresen tartom a kapcsolatot. Az utóbbi időben éreztem rá a mozgás nyújtotta örömökre. Heti rendszerességgel járok edzésre, és rájöttem, hogy egy igazán jó testmozgás után a fejem is kitisztul, a fizikai fáradtság kellemesen elzsibbasztja a gondolataimat.

Szerdahelyi Csaba

(Fotó: ODPictures)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS