Bővülni fog a COVID-19-antigén-gyorsteszteket forgalmazók köre

2022. 02. 22., 10:14

Várható, hogy a közeljövőben több kiskereskedelmi vállalkozás engedélyt kér a gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazására – írják a PwC szakértői.

Átmeneti jelleggel, és csak korlátozottan lazított a COVID-19-antigén-gyorstesztek kiskereskedelmi forgalmazásának szabályain a kormány a február 8-án elfogadott rendeletében – kezdik friss tájékoztatójukat a PwC szakértői. Ennek eredménye várhatóan a verseny élénkülése, és a termékek árának csökkenése lesz, ugyanakkor az önellenőrzésre szolgáló, úgynevezett „self-use” antigén-gyorstesztek továbbra is kizárólag a szigorú feltételrendszert teljesítő üzletekben árusíthatóak majd. A „vitrines gyógyszerforgalmazásra” nem jogosult kiskereskedelmi egységek és webshopok továbbra sem értékesíthetnek gyorstesztet; ezen szabály megsértése szigorú piacfelügyeleti szankciókat vonhat maga után.

Egyes várakozásokkal ellentétben a 34/2022. (II. 8.) kormányrendelet (“kormányrendelet”)  nem minden kiskereskedőnek tette lehetővé a COVID-19-antigén-gyorstesztek árusítását, hanem csak a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (“Gyftv.”) 67. § (1) bekezdése szerinti vállalkozások számára. Ennek értelmében az árusításra valóban lehetőség lesz a gyógyszertárakon és gyógyászati segédeszköz-boltokon kívül is, azonban csak azon üzletekben, amelyek gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedélyt szereztek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől („OGYÉI”). A rendelkezés attól függetlenül a gyógyszerforgalmazás feltételeinek alkalmazását írja elő a COVID-19-antigén-gyorstesztek tekintetében, hogy azok nem gyógyszernek, hanem gyógyászati segédeszköznek minősülnek.

A kormányrendelet ezzel érdemben szűkíti a lehetséges árusító helyek számát, mivel jelenleg kevés vállalkozás rendelkezik ilyen engedéllyel. Természetesen számukra is nyitva áll a lehetőség, hogy a gyógyszertáron kívüli gyógyszer-kiskereskedelmi tevékenységre jogosultságot szerezzenek, és ennek birtokában, a kormányrendelet értelmében COVID-19-antigén-gyorsteszteket árusíthassanak.

Az engedély megszerzésén túlmenően azonban a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást végző piaci szereplőnek a Gyftv.-ben, valamint az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005. (XI. 18.) EüM rendeletben foglalt követelményeket is teljesítenie kell. Ezek közül kiemeljük, hogy a gyógyszer-kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásnak:

– biztosítania kell a COVID-tesztek biztonságos és a többi árucsoporttól elkülönített szakszerű tárolását és eltartását. Következésképpen, a COVID-teszteket zárható szekrényben („vitrinben”) kell tárolni, azokat nem lehet a fogyasztók számára közvetlenül hozzáférhető helyre kihelyezni;

– a fogyasztók részére az üzlet nyitvatartási ideje alatt folyamatosan a COVID-tesztek biztonságos alkalmazásához szükséges tájékoztatást nyújtó minősített információs rendszert kell működtetnie (ez a kötelezettség azonban kiváltható azzal, ha a vállalkozás egy már működő elektronikus információs rendszerhez díjmentes hozzáférést biztosít);

– a COVID-teszt készletéről olyan folyamatos nyilvántartást kell vezetnie, amelyből a termékek aktuális készlet- és forgalmi adatai mindenkor megállapíthatók;

– gondoskodnia kell a forgalmazás körében keletkező veszélyes hulladékok megfelelő tárolásáról és elszállításáról.

A kormányrendelet által biztosított lehetőség a közjogi veszélyhelyzet végéig marad hatályban, ami jelen várakozások szerint 2022. június 1-jéig tart.

Ugyan a feltételrendszer bizonyos erőforrások biztosítását igényli, azok nem tekinthetőek a kiskereskedelmi szektortól teljes mértékben idegennek. Ezért várható, hogy a közeljövőben több kiskereskedelmi vállalkozás engedélyt kér a gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazására, és ezáltal még több helyen lehet majd hozzájutni a COVID-19-antigén-gyorstesztekhez.

A GVH – és vélhetőleg a kormány is – azt várja, hogy a piac ilyen módon történő kiszélesítése árcsökkentő hatást fog eredményezni a COVID-19-antigén-gyorstesztek piacán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS