Csanády István: Száz szakmában is ki kell próbálni magadat

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 03., 10:15

Rengeteg előnye van annak, hogy Magyarországról indultunk, mint ahogy akad hátránya is – mondja az Üzletemnek Csanády István. A Shapr3D alapítója soha nem sajnálja a pénzt marketingre és termékfejlesztésre.

Csanády István állítja: egy kezdő vállalkozó sok mindenben kipróbálja magát, aztán ahogy nő a cég, úgy oszlanak meg a feladatok. Gondolom, nem volt ez másként a Shapr3D esetében sem, mire összeállt a csapat. S hogy nagyon összeállt, azt mi sem bizonyítja jobban, annál, hogy egyetlen év alatt ötszörösére nőtt a budapesti székhelyű startup piaci értéke. Az utóbbi idők egyik legnagyobb magyar sikerét könyvelhetik el, hiszen igazi nagyágyúk 6 millió dollárt fektettek a cégbe. A cég applikációjával internet nélkül is gyorsan el lehet készíteni térbeli modelleket. Ahhoz viszont most app sem szükséges, hogy megismerjük István gondolatait az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 108. interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy a Shapr3D csapatát összehoztam egy cégbe.

Milyen távra tervez?

– 1 hónap, 1 év, és 10 év.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Egy IPO a NASDAQ-on.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudnék kiemelni egy embert, az gimnáziumi osztályfőnökömtől kezdve a befektetőimig sokaktól tanultam nagyon sokat.

Szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Nem biztos, hogy értem a kérdést. Én azt gondolom, hogy 2019-ben a világ globális – ha az a kérdés, hogy egy tízmilliós országban nagyobb fejlődési lehetőség van-e, mint a világ többi részén, ahol a maradék 6 990 000 000 ember él, akkor a válasz egyértelműen nem. De rengeteg előnye is van annak, hogy Magyarországról indultunk, mint ahogy hátránya is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az egyik előnye a vállalkozásnak, hogy az ember 100 szakmában kell, hogy kipróbálja magát. Eleinte egy személyben vagy fejlesztő, marketinges, pénzügyes és office manager, 100 fő és afölött pedig már egyre kevesebb dolgot csinálsz magad. Persze szívesen kipróbálnám magam még egy százegyedikben is. Rosner Dani kollégámmal szívesen mérnék fagylaltot például.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Mint ahogy a legtöbb dologhoz, itt sem gondolom, hogy lenne recept, így leginkább úgy, ahogy az adott kapcsolat megkívánja.

Mire sajnálja az idejét?

– Házimunkára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Marketingre és termékfejlesztésre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Középszerűséggel és ignoranciával. A langyos pocsolyával való megelégedéssel.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Olyan területen, ahol az elmúlt években felhalmozódott tapasztalataimmal segíthetek ambiciózus vállalkozóknak.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sport mindig segít. Feltekerni a Hármashatár-hegyre hajnalban, akár télen is, mínusz pár fokban!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 17:38:56
4 millió eurós képzési projektet indított Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír több mint 500 munkavállalójának, köztük annak a 60 új foglalkoztatottnak, akik Európa modernebb higiéniai papírgyára, a dunaföldvári gyár tavalyi, 64,2 millió eurós fejlesztésének köszönhetően csatlakoztak a céghez.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS