Nagy dobás a Microsoft generatív AI-ja – így mozdulnak meg az állóképek

Nagy dobás a Microsoft generatív AI-ja – így mozdulnak meg az állóképek
Gábor János  |  2024. 04. 26., 13:10

A Microsoft elindított egy új kép-videó generáló mesterséges intelligenciamodellt. A VASA-1 névre keresztelt AI-nak mindössze egy képre és egy hangklipre van szüksége ahhoz, hogy beszélő embereket ábrázoló videókat készítsen.

Őrülten realisztikus videókat képes kreálni állóképekből a Microsoft frissen bemutatott mesterséges intelligenciája, de a termék megjelenése csak tovább növeli az aggodalmakat a deepfake, vagyis mélyhamisítvány tartalmak terjedése kapcsán. A VASA-1 elképesztően hitelesnek tűnő videóiban olyan emberek beszélnek, akik ebben az adott helyzetben csak állóképen szerepeltek, videón nem, és elég a folyamathoz adni egy (akár más személytől származó) hangklipet – ezzel bárkinek bármi a szájába adható.

Mire képes a Microsoft legújabb AI-ja?

A Microsoft a mesterséges intelligencia terén hajtott végre úttörő előrelépést, és bemutatta legújabb alkotását: VASA-1-et, ami egy élvonalbeli kép-videó generáló mesterséges intelligenciamodell. Ez az innovatív technológia azt ígéri, hogy átalakítja a digitális tartalmak létrehozásának és a velük való interakciónak a módját, különösen a videókészítés területén. A VASA-1 azzal a figyelemre méltó képességével tűnik ki a korábban megjelent generatív AI-k sorából (például a DALL-E 2 vagy a Sora), hogy egyetlen kép és egy hangklip segítségével képes valósághű videókat készíteni: egész konkrétan beszélő embert mutató videót készít egy állóképen szereplő személy fotójából. Ez azt jelenti, hogy a VASA-1 minimális ráfordítással képes statikus képeket életre kelteni, ezzel pedig dinamikus és magával ragadó videótartalmakat létrehozni.

A VASA-1 hatásai nagyon messzemenőek lehetnek. A tartalomkészítők, marketingesek és történetmesélők mostantól őrülten hatékony eszközzel rendelkeznek a videógyártási folyamatok racionalizálására és a vizuális narratívák minőségének javítására. A VASA-1 által biztosított hatékonyságnövekedés forradalmasíthatja a kreatív iparágat, mivel gyorsabb átfutási időt és nagyobb kreatív szabadságot tesz lehetővé.

Nagy baj is lehet belőle

A technológiai csodát övező izgalom közepette érdemes felidézni a már korábban is hangoztatott – és teljesen jogos – aggodalmakat: a VASA-1 és társai minden korábbinál nagyobb lehetőséget adnak rá, hogy rosszindulatú alkotók visszaéljenek mások képeivel vagy hangjával, esetleg mindkettővel. A VASA-1 képessége az élethű videók készítésére mindenképpen fokozza a deepfake tartalmak veszélyét, vagyis azt a jelenséget, hogy az AI által generált tartalmakat a nézők manipulálására és megtévesztésére használják fel.

 

Az etikai és szabályozási kihívásokról széles körű viták folytak, amelyek rávilágítanak a VASA-1-hez hasonló mesterséges intelligencia technológiák felelősségteljes alkalmazásának és felügyeletének szükségességére. Erre minden korábbi technológiánál gyorsabban reagált, például az EU – hívta fel a figyelmet a BizniszPlusz podcast csatornán Dr. Baracsi Katalin internetjogász. Jó hír, hogy a Microsoft is elkötelezettnek mutatkozik a VASA-1 etikus és felelősségteljes használata mellett, és különböző biztosítékokat ígér a visszaélések kockázatainak mérséklésére.

A VASA-1 potenciális előnyei valóban óriásiak, de elengedhetetlen, hogy ezeket a fejlesztéseket az etikai megfontolások és a társadalmi hatások figyelembevételével kezelje – mind a Microsoft, mind pedig a törvényalkotás.

Főoldali kép: Microsoft

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS