K&H kkv bizalmi index: lassú emelkedés kezdődhet

2024. 04. 27., 11:10

Szerény, de már a várható inflációt meghaladó pénzügyi eredményekre számítanak idén a vállalkozások. A K&H kkv bizalmi index első negyedéves eredményei alapján átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9 százalékos profitbővülést valószínűsítenek a következő egy évben; beruházási dömping azonban továbbra sem várható.

Habár az infláció tartogathat még idén meglepetéseket, az éves várt 4-5 százalék körüli értéket meghaladó pénzügyi eredményekre számítanak a hazai vállalkozások. „A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő 12 hónapos várakozásairól képet adó K&H kkv bizalmi index eredményei alapján 7,7 százalékos árbevétel-növekedéssel és 3,9 százalékos profitbővüléssel számolnak cégek. Ezek az értékek gyakorlatilag megfelelnek a tavaly év végi várakozásoknak, ugyanakkor az infláció erőteljes mérséklődése miatt ez az elmúlt két év legjobb értéke reálértéken. A pozitív elmozdulás abban is látható, hogy az előző negyedévi 17 százalékról 11 százalékra mérséklődött azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik bevétel-csökkenésre számítanak” – mutatta be az eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A szektorokat tekintve az ipari cégek várakozásai a legkedvezőbbek: az ő esetükben 10-ből 9 cég vár nagyobb bevételt idén, ami átlagosan 8,2 százalékos árbevétel-növekedést jelent. A sor másik végén a kereskedelmi cégek vannak, körükben a legmagasabb ugyanis azoknak az aránya (15%), akik csökkenő árbevétellel terveznek idén, így összességében átlagosan 7,4 százalékos bevétel-növekedés várható a szektorban. A szolgáltató és a mezőgazdasági szektor jelenleg átlag körüli, 7,6, illetve 8,0 százalékos árbevétel-bővüléssel kalkulál.

A profitnövekedésre vonatkozóan is az ipari cégek várakozásai a legkedvezőbbek, jóval átlag feletti, 5,4 százalékos nyereségbővülésre számítanak. A többi szektor esetében viszont változik a sorrend az árbevétel várakozásokhoz képest, mivel második helyen a kereskedelmi cégek állnak, 4,0 százalékos profitbővüléssel kalkulálva. Őket a mezőgazdasági cégek követik 3,7 százalékkal, a sort pedig a szolgáltató cégek zárják, csupán 3,2 százalékos nyereség-növekedéssel tervezve.

A beruházási hajlandóság szempontjából azonban egyelőre nem látható pozitív fejlemény, hetedik negyedéve 60 százalék körül van a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya. Jelenleg a kkv-k 58 százaléka tervez beruházást a következő egy év során. Ezek közül az informatikai fejlesztések továbbra is az első helyen szerepelnek (26%), de a gépjárműpark megújítására is a vállalkozások 24 százaléka készül. A gépek, berendezések korszerűsítését, bővítését a cégek ötöde (20%) jelölte meg beruházási célként.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS