Nagy volt a vendégjárás márciusban a szálláshelyeken

2024. 04. 30., 10:10

2024 márciusában a turisztikai szálláshelyeken 1,1 millió vendég közel 2,8 millió vendégéjszakát töltött el; a vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2024. márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 47,2 milliárd forint volt, folyó áron 33 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,7 százalékkal többet, közel 2,4 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 19 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 43 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 22 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 586 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 431 ezer vendéget és 973 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 37 százalékkal nőtt 2023 márciusához mérten. A belföldivendég-éjszakák száma minden turisztikai térségben2 bővült az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben Sopron–Fertő és Gyula térségében, 69, illetve 33 százalékkal. A Balatonnál 26, Budapesten 13 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 39, a vendégéjszakáké 27 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 546 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 389 ezer vendéget és 1,0 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 21 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 47 százalékkal nőtt 2023 márciusához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében, illetve a Mátra–Bükk turisztikai térségben egyaránt 61 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 18 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 38, Budapesten 27 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

A hónap folyamán összesen 21 513 turisztikai szálláshely, ezen belül 2236 kereskedelmi, illetve 19 277 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 917 szálloda és 962 panzió volt nyitva március egy részében vagy egészében. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS