Baranyi Flóra: Igyekszem pozitív maradni a nehezebb életszakaszokban is

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 04., 10:00

Inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni – mondta az Üzletemnek Baranyi Flóra építész, fit-out specialista.

Baranyi Flórát tinikora óta érdekli az asztalosság, a kézi szövés és a gipszkartonozás. Azt mondja, talán viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzá. Szerintem egyáltalán nem hangzik viccesen, sőt! Mint ahogy abban is van ráció, hogy jó lenne több lányt megnyerni az építőiparnak. Mindez egyáltalán nem különös egy belsőépítész, „kapcsolatépítésztől”, sőt! Biztos lesz még, amin meglepődik az olvasó az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 153. interjújában. De ez nem baj. Sőt!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Viszonylag sok megkeresésem van bedolgozásra, együttműködésre. A legtöbb volt kollégáktól érkezik, akikkel az elmúlt 15 évben dolgoztam. Azt hiszem, ez a karrier csúcsa, hogy megérett a korábbi „jól dolgozásom”, hogy szívesen keresnek meg, és megbíznak bennem. A legszebb munkáim egyébként műemléki vagy védett épületek átépítései, belsőépítészeti kialakításai voltak, ebből viszonylag sok volt: tervezési, kivitelezési és ingatlanfejlesztési oldalról is. Másrészt a textilipari (még) hobbi cégem, a Bloomyloom, ami hat éve tartja magát a szövött babahordozókendő piacon.

– Milyen távra tervez?

– Jelenleg néhány hónapra tervezek előre nagyon pontosan. Olyan életszakaszba kerültem, amelyben felismertem, hogy inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni. Úgy tűnik, nem elég jó a fantáziám ahhoz, amik történhetnek.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen oktatnék felsőoktatásban a szakmámmal kapcsolatban, de nem klasszikus, hagyományos tantárgyakat, hanem határterületeket, amiket egyelőre csak homályosan látunk, de nagyon izgalmasak és jövőbe mutatóak. Elsősorban szociológiai, társadalmi, konfliktuskezelési, kommunikációs vagy előadói területekre gondolok. A fiatalabb kollégáimon látom, hogy mennyire nyitottak a komplexebb vagy inkább szélesebb körű látásmódra, és mennyire fontosak nekik az emberi aspektusok. Ugyanezekben a témákban előadásokon is kipróbálnám magam.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nővéremtől. Amellett, hogy jó a szakmájában, nagyon magas érzelmi ingelligenciája van, rendszerben gondolkozik, valamint mindig becsületes és őszinte. És előre tud ezzel jutni, a munkatársai, beosztottai pedig a szokottnál lojálisabbak hozzá. Nem az én szakmámban dolgozik, de ezek olyan emberi értékek, amelyeket bármelyik területen lehet kamatoztatni. A szakmai részt akkor is felszedi az ember idővel, ha nem erre koncentrál.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Sokat viccelődöm, igyekszem pozitív maradni a nehezebb szakaszokban is. Ez nagyjából mindenre elég.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Egyértelműen HR közeli szakterületen, ahol emberekkel kell foglalkozni. Illetve tinikorom óta érdekel az asztalosság, de a kézi szövés és a gipszkartonozás is. Lehet, hogy viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzám.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– LinkedIN-en az újakat. Lehetőségek tárházának látom az oldalt, nagyon jól működik. Szerencsémre az életben is könnyen megy a kapcsolatépítés, az elmúlt 15 évben épített szakmai kapcsolatokat is igyekszem ápolni.

– Mire sajnálja az idejét?

– Hivatalban, orvosnál órákig tartó sorban állásra, dugóban ücsörgésre.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki tehetetlen, és nem is akar próbálkozni, de panaszkodik, talán azt viselem a legrosszabbul.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Rendszeres hajadományozó vagyok, 3-4 évente oda tudom adni a hajam az aktuálisan ezzel foglalkozó gyermekrák alapítványnak parókához. Korábban a LinkedIN-en forgott egy felhívásom, hogy szívesen megyek iskolákba pályaválasztási előadást tartani. Több lányt nyernék meg az építőiparnak. A tartós vagy komolyabb betegségek utáni munkaerőpiaci rehabilitáció mellett hangot emelek, ezt a munkásságot szívesen továbbfejleszteném.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Oktatásra, tanulásra. Mindig megtérül az ilyen befektetés.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Emberek között lenni, beszélgetni. Főleg koncertekre szeretek járni, de bármilyen közösségi program szóba jöhet a kirándulástól az irodalmi estig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS