Baranyi Flóra: Igyekszem pozitív maradni a nehezebb életszakaszokban is

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 04., 10:00

Inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni – mondta az Üzletemnek Baranyi Flóra építész, fit-out specialista.

Baranyi Flórát tinikora óta érdekli az asztalosság, a kézi szövés és a gipszkartonozás. Azt mondja, talán viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzá. Szerintem egyáltalán nem hangzik viccesen, sőt! Mint ahogy abban is van ráció, hogy jó lenne több lányt megnyerni az építőiparnak. Mindez egyáltalán nem különös egy belsőépítész, „kapcsolatépítésztől”, sőt! Biztos lesz még, amin meglepődik az olvasó az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 153. interjújában. De ez nem baj. Sőt!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Viszonylag sok megkeresésem van bedolgozásra, együttműködésre. A legtöbb volt kollégáktól érkezik, akikkel az elmúlt 15 évben dolgoztam. Azt hiszem, ez a karrier csúcsa, hogy megérett a korábbi „jól dolgozásom”, hogy szívesen keresnek meg, és megbíznak bennem. A legszebb munkáim egyébként műemléki vagy védett épületek átépítései, belsőépítészeti kialakításai voltak, ebből viszonylag sok volt: tervezési, kivitelezési és ingatlanfejlesztési oldalról is. Másrészt a textilipari (még) hobbi cégem, a Bloomyloom, ami hat éve tartja magát a szövött babahordozókendő piacon.

– Milyen távra tervez?

– Jelenleg néhány hónapra tervezek előre nagyon pontosan. Olyan életszakaszba kerültem, amelyben felismertem, hogy inkább a szembejövő lehetőségeket kell nagyon figyelnem és rugalmasan reagálnom rájuk, mint hosszútávú terveket készíteni. Úgy tűnik, nem elég jó a fantáziám ahhoz, amik történhetnek.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen oktatnék felsőoktatásban a szakmámmal kapcsolatban, de nem klasszikus, hagyományos tantárgyakat, hanem határterületeket, amiket egyelőre csak homályosan látunk, de nagyon izgalmasak és jövőbe mutatóak. Elsősorban szociológiai, társadalmi, konfliktuskezelési, kommunikációs vagy előadói területekre gondolok. A fiatalabb kollégáimon látom, hogy mennyire nyitottak a komplexebb vagy inkább szélesebb körű látásmódra, és mennyire fontosak nekik az emberi aspektusok. Ugyanezekben a témákban előadásokon is kipróbálnám magam.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nővéremtől. Amellett, hogy jó a szakmájában, nagyon magas érzelmi ingelligenciája van, rendszerben gondolkozik, valamint mindig becsületes és őszinte. És előre tud ezzel jutni, a munkatársai, beosztottai pedig a szokottnál lojálisabbak hozzá. Nem az én szakmámban dolgozik, de ezek olyan emberi értékek, amelyeket bármelyik területen lehet kamatoztatni. A szakmai részt akkor is felszedi az ember idővel, ha nem erre koncentrál.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Sokat viccelődöm, igyekszem pozitív maradni a nehezebb szakaszokban is. Ez nagyjából mindenre elég.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Egyértelműen HR közeli szakterületen, ahol emberekkel kell foglalkozni. Illetve tinikorom óta érdekel az asztalosság, de a kézi szövés és a gipszkartonozás is. Lehet, hogy viccesen hangzik egy negyvenes értelmiségi nőtől, de ezek a szakmunkák nagyon közel állnak hozzám.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– LinkedIN-en az újakat. Lehetőségek tárházának látom az oldalt, nagyon jól működik. Szerencsémre az életben is könnyen megy a kapcsolatépítés, az elmúlt 15 évben épített szakmai kapcsolatokat is igyekszem ápolni.

– Mire sajnálja az idejét?

– Hivatalban, orvosnál órákig tartó sorban állásra, dugóban ücsörgésre.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki tehetetlen, és nem is akar próbálkozni, de panaszkodik, talán azt viselem a legrosszabbul.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Rendszeres hajadományozó vagyok, 3-4 évente oda tudom adni a hajam az aktuálisan ezzel foglalkozó gyermekrák alapítványnak parókához. Korábban a LinkedIN-en forgott egy felhívásom, hogy szívesen megyek iskolákba pályaválasztási előadást tartani. Több lányt nyernék meg az építőiparnak. A tartós vagy komolyabb betegségek utáni munkaerőpiaci rehabilitáció mellett hangot emelek, ezt a munkásságot szívesen továbbfejleszteném.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Oktatásra, tanulásra. Mindig megtérül az ilyen befektetés.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Emberek között lenni, beszélgetni. Főleg koncertekre szeretek járni, de bármilyen közösségi program szóba jöhet a kirándulástól az irodalmi estig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS