Nagy a bizonytalanság az albérletpiacon Erdélyben

2021. 09. 24., 14:00

Továbbra is a koronavírus-világjárvány alakítja a nagyobb egyetemi központoknak számító erdélyi városok albérletpiacát. Nagy a bizonytalanság a kiszámíthatatlanság miatt, hiszen sokan nem tudják, mit tegyenek, kockáztassanak-e a lakásbérléssel, vagy előbb-utóbb úgyis az online térbe kényszerül az oktatás, ismét a szülői házból hallgathatják az előadásokat, amiért nem érdemes most lakást foglalni.

Bár akad, ahol már el is kezdődött vagy küszöbön áll a 2021–2022-es egyetemi tanév, a kolozsvári albérletek piacán az elmúlt időszakhoz képest egyelőre nem érzékelhető túl sok változás – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője, akit a Krónika kérdezett.

„Mint minden iskolakezdési periódusban, olyan szintű kereslet zúdult a piacra, hogy a bérlők bármennyit hajlandóak fizetni: a tulajdonos szinte bármekkora összeget elkérhet az adott ingatlanért.”

A piacot a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság jellemzi, a vásárló azt reméli, hogy megveszi az egyre csillagászatibb áron eladásra kínált ingatlant, és ki tudja adni, az online világ azonban ezt teljesen felborította.

„A béreknek ugyan követniük kellene az ingatlanok értékét, lényeges növekedés mégsem érzékelhető, mivel a járványhelyzet teljesen kiszámíthatatlanná tette a több tízezer egyetemista visszaköltözését a kincses városba. Ebben a bizonytalan időszakban a bérbeadók egyéves szerződésnél rövidebbről nem akarnak tárgyalni, a bérlők viszont rövid távban gondolkodnak” – mondta Bónis Endre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS