A repülőgépes biznisz felé is nyitna az autójogász

2018. 12. 05., 09:00

Új külföldi piacok felkutatásában is lát fantáziát dr. Barta Anita autójogász, több vállalkozás (társ)tulajdonosa. A jövőben szeretne üzleti kávézót nyitni, árulta el az Üzletemnek, de a repülőgépes biznisz szintén foglalkoztatja.

Dr. Barta Anita autójogász, az autotveszek.hu közösségi autókereskedelmi oldal társtulajdonosa, a családi vezetésű autós vállalategyüttes, a Barta cégcsoport egyik vezetője és tulajdonosa. Munkája zömében belföldi és export autókereskedelemmel, autóbérbeadással, autójogi segítségnyújtással foglalkozik. Mint mondja: „Sokat utazom a munkám miatt, egy hét alatt Swechaton, Pakson, Székesfehérváron, Budapesten és Siófokon is megtalálható vagyok.”

Szakmai téren a legjobban az online autókereskedelem kialakítása foglalkoztatja – és még sok minden más, amint az kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Karrierem eddigi csúcsa az ausztriai autókereskedésünk felfuttatása. Családi cégcsoportunk 3 cégének 50 fős munkaállományának vezetése és egyes irányítási feladatok ellátása.

Milyen távra tervez?

– Természetesen hosszútávra. Nem csak magamnak, hanem a következő generációnak is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Egy 200 fős cég irányítása és vezetése innovatív módon automatizált rendszerrel. A leghumánusabb és legkreatívabb munkahelyet szeretném kialakítani. Az autós szakmán túl, amiben jelenleg is dolgozom, repülőgépek irányába is szeretnék nyitni és sikeres befektetést elérni. Álmom, hogy repülőgépek bérbeadásával is foglalkozzam. Új külföldi piacok kiaknázása szintén szerepel a terveim között.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapámtól, Barta Józseftől.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Külföldön látok nagyobb fejlődési lehetőséget. De Magyarországon is realizálódhat a gazdasági fejlődés határokon átnyúló kereskedelem esetén. Az exportban látom a legnagyobb lehetőséget és potenciált.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Ha a helyzet megkívánja és az ötlet piacképes, minden alkalommal érdemes új vállalkozást nyitni. Jelenleg a családi vállalkozásokon belül, amelyben napi szinten dolgozom, elindításra került két új vonal is, amely ugyan szorosan kapcsolódik az autókereskedelemhez, mégis más irány. Az egyik az autójogász.hu oldalam, amelyben egymagam, a másik pedig az autotveszek.hu oldal, amelyet két üzlettársammal együtt üzemeltetünk. A jövőben egy üzleti kávézót szeretnék nyitni Siófokon.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Pontatlan teljesítési időkkel, szakszerűtlen információkkal és életszerűtlen lassúsággal, és azzal is, ha az idejét vesztegetik. A mai felpörgött üzleti életben fontos, hogy a lehető legrövidebb idő alatt oldjuk meg napi teendőinket. Az idő a legértékesebb.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Személyes találkozókkal, céges rendezvényekkel és összejövetelekkel.

Mire sajnálja az időt?

– A nem céltudatos megbeszélésekre. Véleményem szerint 50 perc alatt minden konkrétumot meg lehet beszélni. A több órás értekezleteket hosszúnak érzem.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A munkatársaimra és azokra, akik napi szinten segítik a munkámat. A családi cégcsoporton belül vízióm, hogy olyan munkahelyet teremtsek, ahol jó dolgozni, ahová az alkalmazottak szeretnek bejárni, és egy nagy család vagyunk. Szeretek költeni azokra a rendezvényekre, amelyek céges bulik és ahol a dolgozók jól érezhetik magukat. Szívesen költök még minden olyanra, ami a munkakörnyezetet, a munkához való hozzáállást javítja. Célom a kreativitás javítása.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Jelenleg is adakozunk. Paksi telephelyünkön az egyik épületünket már 5 éve a Segítők Paks alapítványnak ajánlottuk fel. E mellett támogatunk iskolákat, több rászoruló hátrányos helyzetben lévő embert. A menhelyes állatok mindig szívügyeim voltak, nekik adakoznék legszívesebben, hogy otthonra találjanak.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Meditációval, utazással és azzal, ha adhatok másoknak. A legjobban kikapcsolni egy jó könyvvel tudok a tengerparton, és amikor táncolok.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS