Közelebb megy az adóhatóság az állampolgárokhoz Romániában

2019. 03. 01., 11:00

Újra a lakóhelyhez, székhelyhez legközelebb eső adóhivatalban intézhetik ügyeiket a vállalkozók és magánszemélyek Romániában, ha Klaus Johannis államfő kihirdeti a képviselőház által elfogadott jogszabályt.

Megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik adóügyeiket ezentúl a vállalkozók és a magánszemélyek azt követően, hogy a képviselőház döntő kamaraként elfogadta az Országos Adóhatóság (ANAF) területi képviseleteinek decentralizációját előíró, az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet – írja a Krónika.

Szabó Ödön, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője közölte: amennyiben az államelnök kihirdeti a jogszabályt, és érvénybe lép, az ügyintézés közelebb kerül az állampolgárokhoz.

2013-ban a román kormány egy sürgősségi kormányrendelet által átszervezte az ANAF felépítését, ezáltal regionális szintre emelte az adóügyekre vonatkozó ügyintézést. Erre a folyamatra 70 millió eurós hitelt vett fel a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, azonban ezt az összeget csak nagyon kis arányban tudta lehívni.

Az adóhatóságok regionálissá tétele nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is többletbürokráciát jelentett. Az RMDSZ ezen a folyamaton egyszerűsít azzal, hogy az adóügyek intézését visszahelyezi megyei szintre” – fogalmazott Szabó Ödön is.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően három hónapon belül lép érvénybe, ez idő alatt a pénzügyminisztérium köteles lesz önálló jogi személyiséggel felruházni a megyei pénzügyi igazgatóságokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS