Baranyi Flóra: Igyekszem pozitív maradni a nehezebb életszakaszokban is

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 04., 10:00

Inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni – mondta az Üzletemnek Baranyi Flóra építész, fit-out specialista.

Baranyi Flórát tinikora óta érdekli az asztalosság, a kézi szövés és a gipszkartonozás. Azt mondja, talán viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzá. Szerintem egyáltalán nem hangzik viccesen, sőt! Mint ahogy abban is van ráció, hogy jó lenne több lányt megnyerni az építőiparnak. Mindez egyáltalán nem különös egy belsőépítész, „kapcsolatépítésztől”, sőt! Biztos lesz még, amin meglepődik az olvasó az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 153. interjújában. De ez nem baj. Sőt!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Viszonylag sok megkeresésem van bedolgozásra, együttműködésre. A legtöbb volt kollégáktól érkezik, akikkel az elmúlt 15 évben dolgoztam. Azt hiszem, ez a karrier csúcsa, hogy megérett a korábbi „jól dolgozásom”, hogy szívesen keresnek meg, és megbíznak bennem. A legszebb munkáim egyébként műemléki vagy védett épületek átépítései, belsőépítészeti kialakításai voltak, ebből viszonylag sok volt: tervezési, kivitelezési és ingatlanfejlesztési oldalról is. Másrészt a textilipari (még) hobbi cégem, a Bloomyloom, ami hat éve tartja magát a szövött babahordozókendő piacon.

– Milyen távra tervez?

– Jelenleg néhány hónapra tervezek előre nagyon pontosan. Olyan életszakaszba kerültem, amelyben felismertem, hogy inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni. Úgy tűnik, nem elég jó a fantáziám ahhoz, amik történhetnek.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen oktatnék felsőoktatásban a szakmámmal kapcsolatban, de nem klasszikus, hagyományos tantárgyakat, hanem határterületeket, amiket egyelőre csak homályosan látunk, de nagyon izgalmasak és jövőbe mutatóak. Elsősorban szociológiai, társadalmi, konfliktuskezelési, kommunikációs vagy előadói területekre gondolok. A fiatalabb kollégáimon látom, hogy mennyire nyitottak a komplexebb vagy inkább szélesebb körű látásmódra, és mennyire fontosak nekik az emberi aspektusok. Ugyanezekben a témákban előadásokon is kipróbálnám magam.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nővéremtől. Amellett, hogy jó a szakmájában, nagyon magas érzelmi ingelligenciája van, rendszerben gondolkozik, valamint mindig becsületes és őszinte. És előre tud ezzel jutni, a munkatársai, beosztottai pedig a szokottnál lojálisabbak hozzá. Nem az én szakmámban dolgozik, de ezek olyan emberi értékek, amelyeket bármelyik területen lehet kamatoztatni. A szakmai részt akkor is felszedi az ember idővel, ha nem erre koncentrál.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Sokat viccelődöm, igyekszem pozitív maradni a nehezebb szakaszokban is. Ez nagyjából mindenre elég.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Egyértelműen HR közeli szakterületen, ahol emberekkel kell foglalkozni. Illetve tinikorom óta érdekel az asztalosság, de a kézi szövés és a gipszkartonozás is. Lehet, hogy viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzám.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– LinkedIN-en az újakat. Lehetőségek tárházának látom az oldalt, nagyon jól működik. Szerencsémre az életben is könnyen megy a kapcsolatépítés, az elmúlt 15 évben épített szakmai kapcsolatokat is igyekszem ápolni.

– Mire sajnálja az idejét?

– Hivatalban, orvosnál órákig tartó sorban állásra, dugóban ücsörgésre.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki tehetetlen, és nem is akar próbálkozni, de panaszkodik, talán azt viselem a legrosszabbul.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Rendszeres hajadományozó vagyok, 3-4 évente oda tudom adni a hajam az aktuálisan ezzel foglalkozó gyermekrák alapítványnak parókához. Korábban a LinkedIN-en forgott egy felhívásom, hogy szívesen megyek iskolákba pályaválasztási előadást tartani. Több lányt nyernék meg az építőiparnak. A tartós vagy komolyabb betegségek utáni munkaerőpiaci rehabilitáció mellett hangot emelek, ezt a munkásságot szívesen továbbfejleszteném.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Oktatásra, tanulásra. Mindig megtérül az ilyen befektetés.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Emberek között lenni, beszélgetni. Főleg koncertekre szeretek járni, de bármilyen közösségi program szóba jöhet a kirándulástól az irodalmi estig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS