Átmenetileg lassult, de újra erőre kap a kínai terjeszkedés

2021. 01. 30., 12:00

Kína hamarabb kezdte a talpra állást a globális koronavírus-járványból, de ez egyelőre nem pörgette föl a kínai cégek felvásárlási kedvét – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda jelentése. A javuló makrogazdasági és geopolitikai környezet viszont növelheti Kína befektetési aktivitását és a pandémia miatt bajba jutott vállalatok eszközeinek felvásárlását.

A kínai cégek által lezárt fúziók és felvásárlások (M&A) száma 2020-ban 29 milliárd dollárra esett vissza, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték. Ez alig több, mint a 2019-es 53 milliárd dollár fele – a rekord év pedig 2017 volt, 139 milliárd dollárral. 2020-ban csak a Latin-Amerikában megvalósult kínai befektetések tartották az előző évi szintet.

A zöldmezős beruházásokat is beleértve Észak-Amerika és Európa összesen 15,2 milliárd dollárnyi kínai közvetlen külföldi befektetést vonzott. Az észak-amerikai beruházások öt év után először haladták meg az európaiakat. A kínai vállalatok európai felvásárlásai gyakorlatilag megfeleződtek, és földrajzilag széttagoltabban, kisebb tranzakciókra került sor, elsősorban olyan területeken, mint az ingatlanszektor, a vendéglátás, az autóipar, illetve az energiaipar.

A legtöbb befektetés Németországba érkezett (2 milliárd dollár), ami megfelel a 2019 előtt jellemző szintnek. Az Egyesült Királyság 427 millió dollárral – Franciaország, Lengyelország és Svédország mögött – az ötödik helyre esett vissza, ami a Brexitből eredő bizonytalanság, az ingatlan- és szolgáltatási szektor tranzakcióinak kínai korlátozása, illetve a két ország közti növekvő feszültségnek köszönhető.

A világ többi régiójában szintén csökkent a kínai M&A-tevékenység 2019-hez képest, kivéve Latin-Amerikában, ahol néhány még 2019-ben bejelentett brazil, chilei és perui energia- és közüzemi akvizíció révén maradt az előző évi szint. Az ázsiai felvásárlások harmadával, 7,1 milliárd dollárra csökkentek.

Vihar után: kedvező kilátások

Kína újból bevezette a külföldre irányuló befektetések ellenőrzését, és a szabályozó hatóságok a világ számos országában fokozott figyelmet fordítanak a kínai cégek felvásárlási terveire. Mindez a geopolitikai feszültségekkel, majd a COVID-19 járvánnyal együtt az elmúlt években komolyan akadályozta a kínai terjeszkedést. A politikai és makrogazdasági feltételek javulása viszont idén megfordíthatja a trendet. Az M&A tevékenység 2021 elején ugyan továbbra is alacsony, de Kína kedvező makrogazdasági mutatói, a célországok kiszámíthatóbb szabályozása és a kevésbé kiélezett geopolitikai környezet elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének globális növekedését.

A Kínába áramló befektetések ezzel éppen ellentétes trendet mutatnak: a tavalyi év második felében tapasztalható erőteljes fellendülés révén a 2020-as M&A-tevékenység a 2019-eshez hasonló szintet ért el. Kínát a járvány utáni viszonylag gyors helyreállása vonzó célponttá tette a rövid- és középtávú növekedést kereső külföldi befektetők számára.

„Ha a politikai és makrogazdasági ellenszél tovább mérséklődik, akkor valószínűleg 2020 volt a kínai cégek külföldi befektetéseinek mélypontja. A legfrissebb jelek – főleg az új amerikai adminisztráció és az Európai Unió és Kína közötti befektetési egyezmény sikeres lezárása – az előző négy évnél kedvezőbb globális környezetet jelentenek a kínai vállalatok számára. Ez javítja a befektetői hangulatot és növeli a kockázatvállalási hajlandóságot – mutatott rá Wolf Csaba, a Baker McKenzie vezető Kína-szakértője. – Mivel az utazások globális leállása megakasztotta a kínai turisták tengerentúli költéseit, 2020-ban az ország folyó fizetési mérlegének többlete is megugrott. Így a kínai export számos más pandémia által sújtott országot megelőzve tudott újraindulni.”

„A 2020 elején tapasztalható kínai leállás után az év közepére csaknem teljes kapacitással működtek a termelőüzemek. A leállás alatt felhalmozódott külföldi megrendelések teljesítéséhez gyorsan kihasználták az újra induló kínai kapacitásokat. Ez szintén versenyelőnyt jelenthet Kínának a globális piacokon” – tette hozzá Wolf Csaba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS