Hogyan befolyásolja az ESG a lényegesség elvét?

2022. 09. 22., 15:13

Az ESG beépítése a lényegességi elemzésbe számos területen érintheti a vállalat működését. Új típusú adatok és tényezők hozzáadásával befolyásolhatja az elemzési és döntési folyamatokat, a meglévő folyamatok újratervezésével vagy teljesen újak létrehozásával – írja Konczér Zita, a PwC szakértője.

Ahogy az előző cikkünkben aláhúztuk: az ESG beszámolói környezet fontos mérföldkőhöz érkezett – kezdi friss bejegyzését Konczér Zita, a PwC ESG-szakértője. Az International Sustainability Standards Board (ISSB) megalakulásával a magánstandardok sokasága letisztulni látszik. Ezalatt az Európai Unió saját, egységes és kötelező érvényű keretrendszer kidolgozásába kezdett a Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) keretein belül. Az új standardok célja, hogy holisztikusabb képet fessenek a vállalati teljesítményről, megteremtve a szinergiát a tradicionális pénzügyi és az ESG, vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási jelentések között. Mindemellett a Global Reporting Initiative (GRI) beszámolói rendszere továbbra is megőrizte domináns szerepét, erre utal a szoros együttműködés mind az ISSB-vel, mind az uniós standardért felelős EFRAG-gal. 

Habár úgy véljük, hogy a globális tendencia a standardizáció felé mozdult el, az ESG-jelentések jelenlegi helyzetét tekintve számos akadályt kell még leküzdeni. Az egyetemes konszenzus elérése érdekében elsősorban két fogalom tisztázására van szükség: lényegesség és hatás. A lényegesség, más néven materialitás azért fontos, mert a lényegesnek ítélt témák nagyban meghatározzák a vállalati jelentés tartalmát. A hatás felmérése pedig megmutatja, hogy a vállalat milyen mértékben befolyásolja a körülötte lévő világot, akár pozitív, akár negatív értelemben.

A lényegesség fogalma nem új keletű. Egy számviteli alapelv, amely kimondja, hogy minden olyan tételt, amely valószínűsíthetően hatással lehet a befektetők döntéshozatalára, részletesen fel kell tüntetni a pénzügyi kimutatásokban. De vajon hogyan befolyásolja az ESG a lényegességet? Az ESG beépítése a lényegességi elemzésbe számos területen érintheti a vállalat működését. Új típusú adatok és tényezők hozzáadásával befolyásolhatja az elemzési és döntési folyamatokat, a meglévő folyamatok újratervezésével vagy teljesen újak létrehozásával. Ez jelentheti például egy, a vállalat termékeit/ szolgáltatásait érintő életciklus-elemzés elkészítését vagy akár egy teljesen új termékcsalád kifejlesztését is, amely megfelel a szigorodó fogyasztói és szabályozói elvárásoknak. Tehát az ESG beépítése nemcsak új stratégia kialakítását követelheti meg, hanem innovációra is sarkallhat.

Az ESG környezetben a materialitást kétféle megfogalmazásban alkalmazzák. A számviteli fogalomhoz hasonlóan az ISSB befektető-központú, pénzügyi (financial materiality) megközelítést használ, vagyis arra összpontosít, hogy a szignifikáns ESG témák hogyan hatnak a vállalati értékre. Ezzel szemben a GRI úgynevezett hatás-lényegességet (impact materiality) vizsgál, azaz az adott üzleti tevékenységnek az emberekre és a környezetre gyakorolt hatását, ezzel kiszélesítve a beszámolóban érdekeltek körét. Bár a GRI a hatást a lényegesség részeként említi, maga a fogalom még mindig nem rendelkezik széles körben elfogadott definícióval. A probléma különösen érzékeny, mivel a vállalati hatást rendszerint kvalitatív módon határozzák meg, ami azt jelenti, hogy az így kapott érték nem illeszkedik a hagyományos pénzügyi mérőszámok rendszerébe. 

Mindazonáltal az ESG hatás és lényegesség jelentőségét nem szabad alábecsülni. Egyrészt az érdekeltekkel való kommunikáció e magasabb szintje kritikus fontosságú a hosszú távú bizalom és elköteleződés kialakításához. Másrészt a szabályozói oldalról is érezhető a két fogalom megnövekedett jelentősége. Erre enged következtetni, hogy a hamarosan hatályba lépő CSRD már úgynevezett kettős lényegességre (double materiality) kötelez, vagyis a vállalatot érintő hatások és a vállalat külső környezetre való hatásainak feltérképezése is elengedhetetlen lesz. Továbbá, a GRI 2021-ben kiadott megújult szabványai is nagyobb hangsúlyt helyeznek a lényegességi elemzés fontosságára, főleg azokban az iparágakban, amelyekre már megszületett a GRI-specifikus standard. Tehát a hatás és lényegesség pontos felmérésével nemcsak az érdekeltek, de a szabályozók követelményeinek is meg tudunk majd felelni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS