Tartósabb, hatékonyabb és sokkal olcsóbb napelemek jönnek

Tartósabb, hatékonyabb és sokkal olcsóbb napelemek jönnek
2024. 02. 01., 16:10

Az utóbbi napokban két olyan korszakalkotó eredmény is érkezett, ami gyökeresen megváltoztathatja a napelemek piacát. A teljesítmény és a tartósság növelésével nagyot eshetnek a panelek árai a közeljövőben.

Egy héten belül két tudományos műhely is fontos eredményt közölt a napelemek fejlesztése kapcsán. Az egyik csapat jelentősen feljavította a perovszkit kristályos napelemek hatékonyságát, míg a másik elérte, hogy ezek a fenntarthatóbb szerkezetek versenyben maradjanak a tartósságuk miatt jelenleg sokkal elterjedtebb szilícium alapú panelek mellett.

A brit Oxfordi Egyetem spin-off vállalata, az Oxford PV bejelentette, hogy világrekordot jelentő, 25 százalékos hatékonyságú napelemet készített. A technológia egy vékony perovszkitréteget és egy szintetikus napenergia-átalakító anyagot kombinál hagyományos szilícium napelemekkel, és így kb. 20 százalékkal több villamos energiát lehet vele termelni, mint a csak szilícium cellás panelekkel. A legújabb fejlesztésű napelemet a német Fraunhofer Intézettel együttműködve állították elő és optimalizálták, létrehozva egy olyan szilícium-perovszkit tandem napelemet, ami csupán 1,68 m2 alapterületen 421 W teljesítményt képes nyújtani. Ez az Oxford PV állítása szerint elért, 25 százalékos hatásfok a világ „leghatékonyabb ipari formátumú perovszkit-szilícium-tandem napelemévé” teszi az új modult.

A perovszkit-szilícium tandem napelemek elméleti maximális hatásfoka meghaladja a 43 százalékot, szemben a szilícium napelemek maximum 30 százalék körüli hatásfokával. Bár az új rekord mindössze egy százalékos növekedés a ma kereskedelmi forgalomban kapható legjobb, 24 százalékos elemhez képest, a gyorsan bővülő napenergia-iparra vetítve óriási hatása lehet. Főleg, ha a jövőben kombinálják egy új, amerikai eredménnyel.

A Michigani Egyetem szintén nemrég osztott meg paradigmaváltó jelentőségű eredményt. A Cell folyóiratban közölt tanulmányuk alapján arra jöttek rá, hogy a teljesítmény szempontjából ígéretesebb és környezetbarátabb perovszkit kristályos napelemek miképpen maradhatnának versenyben a jóval tartósabb szilícium alapú modulok mellett. Bár a perovszkittól tényleg számottevően hatékonyabb napenergiatermelést lehet remélni, a belőle készült panelek jelenleg a kelleténél hamarabb tönkremennek. Az élettartamuk növelése kritikus kérdés, mind a versenyképességük, mind pedig a jövőbeli áruk szempontjából, így az amerikaik felfedezése komoly jelentőséggel bír.

A michigani tudósok arra jutottak, hogy a kristályokhoz adott bizonyos molekulák akár jelentősen megnövelik a perovszkit bevonatok stabilitását, és kiküszöbölik a magas hőmérsékletből eredő meghibásodást. A modulokban sikerült jobb kölcsönhatásokat előidézni, így az új megoldás „egyidejűleg javítja a szemcseméretet és a hibapassziválást, ezáltal a perovszkitok általános optoelektronikai tulajdonságait és termikus stabilitását” – írták a kutatók, akik úgy számolnak, hogy a jelentős élettartam-növekedés önmagában 25–75 százalékos áresést idézhet elő az újgenerációs perovszkit napelemek piacán.

Gábor János

Főoldali kép: Fraunhofer Intézet

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS