Benke Dávid: Az éttermezés már a harmadik szakmám

2020. 01. 09., 10:00

A vendégek, az alkalmazottak, a partnerek is megérzik, értékelik, ha valaki hosszú távra tervez – mondta az Üzletemnek Benke Dávid. A Galopp Major tulajdonosa a cégvezetést és az éttermezést is többnyire önképző jelleggel sajátította el.

Benke Dáviddal nem is olyan régen egy szerkesztőségben dolgoztam, s amikor pályát váltott, sokan kívántunk neki szerencsét az új vállalkozáshoz. A szerencse természetesen kevés lett volna, rengeteget tanult, s mint mondja, néha a saját kárán okult. Nem csak tanult, tanított is. A Budapesti Corvinus Egyetemen óraadóként gazdaságpolitikából tartott szemináriumot, de most minden figyelme a Galopp Majorra összpontosul. Nem is maradt más, minthogy jó étvágyat, pardon, jó olvasást kívánjak az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 140. interjújához!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Remélhetőleg az igazi csúcs még előttem van, de nagy eredménynek tartom, hogy a Galopp Major étterme felkerült az ország gasztronómiai térképére. Ezen nagyon keményen és céltudatosan dolgoztunk, néha hihetetlen energiákat mozgattunk meg, a vendéglátás ugyanis sokkal nehezebb műfaj, mint azt kívülállóként gondoltam.

Milyen távra tervez?

– A vállalkozást szüleimtől vettem át, akik még most is rengeteget segítenek nekem, így természetesnek tartom, hogy az üzletet gyarapítva, lehetőséget biztosítsak gyermekeimnek a hagyomány továbbvitelére, amennyiben erre éreznek majd hajlandóságot. A vendégek, az alkalmazottak, a partnerek is megérzik, értékelik, ha valaki hosszú távra tervez.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az étteremmel kapcsolatban most az motivál leginkább, hogy valamilyen szakmai elismerést érjünk el, amely visszaigazolná, hogy jó úton haladunk. Természetesen azért a vendégeink visszajelzése mindig a legfontosabb számunkra, ezt sosem szabad elfelejteni, vagy alárendelni bármilyen célnak. További célok is szerepelnek a bakancslistámon, mint a tudományos életben történő előrelépés, ugyanis közgazdászként végeztem, és a fél lábamat a mai napig az eredeti szakmámban igyekszem tartani.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ha úgy értjük, ki formálta leginkább a gondolkodásomat, akkor a családot nevezném meg első helyen. Szakmai értelemben ugyanakkor nagyon sok mindent a saját bőrömön, sokszor negatív tapasztalatokon keresztül sikerült megtanulnom. A cégvezetést és az éttermezést is többnyire önképző jelleggel sajátítottam el, ami nem biztos, hogy a legjobb módszer.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– A mai anyagias légkörben is megpróbálok nekik olyan jövőképet mutatni, ami alapján azt láthatják, hogy szakmailag is többek lesznek, ha a Galopp Major csapatát erősítik. Emellett megpróbálok olyan légkört kialakítani, ahol a kollégák tisztelik egymást, és számíthatnak egymásra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az éttermezés már a harmadik szakmám, korábban közgazdászként és újságíróként is dolgoztam, ezért túl sok újdonságot már nem szeretnék beiktatni a karrierembe. Inkább a tudásom mélyítésén dolgozom, ennek érzem most a legnagyobb hasznát.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Ha valakit fontosnak vagy jónak tartok egy adott területen, megkeresem a közös ismerősökön keresztül, vagy akár direktben is. Ha az ember világosan elmondja a másiknak, mire van szüksége, vagy milyen ajánlata van a másik számára, legtöbbször meghallgatják, legalábbis eddig pozitív tapasztalataim voltak.

Mire sajnálja az idejét?

– Sokszor ütközöm olyan problémákba, amelyek némi előrelátással, odafigyeléssel könnyen elkerülhetőek lennének, ehelyett a helyzet utólagos kezelése emészt fel sokszoros energiát, amire a leginkább sajnálom az időmet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Alapvetően nyugodt embernek tartom magam, de ez néha megváltozik, ha egymás iránti rosszindulattal, vagy az emberek manipulálásával találkozom.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Eddig a Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem óraadói munkát, akkor is, amikor nem tudtak térítést biztosítani a külsősök részére. Gazdaságpolitika tantárgyból tartottam szemináriumot több éven keresztül, és nagyon élveztem. A jövőben még biztosan fogok hasonlót vállalni, ha kapok ilyen irányú megkeresést.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az élményekre, bár ezek sokszor nem is kerülnek pénzbe.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy vitorlástúra a Balatonon, vagy egy kirándulás a Pilisben, a lényeg, hogy valami természethez közeli dolog legyen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS