Benke Dávid: Az éttermezés már a harmadik szakmám

2020. 01. 09., 10:00

A vendégek, az alkalmazottak, a partnerek is megérzik, értékelik, ha valaki hosszú távra tervez – mondta az Üzletemnek Benke Dávid. A Galopp Major tulajdonosa a cégvezetést és az éttermezést is többnyire önképző jelleggel sajátította el.

Benke Dáviddal nem is olyan régen egy szerkesztőségben dolgoztam, s amikor pályát váltott, sokan kívántunk neki szerencsét az új vállalkozáshoz. A szerencse természetesen kevés lett volna, rengeteget tanult, s mint mondja, néha a saját kárán okult. Nem csak tanult, tanított is. A Budapesti Corvinus Egyetemen óraadóként gazdaságpolitikából tartott szemináriumot, de most minden figyelme a Galopp Majorra összpontosul. Nem is maradt más, minthogy jó étvágyat, pardon, jó olvasást kívánjak az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 140. interjújához!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Remélhetőleg az igazi csúcs még előttem van, de nagy eredménynek tartom, hogy a Galopp Major étterme felkerült az ország gasztronómiai térképére. Ezen nagyon keményen és céltudatosan dolgoztunk, néha hihetetlen energiákat mozgattunk meg, a vendéglátás ugyanis sokkal nehezebb műfaj, mint azt kívülállóként gondoltam.

Milyen távra tervez?

– A vállalkozást szüleimtől vettem át, akik még most is rengeteget segítenek nekem, így természetesnek tartom, hogy az üzletet gyarapítva, lehetőséget biztosítsak gyermekeimnek a hagyomány továbbvitelére, amennyiben erre éreznek majd hajlandóságot. A vendégek, az alkalmazottak, a partnerek is megérzik, értékelik, ha valaki hosszú távra tervez.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az étteremmel kapcsolatban most az motivál leginkább, hogy valamilyen szakmai elismerést érjünk el, amely visszaigazolná, hogy jó úton haladunk. Természetesen azért a vendégeink visszajelzése mindig a legfontosabb számunkra, ezt sosem szabad elfelejteni, vagy alárendelni bármilyen célnak. További célok is szerepelnek a bakancslistámon, mint a tudományos életben történő előrelépés, ugyanis közgazdászként végeztem, és a fél lábamat a mai napig az eredeti szakmámban igyekszem tartani.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ha úgy értjük, ki formálta leginkább a gondolkodásomat, akkor a családot nevezném meg első helyen. Szakmai értelemben ugyanakkor nagyon sok mindent a saját bőrömön, sokszor negatív tapasztalatokon keresztül sikerült megtanulnom. A cégvezetést és az éttermezést is többnyire önképző jelleggel sajátítottam el, ami nem biztos, hogy a legjobb módszer.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– A mai anyagias légkörben is megpróbálok nekik olyan jövőképet mutatni, ami alapján azt láthatják, hogy szakmailag is többek lesznek, ha a Galopp Major csapatát erősítik. Emellett megpróbálok olyan légkört kialakítani, ahol a kollégák tisztelik egymást, és számíthatnak egymásra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az éttermezés már a harmadik szakmám, korábban közgazdászként és újságíróként is dolgoztam, ezért túl sok újdonságot már nem szeretnék beiktatni a karrierembe. Inkább a tudásom mélyítésén dolgozom, ennek érzem most a legnagyobb hasznát.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Ha valakit fontosnak vagy jónak tartok egy adott területen, megkeresem a közös ismerősökön keresztül, vagy akár direktben is. Ha az ember világosan elmondja a másiknak, mire van szüksége, vagy milyen ajánlata van a másik számára, legtöbbször meghallgatják, legalábbis eddig pozitív tapasztalataim voltak.

Mire sajnálja az idejét?

– Sokszor ütközöm olyan problémákba, amelyek némi előrelátással, odafigyeléssel könnyen elkerülhetőek lennének, ehelyett a helyzet utólagos kezelése emészt fel sokszoros energiát, amire a leginkább sajnálom az időmet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Alapvetően nyugodt embernek tartom magam, de ez néha megváltozik, ha egymás iránti rosszindulattal, vagy az emberek manipulálásával találkozom.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Eddig a Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem óraadói munkát, akkor is, amikor nem tudtak térítést biztosítani a külsősök részére. Gazdaságpolitika tantárgyból tartottam szemináriumot több éven keresztül, és nagyon élveztem. A jövőben még biztosan fogok hasonlót vállalni, ha kapok ilyen irányú megkeresést.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az élményekre, bár ezek sokszor nem is kerülnek pénzbe.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy vitorlástúra a Balatonon, vagy egy kirándulás a Pilisben, a lényeg, hogy valami természethez közeli dolog legyen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS