Márciustól elkobozhatják az illegálisan szerzett vagyont Szerbiában

2021. 01. 07., 11:00

Vagyonának háromnegyedét elveszítheti az, aki nem tudja bizonyítani, hogy törvényes úton jutott-e a javakhoz – így rendelkezik az a szerbtörvény, amely révén felülvizsgálható a megszerzett vagyon származása.

A törvény által biztosított felülvizsgálati jogot elsősorban azokra vonatkoztatják, akiknél az elmúlt három évben 150 ezer euró különbséget észlelnek a bejelentett jövedelem és a vagyonuk gyarapításának értéke között – írja a Magyar Szó.

A szabályozás célja elsősorban az, hogy a törvénytelenül szerzett vagyon révén felfedezzék a szervezett bűnözés alanyait, és csapást mérjenek azok jövedelmi forrásaikra – állítja Nenad Stefanović, a bírák és ügyészek országos egyesületének elnöke.

A szabályozás szerint az adóhivatal nem köteles értesíteni azokat, akiknek az ellenőrzését kezdeményezte. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy törvénytelenül szerzett vagyonról van szó, az adóhivatal határozatot hoz az adóalapra elszámolt 75 százalékos különadó megfizettetéséről.

Félmillió dinártól kétmillió dinárig terjedhet azoknak a jogi személyeknek a büntetése, akik a felszólítás ellenére sem kézbesítik az adóhivatal által kért dokumentumokat. Ugyanezért a mulasztásért a vállalkozókat 100 ezertől 500 ezer dinárig terjedő összeggel bírságolhatják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS