Szigorítják a szponzorációs törvényt Romániában

2019. 02. 22., 16:15

Április 1-jétől változik Romániában a szponzorációs törvény. Azt követően már csak az Országos Adóhatóság (ANAF) rendszerében szereplő civil szervezetek, egyházak támogatását írhatják le az adóból a cégek.

A szigorítással valószínűleg a civil szervezetek háza táján próbál rendet tenni a román kormány – mondta a Krónikának Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő.

Sok alapítvány, egyesület elhanyagolja az ügyvitelt, például  nem újítják meg az elnök lejárt mandátumát, vagy nem szervezik meg a tisztújító ülést.

A gazdasági szakember azt tanácsolja a civileknek, hogy még a törvény módosítása előtt pótolják a hiányosságokat, különben nem kerülhetnek be az adóhatóság regiszterébe, és nem kérhetnek adóból leírható támogatást a vállalkozóktól.

A jövedelemadót fizető cégek az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát ajánlhatják fel szponzorációként, ám ez az összeg nem haladhatja meg a jövedelemadójuk 20 százalékát. A mikrovállalkozások forgalmi adót fizetnek, ennek a 20 százalékával támogathatják a civileket, egyházakat.

Az április 1-jétől életbe lépő törvénymódosítás eltörli a jelenleg érvényben levő korlátozást, hogy a mikrovállalatok csak olyan szervezetet támogathatnak, melynek van bejegyzett szociális tevékenysége.

Debreczeni kiszámolta, hogy a vállalkozások hatalmas összegeket ajánlhatnak fel a  civileknek, hiszen csak Kovászna megyében a tavaly 60 milliárd lejes forgalmat bonyolítottak a cégek, ennek a 0,5 százaléka 30 millió lej, vagyis ekkora lehet a háromszéki szponzorációs alap.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS