Szolgáltatások az Európai Unióban: lendületet jeleznek a februári adatok

2024. 05. 11., 10:30

Az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal emelkedett, az egy évvel korábbit 4,8 százalékkal haladta meg a szolgáltatások volumene az Európai Unióban 2024 februárjában.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2024. februárban uniós átlagban a szolgáltatások volumene az előző hónaphoz képest
– a szállítás és raktározás terén 0,8 százalékkal
– a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás terén 1,8 százalékkal,
– az információ és kommunikáció terén 1,5 százalékkal
– a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek terén 0,9 százalékkal,
– az adminisztratív és támogató szolgáltatások terén 0,4 százalékkal nőtt;
– az ingatlanügyletek esetében ugyanakkor 0,5 százalékos visszaesés mutatkozott.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb havi növekedést Belgiumban és Magyarországon (egyaránt +2,9 százalék), Lengyelországban (+2,5 százalék), valamint Görögországban és Máltán (egyaránt +2,3 százalék) regisztrálták. A legnagyobb visszaesés Szlovéniában (mínusz 1,9 százalék), Litvániában (mínusz 1,7 százalék) és Romániában (mínusz 1,6 százalék) volt tapasztalható.

Éves összevetésben (uniós átlagban) a szolgáltatások mindegyik ágában növekedést regisztrált az Eurostat:
– szállítás és raktározás: 3,8 százalék,
– szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás: 3,8 százalék,
– információ és kommunikáció: 8,4 százalék,
– ingatlanügyletek: 2,2 százalék,
– szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek: 5,1 százalék,,
– adminisztratív és támogató szolgáltatások: 3,4 százalék.

A legdinamikusabb éves növekedést Görögországban (+15,1 százalék), Dániában (+14,6 százalék) és Litvániában (+12,8 százalék), a legnagyobb visszaesést Szlovákiában (mínusz 3,4 százalék), Csehországban (mínusz 3,1 százalék) és Romániában (mínusz 2,4 százalék) regisztrálták.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS