Rohamra indultak a bankok a lakossági megtakarításokért

2024. 04. 29., 10:10

Véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, az állam is egyre kevesebb kamatot kínál a kisbefektetőknek, úgyhogy eljött a pillanat, amikortól a nagybankok is beszállhatnak a megtakarításokért folyó versenybe. Rövidebb lekötésre két számjegyű betéti ajánlatot is találnak a lakossági ügyfelek, akik egy vagy akár két évre több banktól is reálkamatot kaphatnak a megtakarításukra – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Alighogy véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, új fokozatba kapcsolt a bankok harca a betétesek kegyeiért. A legdurvább ajánlattal a K&H állt elő: aki legalább félmillió forintnyi friss pénzt visz a bankhoz, 10-12 százalékos betéti kamatot zsebelhet be. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a két számjegyű kamatot rövid lekötési időre vagy/és speciális plusz feltétellel adja a bank.

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is. Az akciós ajánlatok egyik fajtája kombinált betét, ami azt jelenti, hogy aki például 6 hónapra beteszi a befektetése felét valamilyen értékpapírba, a pénze másik felére 12 százalékos kamatot kaphat. Van 60 napos kombinált betét is 10-12 százalékos kamattal.

Felvették a versenyt az állampapírokkal

A legérdekesebb konstrukció a 90 napos Rajt Betét, amely 11 százalékos kamatot fizet az 500 ezer forint fölötti új megtakarításra, de csak olyan ügyfelek vehetik igénybe, akiknek már legalább fél éve megvan a K&H-s lakossági bankszámlájuk. Ezzel egyértelműen a lejáró vagy mostanában hozamot fizető állampapírokból származó pénzeket akarja magához vonzani a K&H, de nyilván a banki vetélytársaknál lévő megtakarításokra is pályázik.

Tavaly a bankok még azt hangoztatták: nem tudnak versenyezni az állammal a kamatokban, most azonban úgy tűnik, eljött ennek is az ideje. A 11 százalék persze bruttó kamat, ebből egy normál betétszámlán lejön majd a kamatadó és a szocho, összesen 28 százalékot von le ezekkel az állam a kamatból, vagyis 7,92 százalékos kamatot kap a végén az ügyfél. Ez is versenyképes lehet a lakossági állampapírokkal szemben, hiszen hajszállal több annál a 7,9 százaléknál, amennyit a most megvásárolható Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) fizet – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

Mások is kóstolgatják az Államkincstárt

Az MBH Bank is kétszámjegyű betéti kamattal csábította még nemrég is az ügyfeleket, ráadásul kifejezetten azokat, akiknek lejárt az állampapírjuk. Náluk 11 százalékos éves kamat járt annak, aki vagy Egyéves Állampapírt (1MÁP), vagy Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) váltott nemrégiben vissza. Az MBH ráadásul egy kerek évre kifizeti ezt a kamatot, ha ott marad az ügyfél pénze a bankbetétben. Ez a konstrukció most nem elérhető az MBH-nál, amely jelenleg a legkedvezőbb akciós betétje egy, a Magyar Posta hálózatában értékesített konstrukció, ennek a futamideje 6 hónap, az éves kamata pedig 8 százalék.

Korábban az OTP is kiemelkedő betéti kamatot fizetett azoknak, akiknek lejárt az 1MÁP-juk, most a Prémium Next szolgáltatást választó ügyfeleknek kínál az új megtakarításra 6 százalékos kamatot 6 hónapra. Miután tavaly az 1MÁP helyett a PMÁP kezdte elszívni a legtöbb pénzt a bankból, az OTP az inflációt követő kötvénynél vezette be, hogy díjmentesen kezeli az értékpapírszámlákon lévő állományt.

Reálkamatot adnak 1-2 éves lekötésre is

A Gránit Bank is hasonló feltételekkel kínálja az ügyfeleknek a PMÁP-ot, mint az OTP, díjmentesen vásárolhatják meg az állampapírt az ügyfelek, a számlavezetés is ingyenes. Emellett a Gránit egyike azoknak a bankoknak, amelyek hosszabb idejű betétlekötésre is magasabb kamatot fizetnek az új megtakarításokból származó betétekre. Két számjegyű ajánlat ugyan nincs, de lekötési időtől függően 4,5-6,0 százalék közötti fix vagy változó kamatot kínál a bank, amelynél ezt 6 hónapos vagy 12-13 hónapos lekötésre is el lehet érni.

A Cetelemnél 5-7,25 százalék közötti betéti ajánlatok vannak most, a csúcskamat a 8 hónapos lekötésre jár, de még a látra szóló 5 százalékos ajánlat is eléggé vonzó lehet, míg egyéves lekötésre 6,75, kétéves pedig 6,0 százalékot adnak a takarékszámlán. A Magnetnél 4,7-6 százalékosak a lekötött betéti ajánlatok a futamidőtől függően. A CIB Banknál a befektetési alapokkal kombinált megtakarítások betéti részére kapható 5-6 százalékos kamat forintban és 5-7 százalékos euróban. A magasabb kamatot a prémium és privátbanki ügyfelek érhetik el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS