Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél, hamarosan a többi banknál is bevezetik

2024. 05. 10., 10:10

Sok OTP-ügyfél az internet- vagy mobilbanki belépésénél most szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak. Szeptembertől minden magyarországi banknak meg kell ezt tennie, de az ügyfeleknek érdemes maguktól is beállítani átutalási limitet – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Fontos üzenetet kaptak az OTP bankszámlás ügyfelei, akik közül sokan a mobilbanki vagy internetbanki belépésük alkalmával szembesülnek a figyelemfelhívással, miszerint a biztonságuk érdekében 1 millió forintos napi átutalási limitet állított be a bank az internetes felületein. A tervezett lépésről ugyan az OTP már korábban is tájékoztatta az ügyfeleit, azonban a Bank360.hu tapasztalatai szerint sok bankszámla-tulajdonost, különösen az online bankolásban kevésbé jártasakat váratlanul érte a módosítás, és még meg kell érteniük, mi is változott pontosan.

A 2024. május 8-tól bevezetett automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limit azt jelenti, hogy az OTP-nél bankszámlát vezető ügyfelek az internet- és mobilbankból más pénzintézetnél vezetett bankszámlára csak akkor utalhatnak ennél több pénzt, ha előbb ezt a limitet módosítják. Ezt tehát egyáltalában nem akadályozza meg, hogy egy napon belül egymillió forintnál nagyobb összeget utaljon át valaki a számlájáról, csak egy plusz biztonsági lépéshez köti mindezt – magyarázzák a Bank360.hu szakértői.

Az OTP azzal indokolta a döntést, hogy az elszaporodó internetes és telefonos csalások jelentős részét ezzel ki lehet védeni. Az ilyen esetekben jellemzően ennél nagyobb összeget csalnak ki a károsultak számlájáról, miközben egyébként egymillió forintnál többet csak nagyon ritkán utalnak az ügyfelek, akiknek így ez a plusz lépés nem jelenthet rendszeres többletterhet. A biztonságuk pedig megér ennyit, ha éppen valamiért ekkora utalásra van szükségük.

A napi limit nem ismeretlen a bankszámlás ügyfeleknek, hiszen az online vagy bolti bankkártyás vásárlásra, illetve készpénzfelvételre is van ilyen, amit ugyanúgy bármikor módosíthatnak, mint az átutalások mostantól élő automatikus limitjét. Az általában maximum néhány százezer forintra beállított bankkártyás és készpénzfelvételes limitnél is célszerű egy-egy, ennél nagyobb tranzakció előtt felemelni ezt az összeget, majd azután újra visszaállítani a szokásos napi vásárlásokra, készpénzfelvételekre elegendő szintre.

Mostantól az átutalásoknál is ezt csinálhatják az egymilliós automatikus limittel az OTP-s ügyfelek, akik azt is megtehetik, hogy ideiglenes, a nap végéig felfüggesztik a határösszeget. Az új korlátozás a saját OTP-s bankszámlák közötti tranzakciókat nem érinti, vagyis aki a saját értékpapírszámlájára szeretne például egymillió forintnál nagyobb értékben állampapírokat vagy más értékpapírt vásárolni, az nem szembesül ezzel a korláttal.

Az OTP ezzel a biztonsági lépésével elébe ment a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásainak, amelyek az internetes csalásokkal szembeni intézkedéseket várnak el a bankoktól. Ezek egyike szerint 2024. szeptember 1-től az internetbankban, a mobilbankban és a bankkártyáknál a bankoknak automatikus limiteket kell beállítaniuk a számlákra.

A Bank360.hu érdeklődésére az OTP azt válaszolta, hogy mérlegelték a lehetséges alapbeállításokat, ez alapján döntöttek az egymillió forintos limitről. Az ügyfeleik általában több éves bankszámlahasználat során is legfeljebb 1-2 alkalommal hajtanak végre egymillió forintosnál nagyobb tranzakciót. Az ideiglenes, azaz éjfélig tartó limitfelfüggesztés lehetőségét az ilyen élethelyzetekre vezetik be, ha például valaki ingatlant, autót vásárol vagy egy drágább külföldi nyaralást kíván így kifizetni.

Az átutalási limitekben vannak az OTP-nél szigorúbb és lazább bankok is. Az UniCredit Banknál például az alapértelmezett tranzakciós limit forint bankszámlák esetén 200 ezer, a napi limit pedig 500 ezer forint a mobilapplikációban, míg máshol egyelőre többnyire az ügyfélre bízzák, hogy szab-e automatikus, de átállítható korlátot az átutalásaira. Szeptembertől azonban már minden banktól elvárja ezt az MNB annak érdekében, hogy visszaszorítsák a csalásokat, és csökkentsék a csalók által az ügyfeleknek okozott károkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS