Olyan Budapestet szeretnének, ahol jó élni és jó vállalkozni

2019. 07. 28., 09:00

A polgármesterek és a főváros vezetése is elkötelezett a gazdaságfejlesztés innovatív eszközei iránt – derült ki a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által szervezett tusványosi kerekasztal-beszélgetéseken.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke kijelentette: Budapest sikereit a számok igazolják, csak nem beszélünk róluk eleget. A 10 000 új fát Budapestre program páratlan mértékben zöldíti a fővárost; sehol máshol nincsen a női és fiatal vállalkozókat célzó mikrohitel-program; és az is ritkaságszámba megy, hogy egy metropolisz a városdiplomáciai kapcsolatrendszerét kihasználva támogatja a startup vállalkozásokat.

Elmondhatjuk, hogy a hozzánk érkezőknek minden kerületből tudunk valamilyen innovatív érdekességet vagy sikertörténetet mutatni, és a gazdaságfejlesztés iránt elkötelezett kerületi és fővárosi vezetés a garancia arra, hogy ez a lendület fenn is maradjon.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szavai szerint az önkormányzat olyan Budapestet szeretne teremteni, ahol jó élni és vállalkozni, és ebben a munkában számítanak partnereik – a kerületek, a BVK és a BKIK – együttműködésére is.

Bajkai István, a VII. kerület országgyűlési képviselője elmondta: a bulinegyed több szempontból teher az önkormányzat számára, ugyanakkor rengeteg embernek ad munkát, valamint a város és az ország imázsának építéséhez is hozzájárul.

Egry Attila, a VIII. kerület alpolgármestere arról számolt be, hogy Józsefvárosban a kezdő vállalkozásokat és a kutatás-fejlesztést is kiemelten támogatják, emellett a kormány támogatásával téli-nyári strandfürdő kialakítását tervezik.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere olyan Kertvárosról számolt be, ahol a helyi vállalkozók tudják, hogy bármilyen ügyben közvetlenül fordulhatnak az önkormányzathoz. Ígéretet tett rá, hogy a ciklus végére már minden vállalkozói ügyet elektronikus úton lehet intézni az önkormányzatnál.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere kifejtette: a repülőtér hatalmas szívóhatást fejt ki, amellyel együtt élni óriási feladatot jelent az önkormányzat számára. A helyi vállalkozókat egyablakos ügyintézéssel, képzési programokkal, és helyi beszerzésekkel is támogatják.

Borbély Lénárt, XXI. kerületi polgármester arról számolt be, hogy a vállalkozásokat sávos adórendszerrel is támogatják, ugyanakkor új beruházások már csak településfejlesztési együttműködés keretében jöhetnek létre.

Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere fő feladatának azt tekinti, hogy élettel töltsék meg a kerületet. Ennek érdekében pozícionálták Budafok-Tétényt a város borvidékeként, és már közel 100 helyi céggel kötöttek stratégiai partnerséget.

Joerg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója külföldön szerzett tapasztalata szerint jól érzékelhető a nagyvárosok és a régiók szintjén is a verseny. Álláspontja szerint a globális kihívókkal Magyarországon egyedül Budapest veheti fel a versenyt, nem csak méreténél fogva, hanem erős innovációs hagyománya és az élhetősége miatt is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 15:10:00
Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés: ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS