Dr. Kocsis Ildikó: A jogalkotás nem szerencsejáték, ami vagy bejön, vagy nem

2019. 01. 23., 10:15

Közelebbről is szívesen megismerkednék a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán zajló jogi munkával – árulja el az Üzletemnek dr. Kocsis Ildikó. A Kocsis és Szabó ÜgyvédiIiroda alapítója szereti az összetett ügyeket, amelyekben meg kell találni azt a bizonyos „csavart”.

Dr. Kocsis Ildikó neve ismerősen cseng az Üzletem olvasói számára is, hiszen az Érthető jog nekik is íródik és számukra is nagyon érthető. Ildikó úgy tartja, hogy a tudás átadása az egyik legszebb és legfontosabb küldetés az életében. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában most az ő, természetesen nagyon közérthető, gondolatait ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Már 20 éve vagyok gyakorló jogász, ebből 15 év ügyvédként telt el. Nehéz egyetlen dolgot kiemelni, hiszen nagyon sokféle üggyel találkoztam már. Mindig büszkeséggel tölt el, ha egy problémára megtalálom a jó megoldást, ha segíteni tudok.

Nagyon jó érzés, hogy a Kocsis és Szabó Ügyvédi Irodát egyedül, szó szerint a semmiből hoztam létre 15 éve. Mára már mintegy 2000 ügyfél – akik között magánszemélyek, kis- és középvállalkozások és nemzetközi multinacionális társaságok is megtalálhatóak – szavazott nekünk bizalmat és időközben az iroda napi vezetését már partneremnek tudtam átadni. Igazi megtiszteltetés volt, amikor 2008-ban az Ügyvéd Világ magazin készített interjút pályafutásomról, majd szakmai munkásságom elismeréseként a Who is Who Magyarországon (Ki kicsoda Magyarországon) lexikon szerkesztősége döntése alapján bekerültem a gazdaság, politika, tudomány, kultúra és művészet területein tevékenykedő híres vagy kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek életrajzait tartalmazó enciklopédiába.

Természetesen vannak emlékezetesebb megbízások, projektek, erről azonban nehéz úgy említést tenni, hogy a titoktartás ne sérüljön. Szeretek összetett, kihívást jelentő feladatokkal foglalkozni, ahol meg kell találni azt a bizonyos „csavart”, ami elvezet a legjobb megoldáshoz. Pályám során több alkalom is volt, amikor olyan megoldást találtam egy-egy kérdésre, problémára, ami addig másoknak, más szakembereknek nem jutott eszébe.

Amit mindenképpen fontosnak tartok, az a tájékoztató munka. 2004 óta írok tájékoztató cikkeket egy-egy jogi kérdésről, témáról, illetve korábban könyvem is jelent már meg munkajogi témában. Ezek az írások több százezer olvasóhoz jutottak már el, megjelentek helyi és országos médiákban is, hívtak TV- és rádióműsorokba. A tudás átadása az egyik legszebb és legfontosabb küldetés az életemben.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra szoktam tervezni. Sok minden van, amit még szeretnék megvalósítani. Ezek között kiemelkedő szerepet kap továbbra is a széleskörű tájékoztatás, a jog érthető formában való megismertetése. Ezt képviseli az Érthető Jog. Nagyon sok téma van a fejemben, amit szeretnék feldolgozni és megismertetni a nem jogász végzettséggel rendelkezőkkel. A jog ismerete biztonságot nyújt az életben. Mindenkinek egyformán joga van arra, hogy biztonságban élhessen. Ebben szeretnék segíteni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nehéz kérdés, mert sok mindent szeretnék megvalósítani. Általában bakancslistára az kerül, amit az ember kicsit távolinak, kicsit „elérhetetlennek”, nem mindennapinak tart, de vágyik rá, szeretné, ha megvalósulna. Azt hiszem az egyik ilyen „bakancslistás” álom lenne az emberi jogokkal kapcsolatos szakmai munka, ahol igazán ezzel a területtel lehetne foglalkozni. Szívesen megismerkednék közelebbről is a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán zajló jogi munkával. Azt szeretem a legjobban a jogban, hogy logikus rendszerben épül fel. Ennek a rendszernek az egyik sarokpontját alkotják az emberi jogok. Ez stabil alapot ad, amiből sok egyéb szabály, előírás levezethető.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Sok ember segített már életemben, és nem mindig a szakmai tudás átadása volt a legnagyobb segítség. Az élet összetett, és ezért sokféle tudásra van szükség ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Nem tudnék, és nem is szeretnék egyetlen „tanítót” sem kiemelni, mert mindig mindenből lehet valamit tanulni. Kicsit közhelyesen hangzik, amikor valaki azt mondja, hogy az élet a legnagyobb tanítója. Pedig, ha belegondolunk, van ebben valami. Én személy szerint is sokat tanultam a sikerekből és talán még többet a kudarcokból. Egy-egy gondolat, nézőpont is meghatározó lehet, de akár az is, ha látom, hogy valaki más hogyan old meg egy problémát, hogyan viszonyul egy helyzethez. Szeretek tanulni, új dolgokat megismerni. Sok minden érdekel az életben, és ahogy telnek az évek, egyre több minden.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Ez attól függ, hogy milyen területtel kapcsolatban. Ügyvédként a szakmához hozzá tartozik nem csak a jogi terület, de sok egyéb is. Az ügyvédi tevékenység során sem csak a szigorú szakmai oldalnak kell jól működnie. Szükség van arra is, hogy jól tudjunk kommunikálni, érvelni, kapcsolatot kiépíteni, ismerjük azokat a területeket is, amelyek egy mai sikeres vállalkozáshoz – akár tetszik, akár nem – elengedhetetlenek. Ilyen a marketing, pénzügy, értékesítés, szervezés, emberi erőforrás, hatékonyság területe. Bár szigorúan véve a jogi szakmai terület országhoz kötött – bár ma már ez sem teljesen igaz, hiszen elég csak arra gondolni, hogy milyen módon befolyásolja hazai jogi környezetünket az Európai Unió jogalkotása – a sikeres működéshez szükséges tudás már világszintű. Így a szakmai fejlődés lehetősége sem áll meg az országhatároknál. Igyekszem kellően nyitott és befogadó lenni az új információk, tudás előtt. Sok minden érdekel, így általában a szűk keresztmetszet az idő szokott lenni a sok újdonság megismerésében.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Több időt, energiát szeretnék fektetni a tájékoztatásba, a jog ismertté és könnyen megérthetővé tételébe. Célom, hogy megkönnyítsem a jog megértését azok számára, akik nem koptatták hosszú éveken át a jogi egyetem iskola padjait. Ez a célja az Érhető Jognak, ezért dolgozok minden nap.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– A bizonytalan jogi környezettel. Egy vállalkozás életében sok a változó tényező, hiszen a piac, az igények, a technológia gyors ütemben módosul, fejlődik. Ha ehhez még hozzáadódik az is, hogy a jogi környezet, a szabályok, a jogértelmezés, hatósági alkalmazás és a jogérvényesítés is kiszámíthatatlan, mert olyan gyakran változik, az nem segíti a vállalkozókat, a gazdaságot. A jog biztos alapot kell, hogy nyújtson a társadalom, a polgárok számára. Ez nem valósítható meg úgy, ha folyamatosan változik, és nem a társadalom érdekei diktálják ezeket a változásokat. Ahogy korábban már megfogalmaztam: A jogalkotás nem „szerencsejáték” kell, hogy legyen, ami vagy bejön, vagy nem!

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Ez egy nagyon jó kérdés, és nem is olyan könnyű megválaszolni. Azt hiszem ezen a területen is van még hova fejlődni, hiszen sokszor engem találtak meg az új üzleti partnerek. Talán ennek az az oka, hogy mindig is fontosnak tartottam megmutatni, hogy miben tudok segíteni a világnak, másoknak. A segítségnyújtás mindig létrehoz új partneri kapcsolatokat is.

Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges, céltalan, ésszerűtlen dolgokra. Legyen ez valamilyen kötelezően előírt, de nem megfelelően átgondolt és előkészített szabályozás, egy parttalan vita, vagy bármi más, ami nem visz előre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Arra, hogy képesebbé, jobbá váljak. Tudom, hogy bármi, ami abban segít, hogy könnyebben, okosabban, hatékonyabban tudjam végezni a feladataimat, élni az életet, új lendületet kapjak a céljaim eléréséhez, nem kidobott pénz. Hiszek abban, hogy bármiben jobbá lehet válni, bármit meg lehet tanulni és a képességeink növelhetőek. De ide tartozik az is, ha pihenésre van szükség. Nem vagyok az esztelen költekezés híve, de fontos számomra, hogy minőséget adjak és kapjak. A minőségre nem sajnálom a pénzt.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Azoknak, akik hatékonyan hozzájárulnak a problémák megoldásához, az élet jobbításához. Legyen ez az oktatás hatékonyságának javítása, az emberek boldogulásának és boldogságának elősegítése, a drogprobléma kezelése hatékony felvilágosítással, vagy az emberi jogok széles körben való megismertetése. Mindig az elérendő cél és az eredményesség határozza meg.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Sok minden fel tud tölteni, azt hiszem, könnyen ki tudok kapcsolni. Szeretem a jó könyveket, a jó mozit, a nagy beszélgetős sétákat vagy vacsorákat és az utazást. De játszani is nagyon szeretek. Igazi kikapcsolódás egy jó társasággal egy jó társasjáték izgalmát, örömét átélni.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS