Szigorítják a szponzorációs törvényt Romániában

2019. 02. 22., 16:15

Április 1-jétől változik Romániában a szponzorációs törvény. Azt követően már csak az Országos Adóhatóság (ANAF) rendszerében szereplő civil szervezetek, egyházak támogatását írhatják le az adóból a cégek.

A szigorítással valószínűleg a civil szervezetek háza táján próbál rendet tenni a román kormány – mondta a Krónikának Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő.

Sok alapítvány, egyesület elhanyagolja az ügyvitelt, például  nem újítják meg az elnök lejárt mandátumát, vagy nem szervezik meg a tisztújító ülést.

A gazdasági szakember azt tanácsolja a civileknek, hogy még a törvény módosítása előtt pótolják a hiányosságokat, különben nem kerülhetnek be az adóhatóság regiszterébe, és nem kérhetnek adóból leírható támogatást a vállalkozóktól.

A jövedelemadót fizető cégek az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát ajánlhatják fel szponzorációként, ám ez az összeg nem haladhatja meg a jövedelemadójuk 20 százalékát. A mikrovállalkozások forgalmi adót fizetnek, ennek a 20 százalékával támogathatják a civileket, egyházakat.

Az április 1-jétől életbe lépő törvénymódosítás eltörli a jelenleg érvényben levő korlátozást, hogy a mikrovállalatok csak olyan szervezetet támogathatnak, melynek van bejegyzett szociális tevékenysége.

Debreczeni kiszámolta, hogy a vállalkozások hatalmas összegeket ajánlhatnak fel a  civileknek, hiszen csak Kovászna megyében a tavaly 60 milliárd lejes forgalmat bonyolítottak a cégek, ennek a 0,5 százaléka 30 millió lej, vagyis ekkora lehet a háromszéki szponzorációs alap.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS