Baranyi Flóra: Igyekszem pozitív maradni a nehezebb életszakaszokban is

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 04., 10:00

Inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni – mondta az Üzletemnek Baranyi Flóra építész, fit-out specialista.

Baranyi Flórát tinikora óta érdekli az asztalosság, a kézi szövés és a gipszkartonozás. Azt mondja, talán viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzá. Szerintem egyáltalán nem hangzik viccesen, sőt! Mint ahogy abban is van ráció, hogy jó lenne több lányt megnyerni az építőiparnak. Mindez egyáltalán nem különös egy belsőépítész, „kapcsolatépítésztől”, sőt! Biztos lesz még, amin meglepődik az olvasó az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 153. interjújában. De ez nem baj. Sőt!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Viszonylag sok megkeresésem van bedolgozásra, együttműködésre. A legtöbb volt kollégáktól érkezik, akikkel az elmúlt 15 évben dolgoztam. Azt hiszem, ez a karrier csúcsa, hogy megérett a korábbi „jól dolgozásom”, hogy szívesen keresnek meg, és megbíznak bennem. A legszebb munkáim egyébként műemléki vagy védett épületek átépítései, belsőépítészeti kialakításai voltak, ebből viszonylag sok volt: tervezési, kivitelezési és ingatlanfejlesztési oldalról is. Másrészt a textilipari (még) hobbi cégem, a Bloomyloom, ami hat éve tartja magát a szövött babahordozókendő piacon.

– Milyen távra tervez?

– Jelenleg néhány hónapra tervezek előre nagyon pontosan. Olyan életszakaszba kerültem, amelyben felismertem, hogy inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni. Úgy tűnik, nem elég jó a fantáziám ahhoz, amik történhetnek.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen oktatnék felsőoktatásban a szakmámmal kapcsolatban, de nem klasszikus, hagyományos tantárgyakat, hanem határterületeket, amiket egyelőre csak homályosan látunk, de nagyon izgalmasak és jövőbe mutatóak. Elsősorban szociológiai, társadalmi, konfliktuskezelési, kommunikációs vagy előadói területekre gondolok. A fiatalabb kollégáimon látom, hogy mennyire nyitottak a komplexebb vagy inkább szélesebb körű látásmódra, és mennyire fontosak nekik az emberi aspektusok. Ugyanezekben a témákban előadásokon is kipróbálnám magam.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nővéremtől. Amellett, hogy jó a szakmájában, nagyon magas érzelmi ingelligenciája van, rendszerben gondolkozik, valamint mindig becsületes és őszinte. És előre tud ezzel jutni, a munkatársai, beosztottai pedig a szokottnál lojálisabbak hozzá. Nem az én szakmámban dolgozik, de ezek olyan emberi értékek, amelyeket bármelyik területen lehet kamatoztatni. A szakmai részt akkor is felszedi az ember idővel, ha nem erre koncentrál.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Sokat viccelődöm, igyekszem pozitív maradni a nehezebb szakaszokban is. Ez nagyjából mindenre elég.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Egyértelműen HR közeli szakterületen, ahol emberekkel kell foglalkozni. Illetve tinikorom óta érdekel az asztalosság, de a kézi szövés és a gipszkartonozás is. Lehet, hogy viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzám.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– LinkedIN-en az újakat. Lehetőségek tárházának látom az oldalt, nagyon jól működik. Szerencsémre az életben is könnyen megy a kapcsolatépítés, az elmúlt 15 évben épített szakmai kapcsolatokat is igyekszem ápolni.

– Mire sajnálja az idejét?

– Hivatalban, orvosnál órákig tartó sorban állásra, dugóban ücsörgésre.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki tehetetlen, és nem is akar próbálkozni, de panaszkodik, talán azt viselem a legrosszabbul.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Rendszeres hajadományozó vagyok, 3-4 évente oda tudom adni a hajam az aktuálisan ezzel foglalkozó gyermekrák alapítványnak parókához. Korábban a LinkedIN-en forgott egy felhívásom, hogy szívesen megyek iskolákba pályaválasztási előadást tartani. Több lányt nyernék meg az építőiparnak. A tartós vagy komolyabb betegségek utáni munkaerőpiaci rehabilitáció mellett hangot emelek, ezt a munkásságot szívesen továbbfejleszteném.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Oktatásra, tanulásra. Mindig megtérül az ilyen befektetés.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Emberek között lenni, beszélgetni. Főleg koncertekre szeretek járni, de bármilyen közösségi program szóba jöhet a kirándulástól az irodalmi estig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS