Könnyítenek a csok és falusi csok igénylők dolgán

2023. 04. 15., 17:49

Több könnyítést is bevezet a kormány a csok és a falusi csok lakástámogatásoknál a közzétett jogszabálytervezet szerint. Plusz egy év lesz a lakásfelújításra, megszűnik egy bejelentési kötelezettség, és enyhülnek a bentlakás feltételei is. A Bank360.hu részletesen elemezte, mi változik.

Az állami lakástámogatásokra vonatkozó módosító tervezet jelent meg a kormany.hu oldalán. Ez több ponton is változtat a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok szabályain.

Mi változna a falusi csoknál?

A falusi csok keretében megvalósítható korszerűsítésre vonatkozó könnyítés, hogy a munkálatok befejezésére vonatkozó határidő lejárta előtt egy alkalommal lehet kérni a vállalt korszerűsítési munkálatokra vagy azok bekerülési költségeire vonatkozó szerződés módosítását. Ezt azonban csak az alábbi feltétellel lehet megtenni:

  • a költségvetés csökkentése esetén: ha a még fennmaradó bekerülési költség összege már nem éri el a megítélt támogatási összegből a módosítás hatályba lépéséig még nem folyósított összeget, akkor a továbbiakban a csok legfeljebb a még fennmaradó bekerülési költséggel megegyező összegben nyújtható.
  • ha a korábban vállalt, de nem teljesített korszerűsítési munkálatokra nézve már folyósítottak támogatást, akkor ezzel az összeggel csökkenteni kell a még igénybe vehető, de még nem folyósított csok összegét. Ez alól kivételt jelent, ha a hátralévő korszerűsítési munkálatok bekerülési költsége eléri vagy meghaladja a még nem folyósított támogatás és a korábban vállalt, de nem teljesített korszerűsítési munkálatokra eső, már folyósított támogatás összegét.A falusi csok esetében további, minden igénylőre vonatkozó módosítás lehet, hogy a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő 1 évvel meghosszabbíthatóvá válik. Ez azt jelenti, hogy az eredeti, a szerződés megkötésétől számított három év meghosszabbítható még egy évvel.

Ezenkívül egy újabb településsel bővül a preferált kistelepülések listája, a tervezet szerint a Csongrád-Csanád vármegyében található Tömörkény is felkerülne a listára. Ez annyiban szokatlan, hogy a bővítést általában év végén, egyetlen hosszú listában szokták közölni. A Csongrád-Csanád vármegyében található Tömörkénnyel ezúttal kivételt tettek, aminek örülhetnek a környékbeliek, a dél-alföldi vármegye ugyanis a sereghajtók között van a preferált kistelepülések számát tekintve.

Mi változik a csok esetében?

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetében a szülőknek jelentene könnyítést az a módosítás, miszerint a jelenlegi 60 napról 90 napra hosszabbodna a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

A tervezet szerint a csokos ingatlanba be lehetne jelenteni a vállalkozás székhelyét akár utólag is. Így a támogatási jogviszonyt követően létrejött gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozások székhelyét bejelenthetik a csokkal érintett ingatlanba, ahogy arra a támogatási jogviszony létesítésével egyidejűleg jelenleg is lehetőség van. Feltétel azonban, hogy a támogatás folyósítása előzze meg a vállalkozás alapítását vagy az abban szerzett többségi tulajdonrész megszerzését.

A csok esetében érdemi adminisztrációs könnyebbséget jelent majd, hogy megszűnhet a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező bankjánál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő ingatlan szerepel lakhelyként. Ehelyett majd a Magyar Államkincstár ellenőrzi, hogy a lakcímlétesítés megtörtént. Erre a jelenlegi szabályok szerint 90 nap van a csok folyósítását követően. Az automatikus ellenőrzés a tervek szerint csak a hatályba lépést követően, az új igényléseknél kezdődne meg.

Enyhülnek továbbá a bentlakásra vonatkozó feltételek is. Kivételes esetben eddig is meg lehetett szakítani a bentlakást bizonyos élethelyzetekben, a módosító szerint viszont két esetben még tovább enyhülnek a feltételek. Ez azt jelentené, hogy a támogatás folyósítását követő 90 napos, a bentlakás igazolására vonatkozó határidő, illetve a 10 éves bentlakási kötelezettség alól is kivételt lehet tenni, ha:

  • a támogatott szülő gyermeke átmenetileg nem a támogatott ingatlanban él (például a tanulmányai miatt),
  • a támogatott szülő és gyermeke szolgálati lakásban élnek a szülő munkája miatt. 

Technikai részlet, de bevezetnék az életvitelszerű bentlakás fogalmát, illetve bekerülnének a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, valamint pontosítják a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezések a törvényi szabályozással való összhang érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS