Hogyan készülhetünk fel a metaverzumra?

2022. 06. 14., 17:37

Pap Boldizsár, a PwC szakértője bemutatja a metaverzum hat legfontosabb jellemzőjét, illetve néhány módszert arra, hogyan kezdhetünk el felkészülni a metaverzum korszakára.

A Ferrari legújabb modellje már nemcsak a fizikai valóságban, hanem párhuzamosan a Fortnite nevű játékban is debütált, ami ma a metaverzumhoz legközelebb álló működő platform. Tim Sweeney, az EPIC Games CEO-ja szerint már nagyon közel van az időszak, amikor a fizikai vásárlásai mellé mindenki megkapja majd azoknak a digitális másolatát is.

Vajon átvihetőek-e ezek a digitális tulajdonok egyik metaverzumból a másikba? Amíg a metaverzum építői ilyen kérdésekkel foglalkoznak, mi összeszedtük annak hat legfontosabb jellemzőjét, illetve néhány módszert arra, hogyan kezdhetünk el felkészülni a metaverzum korszakára.

Pap Boldizsár, a PwC szakértője blogsorozatában mutatja be, hogy mi az a „Metaverzum”, hogyan látjuk most, és a jövőben mit fog jelenteni az üzleti vezetők számára, valamint milyen lehetőségeket kínálhat akár már középtávon a telekommunikációs, média- és technológiai ágazatok szereplőinek.

A metaverzum 6 legfontosabb jellemzője

Ahogy előző cikkünkből kiderült, a metaverzum fogalma sokszínű és gyakran nehezen megfogható. Az alábbiakban bemutatunk 6 olyan sarkalatos pontot, amik - a jelenlegi tudásunk alapján - jellemzik a metaverzumot és segíthetik az arra való felkészülést.

1. Önálló elszámolás, önálló „gazdaság”

A metaverzum egyik alappillére az az elszámolási rendszer, amely lehetővé teszi az önálló „gazdaság” működését. Ennek alapját az elosztott főkönyvi rendszerek adják: a metaverzumban zajló tranzakciókat a kriptovaluták, a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) és más blokklánc-alapú digitális valuták, eszközök teszik lehetővé (az önálló jelzőt értsük úgy, hogy elszámolásaik közvetítő intézmény nélkül történnek).

2. Átjárhatóság

Már most is tapasztalható, hogy nincs egyetlen univerzális metaverzum alkalmazás (például létezik a Sandbox, Decentraland vagy a Facebook Metaverse, és még sorolhatnánk), csak úgy, mint ahogy számos elosztott főkönyvi technológia is létezik (pl.: ethereum, bitcoin stb.). Éppen emiatt a második kiemelt alkotóeleme ezeknek a platformoknak, hogy lehetővé teszik az átjárhatóságot annak érdekében, hogy a felhasználók képesek legyenek identitásukat, digitális tulajdonukat, vagy akár magát a felhasználói élményeket a különböző metaverzum platformok között átvinni.

Ez az ún. interoperabilitás új lehetőségeket kínál az ügyfelek eléréséhez és megértéséhez, alkalmazások fejlesztéséhez, azonban új kihívásokat is felvet az adatok gyűjtése és védelme, valamint a kiberbiztonság és a magánszféra védelme terén. 

Azt gondoljuk, hogy a versenyelőny azoknál a vállalatoknál lesz, amelyek megbízható és felhasználóbarát megoldásokat kínálnak a metaverzumhoz való hozzáférésben.

3. Irányítás

A szabályok betartatása a blokklánc technológiába épített kényszerítő mechanizmusokon - tulajdonképpen programokon és algoritmusokon, okosszerződéseken - alapszik. Gondoljunk olyan dolgokra, mint az adó vagy valamilyen tranzakciós díj beszedése, vagy az adatokhoz való hozzáférés.

Azonban ezeknek a szabályoknak a megalkotása közösen történik, a korán reagálók pedig segíthetnek ezeknek a  meghatározásában. Meglátásunk szerint két kulcs tényezője lesz ezeknek a szabályoknak: a biztonság és a hitelesség.

4. Identitás 

Napjainkban az identitás az interneten gyakran egyes platformokhoz kapcsolódik. Ez az identitás lehet valódi, névtelen vagy akár egy álnév is. Gondoljunk csak arra, hogy olyan felhasználónévvel regisztrálhatunk a Facebookra vagy Twitterre, amilyennel csak szeretnénk.

A metaverzumban azonban, ahogy fent is említettük, fontos szerepe van a vagyontárgyaknak, amelyek egy digitális identitáshoz vannak kapcsolva - legyen az az identitás egy valós személy vagy szervezet.

A digitális identitáshoz a vagyontárgyakat okosszerződések kapcsolják, melyeken keresztül az egyes metaverzumok között biztosítható az átjárhatóság.

5. Tapasztalatok és élmények

Egy magával ragadó 3D-s világ egyedi élményeket kínál a saját egyéni döntéseinken alapuló preferenciáinknak megfelelően. A felhasználói élmény és látványvilág legfontosabb trendjeit már évtizedek óta láthatjuk videójátékokban, moziban vagy éppen alkalmazásokban, a metaverzum pedig egy új teret képes adni ezen élményeknek, illetve magasabb szintre emelheti a meglévő platformokét.

Azok a vállalatok, amelyek felépítik és megbízhatóvá teszik a „metaverzum-élményt” széles körben, komoly lehetőségek előtt állnak. Csupán néhány lehetőséget említve: akár fogyasztóik vagy értékesítéseik számának növelésével, új fogyasztói csoportok megnyerésével. 

6. Állandóság 

Amikor elhagyjuk a metaverzumot, maga a metaverzum és annak további résztvevői megszakítás nélkül folytatják tevékenységeiket, így például az okosszerződések továbbra is érvényesítik a meglévő megállapodásokat és a tranzakciókat. 

Ez azonban új megközelítést igényel a digitális eszközök és tevékenységek terén, beleértve a hordozható, dinamikusan konfigurálható és bővíthető szolgáltatásokat és alkalmazásokat.

Hogyan kezdjünk el foglalkozni a metaverzummal?

Annak ellenére, hogy a „valódi” metaverzum még nem létezik, egyes abban értelmezhető üzleti modellek már most is relevánsak. Ezért összegyűjtöttünk azokat a lépéseket, melyekkel a vállalati vezetők felkészülhetnek erre a jövőre. 

Mik a lehetőségeink rövid távon?

Tájékozódás: A legtöbb vállalat nem ismeri a metaverzum koncepcióját, mely nagyon gyorsan fejlődik. Ezért elsőként érdemes megérteni a metaverzum mögötti koncepciót és folyamatokat (kriptovaluták, okosszerződések, web3 stb.), és folyamatosan követni az ezzel kapcsolatos változásokat és híreket.

Stratégiaalkotás: Azonosítsuk be a hiányzó képességeket és a hosszú távú lehetőségeket a metaverzumban, és kezdjük el tervezni ezek megalapozását (pl.: kompetenciák felépítésével).

Proof-of-Conceptek: Válasszunk ki néhány lehetőséget a metaverzum alapvető trendjei közül. Az alacsonyabb kockázatú felhasználási esetek közé tartoznak a virtuális létesítményekhez kapcsolódó bemutatók, a digitális eszközök (NFT-k) eladása, melyek a márka ismertséget és az ügyfelekkel való kapcsolatot növelhetik. 

Mik a lehetőségeink ha hosszú távra tervezünk?

Bizalom megteremtése: Az egész metaverzum új kihívásokat jelent a kiberbiztonság, az adatvédelmi jogok, a szabályozási megfelelés, a márka hírneve és a csalás elleni küzdelem terén. A fogyasztók, részvényesek, szabályozó hatóságok és más érdekelt felek közötti bizalom erősítése érdekében időben érdemes tájékoztatni a feleket arról, hogy milyen kezdeményezések várhatóak a metaverzummal kapcsolatban, és hogyan kezeljük a lehetséges kockázatokat. 

Kompetenciák újragondolása: Ami versenyelőnyt kínál egy megosztott, decentralizált digitális környezetben, az eltérhet a jelenlegitől. Előfordulhat, hogy továbbképzésekre és toborzásra lesz szüksége a vállalatunknak bizonyos készségek hiánya miatt, valamint új megközelítésekre lesz szükség az adatok és az üzleti kapcsolatok kezelése terén. 

A fizikai és digitális összehangolása: Ha digitális szolgáltatásokkal és/vagy eszközökkel bővítjük a  portfóliót, törekedjünk az egységes márkaélményre mind a fizikai, mind a digitális konstrukciókban. 

Hol érdemes az első tapasztalatokat megszerezni?

Amennyiben készen állunk arra, hogy az első metaverzum tapasztalatokat megszerezzük, akkor az alábbi két platformot javasoljuk kezdő lépésként:

Természetesen az interneten a keresőbe beírva további hasonló platformokat is találhatunk még, így arra bátorítunk mindenkit, folytassa tovább a felfedezést.

A cikk társszerzője: Csongor Márk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS