Mire figyeljen, ha külföldön fizet bankkártyával?

2021. 08. 11., 15:00

A külföldi utazások miatt nyáron általában jelentősen emelkedik a külföldi kártyaforgalom és készpénzfelvétel. A K&H-nál a járványt megelőzően, 2019 nyári hónapjaiban a kártyás vásárlások összege másfélszerese volt a havi átlagnak, a készpénzfelvételeké pedig közel 30 százalékkal volt magasabb. Ekkor egy-egy K&H-s külföldön 6-7 alkalommal vásárolt a kártyájával és összesen közel 80 ezer forintot költött. A K&H összeállításából kiderül az is, mire érdemes figyelni idén, ha külföldre utazunk és fizetésre kerül sor.

A járványhelyzet enyhülése miatt az idén várhatóan többeknek van lehetősége külföldre látogatni, mint tavaly, így az országon kívüli bankkártyás költéseknél is növekedés várható.

Nyár, hónapok, átlagok

A nyaralási szezonban évek óta megugrik a külföldi költések aránya az év többi hónapjához képest, ezt a trendet természetesen a 2020-as év megtörte, 2021-ben azonban újra sokaknak adódik majd lehetősége az országhatárokon túl is nyaralni. A járványt megelőző nyáron például – 2019 júniusa és augusztusa között – a K&H-s ügyfelek közel 10 milliárd forintot költöttek a bankkártyájukkal külföldön, emellett jóval kisebb mértékben, 2,3 milliárd forint értékben vettek fel készpénzt. A 2019-es év egy-egy nyári hónapjában átlagosan a külföldi kártyás vásárlások összege 3,3 milliárd forintot tett ki, a készpénzfelvételeké 768 millió forintra rúgott, előbbi 47 százalékkal, utóbbi 27 százalékkal haladta meg a 2019-es (nyári hónapokon kívüli) havi átlagot. A K&H összeállítása szerint azon a nyáron átlagban 87–95 ezer forint értékben vettek fel készpénzt külföldön, fejenként 2 alkalommal. Emellett 6–7 alkalommal vásároltak a kártyájukkal, összesen 64–78 ezer forintot költöttek. „A 2020-as év megpróbáltatásai után az idei év még mindig nem a teljes lazulásé lehet, azonban már vélhetően sokan elindulnak, hogy végre külföldön is nyaralhassanak. Az országhatárokon túli bankkártyahasználat növekedni fog, a biztonságos használatra vonatkozó ökölszabályokat pedig nem szabad elfelejteni" – tette hozzá Árva András, a K&H lakossági marketing szegmensének vezetője.

Hogyan kell?

A járvány hatására a bankkártyák még jobban előtérbe kerültek, várhatóan a következő években még inkább erre támaszkodnak majd a külföldön pihenő magyarok. A K&H szakértői szerint ezért is érdemes figyelni pár dologra a külföldi bankkártya-használat esetén.

Az utazás előtt érdemes megnézni, hogy a külföldi készpénzfelvételnek milyen költségei vannak, azonban ahol csak lehet kártyával fizessünk. Fontos tudni, hogy a kártyatársaságok devizában – általában euróban és dollárban – számolnak el és az aktuális forintárfolyam alapján vonják le a forintbankszámláról az adott összeget.

Vásárlás előtt például tanácsos megnézni, hogy az adott helyen – például üzletben vagy panzióban és szállodában – elfogadják-e a bankkártyát, erről elsősorban kártyatársaságok a bejáratoknál vagy a pénztáraknál elhelyezett logói árulkodnak.

Előfordulhat, hogy egy-egy külföldi szolgáltató – legyen az egy hotel vagy autókölcsönző cég – zárol egy bizonyos összeget a számlán, amikor az adott szolgáltatást igénybe veszi az utazó. Fontos, hogy ebben az esetben távozáskor – mondjuk az autó leadásakor vagy a szálloda elhagyásakor – mindenki ellenőrizze, hogy a zárolás lekerült-e a számláról. Ha esetleg nem, akkor mielőbb egyeztetni kell azzal a céggel és a bankkal, hogy felszabaduljon a pénz a számlán.

Külföldön is be kell tartani azokat az alapszabályokat, amelyeket itthon is szem előtt tartunk. A bankkártya PIN-kódját nem szabad megadni másnak, pláne nem szabad ráírni a kártyára vagy a kódot tartalmazó cetlit a plasztik közelében tartani. Ha esetleg elveszik vagy ellopják a kártyát, akkor azonnal értesíteni kell a bankot, hogy tiltsa le a kártyát, így megelőzhető, hogy illetéktelenek használják és vásároljanak vele. A kellemetlenségtől megóvhat minket az is, hogy a K&H mobilbankban a kártyatiltás pár koppintással intézhető.

A külföldi mobilfizetés ugyanúgy megkönnyíti az életet, akárcsak idehaza, hiszen az ezt lehetővé tevő technológia egy nemzetközileg elfogadott szabványon alapszik, minden kártyatársaság ezt alkalmazza, ezt építik be a terminálokba, és ez teszi lehetővé a fizetést, történjen az kártyával, mobillal, órával vagy bármilyen egyéb eszközzel. Plusz biztonsági faktort jelent még az is, ha elveszik a mobiltelefon vagy eltulajdonítják, akkor jó eséllyel nem tudnak majd vele fizetni, mert a fizetéshez fel kell oldani a telefont, míg az esetlegesen ellopott bankkártyával 15 ezer forintos értékhatárig kód nélkül is lehet fizetni. A mobiltelefonos fizetés mellett szól, hogy az alkalmazásban akár több bankkártyát is lehet digitalizálni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS