Követelhető a szerencse a bíróságon?

2023. 10. 06., 11:40

Napjainkban egymást érik a különböző nyereményjátékok, ajándéksorsolások, pénznyeremények. Emellett pedig ott vannak a sorsjegyek, fogadások, lottók is. Ezek mellé már csak szerencse kell, no meg pénz is, hiszen általában ingyen még nyerni sem lehet. Ám mi történik, ha úgy gondoljuk, mi vagyunk a szerencsés nyertesek, a nyereményt azonban hiába várjuk? Fordulhatunk bírósághoz? Követelhető a szerencse a bíróságon? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

A követelések érvényesítése

Általában elmondható, hogy a követeléseinket jogi úton is lehet érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy valamilyen hivatalos eljárás keretében kényszeríthető ki a másik féltől, hogy rendezze a tartozását vagy a kötelezettségét – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Ilyen eljárás lehet a fizetési meghagyás kibocsátása iránti eljárás, a bírósági per és a végrehajtás is. Ezek közül van, amit a közjegyző előtt kell megindítanunk, és van, amivel bírósághoz fordulhatunk. Végül pedig a követelés végrehajtási eljárásban történő behajtását már az önálló bírósági végrehajtók intézik.

Ám nem véletlenül írtam, hogy a követeléseink általában jogi úton is érvényesíthetők. Ugyanis ez nem minden esetben igaz, és itt most nem arra gondolok, hogy egy-egy követelés azért nem hajtható be, mert az adósnak nincs végrehajtható vagyona. Vannak olyan követelések, melyek bírósági eljárásban nem érvényesíthetők.

Bíróság előtt nem érvényesíthető követelések

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni a következő követeléseket:
– Fő szabály szerint a játékból vagy fogadásból eredő követelést.
– A kifejezetten játék vagy fogadás céljára ígért vagy adott kölcsönből eredő követelést.
– Azokat a követeléseket, amelyek bírósági úton való érvényesítését törvény kifejezetten kizárja.
– A fenti pontokban meghatározott követeléseket biztosító vagy azokat megerősítő szerződésből vagy kikötésből eredő követelést.

Ebből láthatjuk, hogy fő szabály szerint a szerencse bizony nem követelhető a bíróságon. Vagyis nem indíthatunk pert, ha a játék vagy fogadás során megnyert pénzt vagy ajándékot soha nem kapjuk meg. Ám a fő szabály alól mindig van kivétel.

Mikor követelhető a szerencse a bíróságon?

Bár a fő szabály az, hogy a nyereményt nem követelhetjük egy perben, ez alól van egy kivétel. Abban az esetben, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le, az ebből eredő követelés a bíróság előtt is érvényesíthető. Ha például valaki az Ötöslottón nyer, akkor ez a nyeremény akár bírósági eljárás keretében is érvényesíthető, hiszen a Szerencsejáték Zrt. által szervezett Ötöslottó hatósági engedély alapján bonyolított szerencsejáték. Ellenben egy baráti társaság által szervezett pókerparti már más tészta. Ha tétre játszanának, akkor az ott megnyert összeget hivatalos úton bizony nem lehetne behajtani. Arra most nem térek ki részletesen, hogy a különböző szerencsejátékok szervezésénél egyéb szabályokat is figyelembe kell venni, hiszen akárki, akármit, akármikor és akárhogyan nem szervezhet. Ez nem csak hazánkban van így. A témát például az Elit játszma című mozifilmben is láthattuk, ahol bizony már nem babra ment a játék.

Egy eset, amikor még a szerencse sem kedvez a hitelezőnek

Van egy eset, amikor bár a szerencsejáték jogszerű és hivatalos, végül még sem lehet az ebből eredő követelést bíróságon érvényesíteni. A játék vagy fogadás céljára ígért vagy adott kölcsönből eredő követelés akkor sem érvényesíthető bíróság előtt, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le.

Ha tehát valaki azért kér kölcsön, hogy azt hivatalos szerencsejátékban vagy fogadáson használja, ám végül a kölcsönt nem fizeti vissza, bizony a hitelező mindenképp pórul jár. A kölcsönből eredő követelését jogi úton nem tudja majd behajtani. A verőlegények alkalmazása pedig semmiképpen sem lesz jogszerű választás. Így nem marad más, mint arra várni, hogy az adósra egyszer rámosolyog a szerencse és önként visszafizeti a tartozását.

A fogadás alapján kifizetett nyeremény is visszajárhat?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy például egy fogadáson a nyertesnek kifizetett összeget visszakövetelhetik-e? Ezzel kapcsolatban a törvény előírja, hogy a bírósági eljárásban nem érvényesíthető követelés önkéntes teljesítését nem lehet visszakövetelni.

Vagyis, ha már egyszer teljesített az arra kötelezett fél, utóbb nem követelheti azt vissza arra hivatkozással, hogy a kifizetett összeget nem is lehetett volna jogi úton behajtani rajta. Természetesen ez akkor igaz, ha maga a fogadás, a játék jogszerű volt. Ha a játék tiltott szerencsejátéknak minősül, akkor az arra vonatkozó szerződés semmis lesz.

Egy biztos: sokan szeretnek játszani. A lényeg, hogy az mindig maradjon meg valóban örömteli játéknak.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS