Végnapjait éli a sertéstenyésztés Szlovákiában?

2022. 01. 06., 12:41

Alacsony felvásárlási árak, sertéspestis, tisztességtelen külföldi konkurencia, silány állami támogatás – egyre nagyobb bajban vannak a szlovákiai sertéstenyésztők. Az üzletekben árult sertéshús alig ötöde hazai, és idén tovább romolhat a helyzet.

A sertéstenyésztők rengeteg problémával szembesülnek Szlovákiában. Honnan teremtsék elő a pénzt az egyre drágább takarmányokra? Hogyan reagáljanak az alacsony felvásárlási árakra, amelyek a nemzetközi tőzsdei árak alapján ingadoznak? – teszi fel a kérdéseket az Új Szó.

„A felvásárlási ár a német húsipari árutőzsde árfolyamváltozásaitól függ. Szerdánként teszik közzé az aktuális árat, amely meghatározó az európai, így a szlovákiai felvásárlók számára is. A vágósertés aktuális kilogrammonkénti ára 1,23 euró körül mozog” – magyarázza Peter Polák, a Szlovákiai Sertéstenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A tenyésztők egy sertésért átlagosan 123 eurót kapnak. „A jelenlegi helyzet hosszabb távon fenntarthatatlan” – mondja Rastislav Slocík, a Losonci járásban található bolyki Agrospol szövetkezet elnöke.

A sertéspiaci helyzet jelentős mértékben függ a feldolgozóktól is, amelyeknek gyakran jobban megéri külföldről behozni a sertéshúst, hiszen számukra is az ár a döntő. Szlovákiában jelenleg 120 vágóhíd üzemel, amelyeken a szlovákiai farmokról származó sertések 74 százalékát ölik le.

Darabolóból és húsüzemből rengeteg van Szlovákiában, igazán nagy húskombinátból, amelyek vágóhídként és feldolgozóként is működnek, azonban csak néhány található.

Továbbra is jelentős veszélyt jelent a sertéspestis terjedése, amely miatt a tenyésztőknek szigorúbb szabályokat kellett bevezetniük. A koronavírus-járvány miatt szintén szigorítani kellett, miközben az alkalmazottak száma is ingadozik. Mindeközben a cégek költségei folyamatosan nőttek. Megugrottak az energiaárak, drágább az üzemanyag, és 25–60 százalékkal nőtt a csomagolóanyagok, fűszerek és egyéb alapanyagok ára is.

A külföldről behozott sertéshús lassan teljesen kiszorítja a hazai húst az üzletekből, a friss hazai sertéshús aránya az üzletek polcain alig 20 százalék körül mozog.

Az állami támogatás a tenyésztőknek nem csupán elenyésző, de gondok vannak a folyósításával is. A legutóbbi botrány december végén borzolta fel a kedélyeket, amikor kiderült, hogy sertésenként 4500 eurós agrártámogatást ítélt oda a földművelésügyi tárca a Rimanec Kft.-nek, amelynek tavaly júniusig a földművelésügyi tárca államtitkára, Milan Kyseľ volt az ügyvezetője, és amelyet most is az államtitkár hozzátartozói vezetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 01. 27., 09:02
Szeretnénk az elsők között lenni azok között, akik a modern technológiát (ideértve akár a mesteréges intelligenciát is) a munkájuk integráns részévé teszik és kihasználják az ebből fakadó lehetőségeket – mondta az Üzletemnek Jalsovszky Pál ügyvéd, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda irodavezető partnere.
2022-01-27 20:57:00
Közel hétszeresére nőtt a GDPR-bírságok mértéke a tavalyi évhez képest – derül ki a DLA Piper 2022-es globális GDPR and Data Breach riportjából. A felmérés Magyarország mellett még további 30 országra terjed ki, és átfogó képet ad a legfontosabb végrehajtási trendekről. A főbb eredményeket Kozma Zoltán, a DLA Piper Hungary Technológiai csoportvezető partnere foglalta össze.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS