2023. október 9. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 10. 09., 08:07

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai október második hetében?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az október 9-én kezdődő héten.

Ipari termelés: „mínuszos” augusztusi hírek

Júliushoz képest 2,4 csökkent, az egy évvel korábbitól több mint 6 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene 2023 augusztusában.

Vidéken már csökkennek az albérletárak

Lassuló ütemű, de még mindig emelkedő áremelkedés rajzolódik ki a fővárosi albérletpiacon, ugyanakkor a százezer főnél népesebb vidéki városokban már némi árcsökkenést mért az Otthon Centrum. Továbbra is a panellakás a legolcsóbb opció.

Átlag 80 millióért vesznek nagyobb ingatlant a fővárosban, vidéken kijönnek 50 millióból

2019-hez képest idén 40 százalékkal többet, 80,6 millió forintot fizetnek átlagosan nagyobb ingatlanra Budapesten, vidéken ez az összeg közel 50 millió forint volt. A tranzakciók 70 százalékban családi házat vesznek az ügyfelek e célból a Duna House adatai szerint.

Jákli Gergely: az atomerőmű-építés óriási lehetőség a hazai építőipar számára

Komoly lehetőségek nyílnak meg a nemzetközi atomerőmű-építési piacon a hazai építőipari vállalkozások számára – mondta az ÉVOSZ összejövetelén Jákli Gergely.

Pórul járhat, aki nem veszi át a fizetési meghagyást

Elsősorban követeléskezelők és közműcégek kezdeményezik a fizetési meghagyásos eljárást. Ha címzettek 15 napon belül nem reagálnak a megkeresésre, az végrehajthatóvá válik – ismertette a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Követelhető a szerencse a bíróságon?

Mi történik, ha úgy gondoljuk, mi vagyunk a szerencsés nyertesek, a nyereményt azonban hiába várjuk?

Bizalmi vagyonkezelés: lement hullám, mit mutatnak a számok?

Aki tudta, az még a szeptember 11-éig nyitva álló határidőbe belesűrítette a családi vagyonkezelés létrehozatalát. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda helyzetértékelése.

Új honlapon ellenőrizhetjük, hogy vonatkozik-e ránk a napelemes rendelet

Napeleminfo.mekh.hu címen működik a háztartási méretű kiserőművek (hmke) betáplálási lehetőségét ellenőrző honlap.

Össztűz alatt az igazgató, aki AI-ra cserélt egy egész csapatot

„Mindenki ezt fogja csinálni” - védekezett a vállalatvezető, aki a közösségi médiában osztotta meg, mennyivel olcsóbb és hatékonyabb mesterséges intelligenciával dolgozni, emberek helyett.

Nem a SZÉP kártyával lehet leginkább motiválni az álláskeresőket

A munkavállalók és a munkáltatók szerint is a bérezés a legfontosabb szempont a munkahelyválasztás során, derült ki az 54. Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített felmérésből.

300–400 ezer forintos fizetéssel lenne elégedett a legtöbb elsőéves egyetemista

Az elsőéves egyetemisták kétharmada szeretne dolgozni a tanulás mellett, a legtöbben ismerős ajánlásából jelentkeznének állásra – olvasható a Follow Marketing Kft. által végzett kutatásából.

Majdnem 300 milliós bírságot kapott a közúti kartellező 17 vállalkozás

Az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a hazai piacot 2012–2014 között – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A nemzeti versenyhatóság mintegy 300 milliós bírságot szabott ki 17 vállalkozásra.

Hogyan tájékoztatta hűséges fogyasztóit a DIGI? Vizsgálódik a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a fogyasztók számára egyértelmű módon kommunikálta-e a 2023. január 1-től érvényes előfizetői-díjemeléssel, illetve a 2023 májusától alkalmazott díjkorrekcióval kapcsolatos feltételeket.

„Akciósan” árulták az autódiagnosztikai eszközöket, a NAV is lecsapott a lehetőségre

Magánszemély és autószerviz is bukott hamis autódiagnosztikai eszközökkel és illegális szoftverekkel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, akiket a NAV munkatársai ellenőriztek.

Keresik a legjobb munkáltatót – magyar ügynökség a zsüriben

Ismét megrendezik az Adria régió legrangosabb employer branding versenyét, a Best Employer Brand Awards Adriát. A verseny célja, hogy elismerje és ösztönözze a vállalatokat a munkáltatói márkaépítésben tett erőfeszítéseikért az adriai régióban. Idén magyar ügynökség is értékel a nemzetközi zsűriben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS