NAV-kisokos a bankkártyás adófizetéshez

2024. 01. 09., 17:10

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a legtöbb esetben bankkártyával is lehet fizetni. A fizetéshez a NAV ügyfélszolgálatain bankkártya-leolvasók állnak rendelkezésre, a NAV internetes felületein pedig lehetőség van internetes bankkártyás fizetésre.

Ki, milyen adókötelezettségét rendezheti bankkártyával?

A természetes személy adózók, vagyis a magánszemélyek szinte minden fizetési kötelezettségüket rendezhetik bankkártyával a NAV ügyfélszolgálatain, illetve online, internetes bankkártyás fizetéssel.

A nem természetes személy adózók, például a cégek, vállalkozások, szervezetek kizárólag a következő tételeket fizethetik bankkártyával:

a) eljárási illeték,

b) a NAV-nál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj,

c) az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díj,

d) az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher,

e) a közúti közlekedésről szóló törvény alapján a NAV által kiszabott közigazgatási bírság,

f) a tételes elszámolású fizetési kötelezettségek.

(Az utóbbi két esetben – e)-f) pont – a bankkártyás fizetéskor a határozat iktatószámát is meg kell adni.)

A végrehajtási eljárás alatt álló adózók is befizethetik tartozásaikat a végrehajtói letéti számlára POS-terminálon keresztül, ahogy az árverési vételárat és a vételárelőleget is befizethetik az ügyfelek így az ügyfélszolgálatokon.

Természetes személy fizethet a saját nevében vagy meghatalmazott útján. Az egyéb szervezet, gazdasági társaság pedig a képviselője, illetve meghatalmazott képviselője, meghatalmazottja, pénzügyi képviselője útján fizethet, ha a képviseleti jogosultságát igazolja.

A NAV-nál bankkártyás fizetéskor csak a bankkártyán feltüntetett természetes személy fizethet, vagyis a kártyát más nem használhatja. A befizetőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a fizetett összeget mely adónemekre, milyen összegben kéri elszámolni, ugyanis a NAV az elszámolást a nyilatkozat figyelembevételével teljesíti. Nem kell nyilatkozni, ha a végrehajtói letéti számlára fizet be és az árverési vételár, valamint vételárelőleg megfizetésekor sem. A bankkártyás fizetés költségeit az állam viseli.

POS-terminállal ellátott ügyfélszolgálatok

A NAV valamennyi központi ügyfélszolgálatán, kirendeltségein, továbbá a Kormányablakokban működő NAV-ablakoknál és a vámhatóság egyes telephelyein is lehet bankkártyával fizetni. A kijelölt ügyfélszolgálatok elérhetősége, nyitvatartása a NAV honlapján a www.nav.gov.hu-n az Ügyfélszolgálatok menüpontban található.

Elfogadott kártyatípusok

A NAV-nál Visa, Visa Electron, MasterCard, MasterCard Electronic és Maestro típusú bankkártyákkal lehet fizetni. Az American Express kártyatípus nem használható.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS