Balázs Kata: Hiszek a találkozásokban, az emberek egymásra hatásában

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 01. 26., 09:15

Az UNICEF-nél összeadódik a csapat energiája, a jó szándék, a segíteni akarás és a kreativitás. 1+1 az sosem 2, hanem sokkal több – mondta az Üzletemnek Balázs Kata, a UNICEF Magyarország kommunikációs vezetője.

Balázs Kata azt mondja: ki ne szeretne jó ügyekért egy szuper csapattal együtt dolgozni? Kata kollégáit motiválja az ügy, az UNICEF céljai. Ők is nap mint nap motiválják Katát szakmai tudásukkal és lelkesedésükkel. Fűti őket a tenni akarás. Ha arra is kíváncsi, hogy miként építi üzleti kapcsolatait az új kommunikációs vezető, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 253. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Szerencsés vagyok, mert számos szakmai csúcspont megadatott nekem eddig is, amikor például Svédország Nagykövetségén dolgoztam, vagy amikor turisztikai szakemberként sok száz városnézést szerveztem angol és svéd nyelven. De sok szép siker emlékét őrzöm újságírói és szerkesztői éveimből is. Ugyanakkor úgy érzem, hogy a jelenlegi pozícióm az UNICEF Magyarországnál szintézise mindannak, amit eddig csináltam. Hiteles és önazonos tudok lenni a feladatkörben. Korábbi munkáimban is központi szerepet töltött be a kommunikáció, hiszek a találkozásokban, az emberek egymásra hatásában, abban, hogy 1+1 az sosem 2, hanem sokkal több – az UNICEF-nél összeadódik a csapat energiája, a jó szándék, a segíteni akarás és a kreativitás. Különösen nagy öröm, hogy a munkánk fókuszában gyerekek állnak. 

Milyen távra tervez?

– 2020 megmutatta nekünk, mennyire fontos a rugalmasság. Egyrészt fontos tervezni, hiszen az emberi működésben kellenek a célok, kell a várakozás izgalma. De arra a képességre is szükségünk van, hogy el tudjuk engedni a terveinket, és ha úgy hozza az élet, képesek legyünk átgondolni, irányt váltani, újratervezni. A jelenlegi pozícióm is egy ilyen újratervezés eredménye. Hosszú távra tervezek, hatalmas lehetőségeket látok a feladatban. Ki ne szeretne jó ügyekért egy szuper csapattal együtt dolgozni?

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Aktuális bakancslistámon olyan célok szerepelnek, amelyeket az UNICEF Magyarországgal szeretnénk elérni. Ilyen például, hogy idehaza minél többen megismerjék a hazai szervezet munkáját, értsék, hogy fontos és globális ügyek mellett állunk ki nap, mint nap, de a munkánk ezzel nem áll meg: programjainkkal a hazai gyerekek jóllétéért is teszünk. Az utóbbi években azt látjuk, hogy idehaza egyre többen ismernek minket, amit a közösségi oldalaink növekvő népszerűsége is jelez, de természetesen nem dőlünk hátra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A két lányomtól, akik az első pillanattól fogva nevelnek engem.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Könnyű a helyzetem, mert a kollégáimat eleve motiválja az ügy, az UNICEF céljai. Ők is motiválnak engem nap mint nap a bámulatos szakmai tudásukkal és lelkesedésükkel. Fűt minket a tenni akarás, így a ”műhelyünkben” zajló közös kreatív folyamat oda-vissza motiváló erejű. Arra törekszem, hogy mindenki megnyilvánulhasson, kibontakozhasson.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Sok szakmában kipróbáltam már magam, így nincs hiányérzetem, főleg, mert a sokféle tapasztalat összeadódik. Úgy érzem, hogy jelenlegi pozíciómban minden tudást hasznosíthatok, amit az évek alatt a média, a diplomácia, a nemzetközi oktatás és a turizmus területén szereztem. De szívesen eljátszom a gondolattal, hogy festő, szobrász, vagy művészettörténész is lehetnék – a műalkotások elvarázsolnak.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A kölcsönösség és nyitottság jegyében, azt szem előtt tartva, hogy mindenki járjon jól az együttműködéssel. Személyes kapcsolataimat az őszinte érdeklődés jellemzi, nincs ez másképp a szakmai életemben sem. Tartós, eredményes kapcsolatot olyannal tudok kiépíteni, akinek tisztelem a tudását, a szakmai céljait és az igényét a minőségre.

Mire sajnálja az idejét?

– Tudom, hogy rendkívül népszerűek mostanában a sorozatok, de általában sajnálom az időmet ezekre. Ha néha mégis beszippant egy-egy sorozat, idegen nyelven nézem, és azzal nyugtatom magam, hogy épp a nyelvtudásomat csiszolom.

Mivel lehet felbosszantani?

– Általában elfogadó vagyok mindenkivel, sokféle helyzetben, sokféle emberrel volt már dolgom, és a különcségeket inkább érdekesnek találom. Az viszont bosszantó, amikor valaki mereven ragaszkodik a saját álláspontjához, és emiatt egy beszélgetés során nem tud elindulni a párbeszéd.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Sokszor vállaltam önkéntes munkát az évek során, voltam például önkéntes pedagógus egy svéd kisvárosban, és önkéntes fesztiválszervező is. Az önkéntességre úgy tekintek, mint az önismeret útjára – ilyen feladatot az ember szívből választ, és hiszek abban is, hogy akkor vagyunk igazán hasznos önkéntesek, ha olyat teszünk, amihez értünk is. Az UNICEF Magyarországhoz is önkéntesként kerültem 2020 májusában, szövegek fordításával és írásával kezdtem itt a pályafutásomat. A hazai szervezet munkáját egyébként közel félszáz önkéntes segíti, ez óriási dolog: van, aki adományokat szállít ki, más fontos anyagok helyesírását ellenőrzi, vagy épp jogi segítséget nyújt.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Tanulásra, azon belül is főleg nyelvtanulásra, és természetesen a gyerekeim fejlődésére. De egy minőségi latte egy jó kávéház teraszán is az a kategória, amikor nem gondolkodom azon, ez mennyibe kerül. Alig várom, hogy újra lehetőség nyíljon ilyen programokra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egyértelműen a természet, egy kiadós séta a saját ritmusomban, távlatok, jó levegő. Ilyen környezetben beindulnak a gondolataim, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az a gondolat is egy nagy erdei sétán fogant meg a fejemben, hogy az UNICEF Magyarországnál szeretnék dolgozni. Emellett szeretek úszni, ami számomra felér egy meditációval. Imádom a vízet legyen szó uszodáról, vagy épp nyílt vízekről, mint a Duna, a Balaton vagy a tenger.

Mindent a gyerekekért!

Az UNICEF a világ 190 országában dolgozik a gyerekekért. 2021-ben a szervezet 6 millió alultáplált gyerek megsegítését tűzte ki céljául, 27 millió gyereket kíván beoltani kanyaró ellen, 45 millió embert lát el tiszta vízzel és 93 millió gyerek oktatásáról gondoskodik, valamint aktív szerepet vállal a koronavírus elleni vakcinák disztribúciójában. Az UNICEF Magyarország az UNICEF gyermekvédelmi céljaira gyűjt adományokat Magyarországon. A szervezet magyarországi céges- és magánadományokból több helyi programot üzemeltet, amelyek keretében hátrányos helyzetű gyerekeket és nehéz sorsú fiatalokat támogat, harcol a gyermekbántalmazás minden formája és a gyermekkereskedelem ellen, valamint kiemelt segítséget nyújt a legvédtelenebb gyerekeknek és az értük dolgozó felnőtteknek a válság idején.

(Fotó: Lightbug)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS