Szigorítják a szponzorációs törvényt Romániában

2019. 02. 22., 16:15

Április 1-jétől változik Romániában a szponzorációs törvény. Azt követően már csak az Országos Adóhatóság (ANAF) rendszerében szereplő civil szervezetek, egyházak támogatását írhatják le az adóból a cégek.

A szigorítással valószínűleg a civil szervezetek háza táján próbál rendet tenni a román kormány – mondta a Krónikának Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő.

Sok alapítvány, egyesület elhanyagolja az ügyvitelt, például  nem újítják meg az elnök lejárt mandátumát, vagy nem szervezik meg a tisztújító ülést.

A gazdasági szakember azt tanácsolja a civileknek, hogy még a törvény módosítása előtt pótolják a hiányosságokat, különben nem kerülhetnek be az adóhatóság regiszterébe, és nem kérhetnek adóból leírható támogatást a vállalkozóktól.

A jövedelemadót fizető cégek az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát ajánlhatják fel szponzorációként, ám ez az összeg nem haladhatja meg a jövedelemadójuk 20 százalékát. A mikrovállalkozások forgalmi adót fizetnek, ennek a 20 százalékával támogathatják a civileket, egyházakat.

Az április 1-jétől életbe lépő törvénymódosítás eltörli a jelenleg érvényben levő korlátozást, hogy a mikrovállalatok csak olyan szervezetet támogathatnak, melynek van bejegyzett szociális tevékenysége.

Debreczeni kiszámolta, hogy a vállalkozások hatalmas összegeket ajánlhatnak fel a  civileknek, hiszen csak Kovászna megyében a tavaly 60 milliárd lejes forgalmat bonyolítottak a cégek, ennek a 0,5 százaléka 30 millió lej, vagyis ekkora lehet a háromszéki szponzorációs alap.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS