2024. január 10. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 10., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Bemutatkozik a Széchenyi Programiroda

A Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium háttérintézményeként évtizedes szakmai múlttal rendelkezik hazai és európai uniós fejlesztési programok területén.

Éves és havi szinten is csökkent az ipari termelés novemberben

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Kötelező tájékoztatást vezetnek be üzletekben a csökkenő árukészletről

A kereskedők tájékoztatási kötelezettsége 2 hónapig áll fenn.

Jön az e-nyugta: új időszámítás kezdődik a pénztárgépek életében

Az e-nyugtát a jelenlegihez képest jóval tágabb adattartalommal kell majd kiállítani.

Így változnak a jövedéki szabályok februárban

A legfontosabb újdonság az adózott vállalatközi (B2B) árumozgások szállításakor alkalmazott okmányok digitalizációja.

Fogyasztóvédelem a gyakorlatban 2024-ben

A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

NAV-kisokos a bankkártyás adófizetéshez

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a legtöbb esetben bankkártyával is lehet fizetni.

Kapuzárási pánikkal zárt a babaváró és a megszűnő régi csok

A bankok felfokozott érdeklődésről számoltak be az év végén a változó támogatott hitelkonstrukcióknál.

Állami közlekedés: az ország- és vármegyebérleteken kívül megszűnik minden bérlet

A 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét kiterjesztik a 14 év alattiakra is.

Budapesten már 34 ezer, vidéken 52 ezer zöld rendszámos autó fut

Magyarországon 2022 elejéhez képest megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma.

Kobe és Madaszkár mellett Budapest is a 24-es listán

A világ legjobb úti céljai közé sorolta Budapestet a Condé Nast Traveler, az egyik vezető nemzetközi utazási médium év végi ajánlásában – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Valósággá vált az otthoni víztermelés – a levegőből

Óriási segítség lehet a várhatóan vízhiányos jövőben a WaterCube, ami egy otthoni víztermelő automata. A napjaink levegőtisztító berendezéseihez hasonló megjelenésű készülék a zárt tér páratartalmát gyűjti össze és alakítja friss, tiszta vízzé. Naponta akár többszáz litert is előállíthat.

5,9 százalékra csökkent a munkanélküliség az EU-ban novemberben

Az elemzők stagnálásra számítottak.

Hazai cégek és munkavállalók ezreit érinti a kibervédelmi irányelv

A kritikus ágazatok közé tartozik az energetika, a közlekedés, az egészségügy, az ivóvíz, a szennyvíz és a hírközlési szolgáltatás, a kihelyezett ICT szolgáltatások, az űrkutatás, valamint a digitális infrastruktúra.

Surplex: kihívások és esélyek az európai ipar számára 2024-ben

A növekvő energiaárak továbbra is jelentős aggodalmat okoznak minden méretű vállalat számára.

Brutális növekedés előtt a használt IT-eszközök piaca

Az üzleti szektorban az eleve kisebb költségkerettel rendelkező kkv-k vagy civil szervezetek számára is reális választási opció lett a felújított IT-eszköz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS