Nagy a bizonytalanság az albérletpiacon Erdélyben

2021. 09. 24., 14:00

Továbbra is a koronavírus-világjárvány alakítja a nagyobb egyetemi központoknak számító erdélyi városok albérletpiacát. Nagy a bizonytalanság a kiszámíthatatlanság miatt, hiszen sokan nem tudják, mit tegyenek, kockáztassanak-e a lakásbérléssel, vagy előbb-utóbb úgyis az online térbe kényszerül az oktatás, ismét a szülői házból hallgathatják az előadásokat, amiért nem érdemes most lakást foglalni.

Bár akad, ahol már el is kezdődött vagy küszöbön áll a 2021–2022-es egyetemi tanév, a kolozsvári albérletek piacán az elmúlt időszakhoz képest egyelőre nem érzékelhető túl sok változás – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője, akit a Krónika kérdezett.

„Mint minden iskolakezdési periódusban, olyan szintű kereslet zúdult a piacra, hogy a bérlők bármennyit hajlandóak fizetni: a tulajdonos szinte bármekkora összeget elkérhet az adott ingatlanért.”

A piacot a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság jellemzi, a vásárló azt reméli, hogy megveszi az egyre csillagászatibb áron eladásra kínált ingatlant, és ki tudja adni, az online világ azonban ezt teljesen felborította.

„A béreknek ugyan követniük kellene az ingatlanok értékét, lényeges növekedés mégsem érzékelhető, mivel a járványhelyzet teljesen kiszámíthatatlanná tette a több tízezer egyetemista visszaköltözését a kincses városba. Ebben a bizonytalan időszakban a bérbeadók egyéves szerződésnél rövidebbről nem akarnak tárgyalni, a bérlők viszont rövid távban gondolkodnak” – mondta Bónis Endre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS