Csanády István: Száz szakmában is ki kell próbálni magadat

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 03., 10:15

Rengeteg előnye van annak, hogy Magyarországról indultunk, mint ahogy akad hátránya is – mondja az Üzletemnek Csanády István. A Shapr3D alapítója soha nem sajnálja a pénzt marketingre és termékfejlesztésre.

Csanády István állítja: egy kezdő vállalkozó sok mindenben kipróbálja magát, aztán ahogy nő a cég, úgy oszlanak meg a feladatok. Gondolom, nem volt ez másként a Shapr3D esetében sem, mire összeállt a csapat. S hogy nagyon összeállt, azt mi sem bizonyítja jobban, annál, hogy egyetlen év alatt ötszörösére nőtt a budapesti székhelyű startup piaci értéke. Az utóbbi idők egyik legnagyobb magyar sikerét könyvelhetik el, hiszen igazi nagyágyúk 6 millió dollárt fektettek a cégbe. A cég applikációjával internet nélkül is gyorsan el lehet készíteni térbeli modelleket. Ahhoz viszont most app sem szükséges, hogy megismerjük István gondolatait az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 108. interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy a Shapr3D csapatát összehoztam egy cégbe.

Milyen távra tervez?

– 1 hónap, 1 év, és 10 év.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Egy IPO a NASDAQ-on.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudnék kiemelni egy embert, az gimnáziumi osztályfőnökömtől kezdve a befektetőimig sokaktól tanultam nagyon sokat.

Szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Nem biztos, hogy értem a kérdést. Én azt gondolom, hogy 2019-ben a világ globális – ha az a kérdés, hogy egy tízmilliós országban nagyobb fejlődési lehetőség van-e, mint a világ többi részén, ahol a maradék 6 990 000 000 ember él, akkor a válasz egyértelműen nem. De rengeteg előnye is van annak, hogy Magyarországról indultunk, mint ahogy hátránya is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az egyik előnye a vállalkozásnak, hogy az ember 100 szakmában kell, hogy kipróbálja magát. Eleinte egy személyben vagy fejlesztő, marketinges, pénzügyes és office manager, 100 fő és afölött pedig már egyre kevesebb dolgot csinálsz magad. Persze szívesen kipróbálnám magam még egy százegyedikben is. Rosner Dani kollégámmal szívesen mérnék fagylaltot például.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Mint ahogy a legtöbb dologhoz, itt sem gondolom, hogy lenne recept, így leginkább úgy, ahogy az adott kapcsolat megkívánja.

Mire sajnálja az idejét?

– Házimunkára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Marketingre és termékfejlesztésre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Középszerűséggel és ignoranciával. A langyos pocsolyával való megelégedéssel.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Olyan területen, ahol az elmúlt években felhalmozódott tapasztalataimmal segíthetek ambiciózus vállalkozóknak.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sport mindig segít. Feltekerni a Hármashatár-hegyre hajnalban, akár télen is, mínusz pár fokban!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS