A karácsony előtti időszakban több élelmiszer ára is megugorhat Szlovákiában. Ennek egyik oka a gyengébb termés, de az is, hogy a hétvégekért és az ünnepnapokért a munkáltatók nagyobb bérpótlékot kötelesek fizetni az alkalmazottaknak, ami miatt nőnek a költségeik.
Tatiana Lopúchová, a Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szlovákiai Szövetségének az elnöke szerint a gyártást jelentős mértékben drágítja a hétvégi és ünnepnapi bérpótlékok kifizetése, valamint a minimálbér növekedése – írja az Új Szó.
Szerinte a pékek karácsonyra, illetve azt megelőzően képtelenek lesznek kedvezményekkel szolgálni a kereskedőknek, mint tehették azt az elmúlt években.
Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfiszövetség igazgatója elmondta: a termelés bemeneti tényezőinek állandó növekedése ellenére a baromfiipari termékek ára csökkenő tendenciát mutat. „A csirkehús ára átlagosan 18 százalékkal csökkent, a tojás pedig 15 százalékkal olcsóbb. Ha nem nő az egyes baromfitermékek ára a boltokban, annak a tenyésztők látják a kárát” – erősítette meg Molnár.
Azok számára sincsenek jó hírek, akik Magyarországra járnak át vásárolni. A fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbinál, miközben az élelmiszerek ára egy év alatt, 5,1 százalékkal nőtt.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.