Márciustól elkobozhatják az illegálisan szerzett vagyont Szerbiában

2021. 01. 07., 11:00

Vagyonának háromnegyedét elveszítheti az, aki nem tudja bizonyítani, hogy törvényes úton jutott-e a javakhoz – így rendelkezik az a szerbtörvény, amely révén felülvizsgálható a megszerzett vagyon származása.

A törvény által biztosított felülvizsgálati jogot elsősorban azokra vonatkoztatják, akiknél az elmúlt három évben 150 ezer euró különbséget észlelnek a bejelentett jövedelem és a vagyonuk gyarapításának értéke között – írja a Magyar Szó.

A szabályozás célja elsősorban az, hogy a törvénytelenül szerzett vagyon révén felfedezzék a szervezett bűnözés alanyait, és csapást mérjenek azok jövedelmi forrásaikra – állítja Nenad Stefanović, a bírák és ügyészek országos egyesületének elnöke.

A szabályozás szerint az adóhivatal nem köteles értesíteni azokat, akiknek az ellenőrzését kezdeményezte. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy törvénytelenül szerzett vagyonról van szó, az adóhivatal határozatot hoz az adóalapra elszámolt 75 százalékos különadó megfizettetéséről.

Félmillió dinártól kétmillió dinárig terjedhet azoknak a jogi személyeknek a büntetése, akik a felszólítás ellenére sem kézbesítik az adóhivatal által kért dokumentumokat. Ugyanezért a mulasztásért a vállalkozókat 100 ezertől 500 ezer dinárig terjedő összeggel bírságolhatják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS