Surplex: kihívások és esélyek az európai ipar számára 2024-ben

2024. 01. 09., 16:40

Hogyan tudnak a vállalatok digitalizációval, automatizálással, valamint a használt gépek okos alkalmazásával úrrá lenni az átalakulási hullámon, és új növekedési és hatékonysági lehetőségeket felfedezni? – teszi fel a kérdést a Surplex.

2023-ban az európai gazdaságot erőteljesen befolyásolták olyan külső kihívások, mint a magas energiaárak, az infláció és a globális feszültségek folyamatos hatása. Ezek a tényezők általános elbizonytalanodáshoz vezettek, és csökkentették a beruházási hajlandóságot. Az árrobbanás különösen érintette a fa- és fémipart, melyek számos iparágban központi szerepet játszanak – írja a Surplex, Európa egyik vezető ipari aukciósháza.

2024-ben a vállalatok továbbra is szembesülni fognak a világpolitikai feszültségek hatásával, ami a gazdasági bizonytalanságban is tükröződik. Ezt továbbá a nyersanyagok elérhetősége és költségei, valamint a piac stabilitása is megszenvedi. A vállalatok kénytelenek lesznek módosítani stratégiáikat, miközben a digitalizáció és a fenntarthatóság innovációi jelentik majd a problémák leküzdésésének kulcsát. Ez az év ismét kihívásokat jelent, de izgalmas lehetőségeket is kínál az ipar számára.

A globális feszültségek nyersanyaghiányhoz és a piac ingadozásokhoz vezetnek

A nyersanyaghiány különösen olyan fontos anyagokat érint, mint a fa és a fém. Ezen nyersanyagok korlátozott elérhetősége az olyan országok, mint Kína és az USA erős keresletének közvetlen következménye. A növekvő anyagköltségek a gyártási költségek további emelkedését eredményezik. Ez az ellátási láncok megszakadásához vagy késedelmességéhez, és ezáltal hiányok kialakulásához vezethet a termelésben és a vevői megrendelések teljesítésében.

A piaci ingadozások tovább súlyosbítják ezt a problémát. A kereslet és az árak kialakításának ingadozásai jelentősen megnehezítik a tervezést és az előrejelzést a vállalatok számára. Ez hátráltatja a hosszú távú stratégiák kifejlesztését és fenntartását.

A kihívások az esélyek ugródeszkáját jelentik

A növekvő energiaárak továbbra is jelentős aggodalmat okoznak minden méretű vállalat számára. A magasabb energiaárak ugyanis a teljes üzemi költségek növekedéséhez vezethetnek, ami arra kényszeríti a vállalatokat, hogy emeljék az árakat, növeljék a hatékonyságot vagy alternatív energiaforrásokat keressenek.

Ezzel párhuzamosan a fenntarthatóság kérdése is nagyobb jelentőséget kap. A szigorodó környezetvédelmi követelmények és előírások miatt a vállalatok előtt a termelési folyamatok hozzáigazításának feladata áll. Ez a tisztább technológiákba való beruházást, a környezetbarátabb anyagokra való átállást vagy a hatékonyabb folyamatok megvalósítását is jelentheti. Bár ezek a hozzáigazítások hosszú távon előnyösek lehetnek, rövid távon mégis kihívást jelentenek, különösen a kapcsolódó költségek és a szervezeti változások tekintetében.

A munkaerőhiány további lényeges kihívást jelent. A szakképzett munkaerő hiánya különösen a speciális területeken léphet fel. A munkatársak szak- és továbbképzésébe, valamint a munkakörülmények javításába való beruházások mellett az automatizálás is csökkentheti az emberi munkaerő iránti igényt.

A 2024-es év a digitalizáció, az automatizálás és az AI által támogatott technológia területén is esélyeket kínál a vállalatok számára. Ez a transzformáció lehetővé teszi az üzemi folyamatok optimalizálását és a hatékonyság növelését, a rutinszerű feladatoktól az előremutató adatelemzésig. Ezek a technológiák segítséget nyújtanak a munkaerőhiány leküzdésében, a termelékenység növelésében és a költségek csökkentésében.

Egy lépéssel előrébb a használt gépekkel

A 2024-es év megköveteli a vállalatoktól, hogy ne csak reagáljanak, hanem proaktív módon is cselekedjenek. Az üzemeknek gyors alkalmazkodási képességre van szükségük. Kulcsfontosságú lesz az innovációra való hajlandóság és a fenntarthatóság iránti erős elkötelezettség. Azok a vállalatok, amelyek ezeket a szempontokat stratégiájuk középpontjába helyezik, nemcsak leküzdhetik az előttük álló kihívásokat, hanem új növekedési lehetőségekhez is juthatnak. Tekintettel a sokrétű kihívásokra, a használt gépek vásárlása és eladása 2024-ben hatékony stratégiát kínál a vállalatok számára.

A használt gépek a modern technológiát és a hatékonyságot is képviselhetik. A kínálatban számos kiváló minőségű, energiahatékony modell is megtalálható, például fizetésképtelenség miatt. Az ilyen gépek, beleértve a fejlett ipari robotokat is, alkalmasak automatizálási projektekre, segítenek a vállalatoknak optimalizálni termelési folyamataikat és csökkenteni az energiaköltségeket. A használt gépek további döntő előnye, hogy a nyersanyagok, mint például a fémek vagy az elektronikai komponensek terén uralkodó aktuális ellátási nehézségektől függetlenül elérhetők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.