Csanády István: Száz szakmában is ki kell próbálni magadat

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 03., 10:15

Rengeteg előnye van annak, hogy Magyarországról indultunk, mint ahogy akad hátránya is – mondja az Üzletemnek Csanády István. A Shapr3D alapítója soha nem sajnálja a pénzt marketingre és termékfejlesztésre.

Csanády István állítja: egy kezdő vállalkozó sok mindenben kipróbálja magát, aztán ahogy nő a cég, úgy oszlanak meg a feladatok. Gondolom, nem volt ez másként a Shapr3D esetében sem, mire összeállt a csapat. S hogy nagyon összeállt, azt mi sem bizonyítja jobban, annál, hogy egyetlen év alatt ötszörösére nőtt a budapesti székhelyű startup piaci értéke. Az utóbbi idők egyik legnagyobb magyar sikerét könyvelhetik el, hiszen igazi nagyágyúk 6 millió dollárt fektettek a cégbe. A cég applikációjával internet nélkül is gyorsan el lehet készíteni térbeli modelleket. Ahhoz viszont most app sem szükséges, hogy megismerjük István gondolatait az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 108. interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy a Shapr3D csapatát összehoztam egy cégbe.

Milyen távra tervez?

– 1 hónap, 1 év, és 10 év.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Egy IPO a NASDAQ-on.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudnék kiemelni egy embert, az gimnáziumi osztályfőnökömtől kezdve a befektetőimig sokaktól tanultam nagyon sokat.

Szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Nem biztos, hogy értem a kérdést. Én azt gondolom, hogy 2019-ben a világ globális – ha az a kérdés, hogy egy tízmilliós országban nagyobb fejlődési lehetőség van-e, mint a világ többi részén, ahol a maradék 6 990 000 000 ember él, akkor a válasz egyértelműen nem. De rengeteg előnye is van annak, hogy Magyarországról indultunk, mint ahogy hátránya is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az egyik előnye a vállalkozásnak, hogy az ember 100 szakmában kell, hogy kipróbálja magát. Eleinte egy személyben vagy fejlesztő, marketinges, pénzügyes és office manager, 100 fő és afölött pedig már egyre kevesebb dolgot csinálsz magad. Persze szívesen kipróbálnám magam még egy százegyedikben is. Rosner Dani kollégámmal szívesen mérnék fagylaltot például.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Mint ahogy a legtöbb dologhoz, itt sem gondolom, hogy lenne recept, így leginkább úgy, ahogy az adott kapcsolat megkívánja.

Mire sajnálja az idejét?

– Házimunkára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Marketingre és termékfejlesztésre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Középszerűséggel és ignoranciával. A langyos pocsolyával való megelégedéssel.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Olyan területen, ahol az elmúlt években felhalmozódott tapasztalataimmal segíthetek ambiciózus vállalkozóknak.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sport mindig segít. Feltekerni a Hármashatár-hegyre hajnalban, akár télen is, mínusz pár fokban!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS