Tusakodás a második nyugdíjpillér körül Szlovákiában

2020. 01. 20., 11:30

A szlovákiai alkalmazottak körében egyre nagyobb a népszerűsége a második nyugdíjpillérnek.

„Tavaly több mint 80 ezren léptek be a második nyugdíjpillérbe, ami történelmi rekordnak számít” – nyilatkozta Miroslav Kotov, a Magánnyugdíjpénztárak Szövetségének elnöke.

A második pillérben az elmúlt év végén 1,57 milliónyian voltak, akiknek a számláikon több mint 9,32 milliárd euró található – írja az Új Szó.

Azonban még mindig rendkívül sokan vannak azok, akik a fiatal életkoruk ellenére is a kisebb hozamot biztosító alapokban tartják a pénzüket. „Míg a garantált alapok hozama tavaly 0,9–4,9, a nem garantáltaké 11,6–28,6 százalék között mozgott” – tette hozzá Kotov.

Hogy ma a fiatalabbak egy jelentős része is inkább a garantált alapokban tartja a második nyugdíjpillérbe áramló megtakarításait, azért a magánnyugdíjpénztárak képviselői szerint részben a második Fico-kormány is felelős.

„A megtakarításokat 2013-ban törvényi úton a garantált alapokba helyezték át, és mi azóta próbáljuk visszacsalogatni az ügyfeleket a jobban teljesítő alapokba” – mondta Kotov.

A magánnyugdíjpénztárak problémásnak tartják a második pillérrel kapcsolatos jogi környezetet is, a változások ugyanis rendkívül gyakoriak. A második pillér fennállása óta 35-ször változtattak a szabályokon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS