Dr. Kocsis Ildikó: A jogalkotás nem szerencsejáték, ami vagy bejön, vagy nem

2019. 01. 23., 10:15

Közelebbről is szívesen megismerkednék a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán zajló jogi munkával – árulja el az Üzletemnek dr. Kocsis Ildikó. A Kocsis és Szabó ÜgyvédiIiroda alapítója szereti az összetett ügyeket, amelyekben meg kell találni azt a bizonyos „csavart”.

Dr. Kocsis Ildikó neve ismerősen cseng az Üzletem olvasói számára is, hiszen az Érthető jog nekik is íródik és számukra is nagyon érthető. Ildikó úgy tartja, hogy a tudás átadása az egyik legszebb és legfontosabb küldetés az életében. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában most az ő, természetesen nagyon közérthető, gondolatait ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Már 20 éve vagyok gyakorló jogász, ebből 15 év ügyvédként telt el. Nehéz egyetlen dolgot kiemelni, hiszen nagyon sokféle üggyel találkoztam már. Mindig büszkeséggel tölt el, ha egy problémára megtalálom a jó megoldást, ha segíteni tudok.

Nagyon jó érzés, hogy a Kocsis és Szabó Ügyvédi Irodát egyedül, szó szerint a semmiből hoztam létre 15 éve. Mára már mintegy 2000 ügyfél – akik között magánszemélyek, kis- és középvállalkozások és nemzetközi multinacionális társaságok is megtalálhatóak – szavazott nekünk bizalmat és időközben az iroda napi vezetését már partneremnek tudtam átadni. Igazi megtiszteltetés volt, amikor 2008-ban az Ügyvéd Világ magazin készített interjút pályafutásomról, majd szakmai munkásságom elismeréseként a Who is Who Magyarországon (Ki kicsoda Magyarországon) lexikon szerkesztősége döntése alapján bekerültem a gazdaság, politika, tudomány, kultúra és művészet területein tevékenykedő híres vagy kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek életrajzait tartalmazó enciklopédiába.

Természetesen vannak emlékezetesebb megbízások, projektek, erről azonban nehéz úgy említést tenni, hogy a titoktartás ne sérüljön. Szeretek összetett, kihívást jelentő feladatokkal foglalkozni, ahol meg kell találni azt a bizonyos „csavart”, ami elvezet a legjobb megoldáshoz. Pályám során több alkalom is volt, amikor olyan megoldást találtam egy-egy kérdésre, problémára, ami addig másoknak, más szakembereknek nem jutott eszébe.

Amit mindenképpen fontosnak tartok, az a tájékoztató munka. 2004 óta írok tájékoztató cikkeket egy-egy jogi kérdésről, témáról, illetve korábban könyvem is jelent már meg munkajogi témában. Ezek az írások több százezer olvasóhoz jutottak már el, megjelentek helyi és országos médiákban is, hívtak TV- és rádióműsorokba. A tudás átadása az egyik legszebb és legfontosabb küldetés az életemben.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra szoktam tervezni. Sok minden van, amit még szeretnék megvalósítani. Ezek között kiemelkedő szerepet kap továbbra is a széleskörű tájékoztatás, a jog érthető formában való megismertetése. Ezt képviseli az Érthető Jog. Nagyon sok téma van a fejemben, amit szeretnék feldolgozni és megismertetni a nem jogász végzettséggel rendelkezőkkel. A jog ismerete biztonságot nyújt az életben. Mindenkinek egyformán joga van arra, hogy biztonságban élhessen. Ebben szeretnék segíteni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nehéz kérdés, mert sok mindent szeretnék megvalósítani. Általában bakancslistára az kerül, amit az ember kicsit távolinak, kicsit „elérhetetlennek”, nem mindennapinak tart, de vágyik rá, szeretné, ha megvalósulna. Azt hiszem az egyik ilyen „bakancslistás” álom lenne az emberi jogokkal kapcsolatos szakmai munka, ahol igazán ezzel a területtel lehetne foglalkozni. Szívesen megismerkednék közelebbről is a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán zajló jogi munkával. Azt szeretem a legjobban a jogban, hogy logikus rendszerben épül fel. Ennek a rendszernek az egyik sarokpontját alkotják az emberi jogok. Ez stabil alapot ad, amiből sok egyéb szabály, előírás levezethető.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Sok ember segített már életemben, és nem mindig a szakmai tudás átadása volt a legnagyobb segítség. Az élet összetett, és ezért sokféle tudásra van szükség ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Nem tudnék, és nem is szeretnék egyetlen „tanítót” sem kiemelni, mert mindig mindenből lehet valamit tanulni. Kicsit közhelyesen hangzik, amikor valaki azt mondja, hogy az élet a legnagyobb tanítója. Pedig, ha belegondolunk, van ebben valami. Én személy szerint is sokat tanultam a sikerekből és talán még többet a kudarcokból. Egy-egy gondolat, nézőpont is meghatározó lehet, de akár az is, ha látom, hogy valaki más hogyan old meg egy problémát, hogyan viszonyul egy helyzethez. Szeretek tanulni, új dolgokat megismerni. Sok minden érdekel az életben, és ahogy telnek az évek, egyre több minden.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Ez attól függ, hogy milyen területtel kapcsolatban. Ügyvédként a szakmához hozzá tartozik nem csak a jogi terület, de sok egyéb is. Az ügyvédi tevékenység során sem csak a szigorú szakmai oldalnak kell jól működnie. Szükség van arra is, hogy jól tudjunk kommunikálni, érvelni, kapcsolatot kiépíteni, ismerjük azokat a területeket is, amelyek egy mai sikeres vállalkozáshoz – akár tetszik, akár nem – elengedhetetlenek. Ilyen a marketing, pénzügy, értékesítés, szervezés, emberi erőforrás, hatékonyság területe. Bár szigorúan véve a jogi szakmai terület országhoz kötött – bár ma már ez sem teljesen igaz, hiszen elég csak arra gondolni, hogy milyen módon befolyásolja hazai jogi környezetünket az Európai Unió jogalkotása – a sikeres működéshez szükséges tudás már világszintű. Így a szakmai fejlődés lehetősége sem áll meg az országhatároknál. Igyekszem kellően nyitott és befogadó lenni az új információk, tudás előtt. Sok minden érdekel, így általában a szűk keresztmetszet az idő szokott lenni a sok újdonság megismerésében.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Több időt, energiát szeretnék fektetni a tájékoztatásba, a jog ismertté és könnyen megérthetővé tételébe. Célom, hogy megkönnyítsem a jog megértését azok számára, akik nem koptatták hosszú éveken át a jogi egyetem iskola padjait. Ez a célja az Érhető Jognak, ezért dolgozok minden nap.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– A bizonytalan jogi környezettel. Egy vállalkozás életében sok a változó tényező, hiszen a piac, az igények, a technológia gyors ütemben módosul, fejlődik. Ha ehhez még hozzáadódik az is, hogy a jogi környezet, a szabályok, a jogértelmezés, hatósági alkalmazás és a jogérvényesítés is kiszámíthatatlan, mert olyan gyakran változik, az nem segíti a vállalkozókat, a gazdaságot. A jog biztos alapot kell, hogy nyújtson a társadalom, a polgárok számára. Ez nem valósítható meg úgy, ha folyamatosan változik, és nem a társadalom érdekei diktálják ezeket a változásokat. Ahogy korábban már megfogalmaztam: A jogalkotás nem „szerencsejáték” kell, hogy legyen, ami vagy bejön, vagy nem!

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Ez egy nagyon jó kérdés, és nem is olyan könnyű megválaszolni. Azt hiszem ezen a területen is van még hova fejlődni, hiszen sokszor engem találtak meg az új üzleti partnerek. Talán ennek az az oka, hogy mindig is fontosnak tartottam megmutatni, hogy miben tudok segíteni a világnak, másoknak. A segítségnyújtás mindig létrehoz új partneri kapcsolatokat is.

Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges, céltalan, ésszerűtlen dolgokra. Legyen ez valamilyen kötelezően előírt, de nem megfelelően átgondolt és előkészített szabályozás, egy parttalan vita, vagy bármi más, ami nem visz előre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Arra, hogy képesebbé, jobbá váljak. Tudom, hogy bármi, ami abban segít, hogy könnyebben, okosabban, hatékonyabban tudjam végezni a feladataimat, élni az életet, új lendületet kapjak a céljaim eléréséhez, nem kidobott pénz. Hiszek abban, hogy bármiben jobbá lehet válni, bármit meg lehet tanulni és a képességeink növelhetőek. De ide tartozik az is, ha pihenésre van szükség. Nem vagyok az esztelen költekezés híve, de fontos számomra, hogy minőséget adjak és kapjak. A minőségre nem sajnálom a pénzt.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Azoknak, akik hatékonyan hozzájárulnak a problémák megoldásához, az élet jobbításához. Legyen ez az oktatás hatékonyságának javítása, az emberek boldogulásának és boldogságának elősegítése, a drogprobléma kezelése hatékony felvilágosítással, vagy az emberi jogok széles körben való megismertetése. Mindig az elérendő cél és az eredményesség határozza meg.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Sok minden fel tud tölteni, azt hiszem, könnyen ki tudok kapcsolni. Szeretem a jó könyveket, a jó mozit, a nagy beszélgetős sétákat vagy vacsorákat és az utazást. De játszani is nagyon szeretek. Igazi kikapcsolódás egy jó társasággal egy jó társasjáték izgalmát, örömét átélni.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS