Közelebb megy az adóhatóság az állampolgárokhoz Romániában

2019. 03. 01., 11:00

Újra a lakóhelyhez, székhelyhez legközelebb eső adóhivatalban intézhetik ügyeiket a vállalkozók és magánszemélyek Romániában, ha Klaus Johannis államfő kihirdeti a képviselőház által elfogadott jogszabályt.

Megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik adóügyeiket ezentúl a vállalkozók és a magánszemélyek azt követően, hogy a képviselőház döntő kamaraként elfogadta az Országos Adóhatóság (ANAF) területi képviseleteinek decentralizációját előíró, az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet – írja a Krónika.

Szabó Ödön, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője közölte: amennyiben az államelnök kihirdeti a jogszabályt, és érvénybe lép, az ügyintézés közelebb kerül az állampolgárokhoz.

2013-ban a román kormány egy sürgősségi kormányrendelet által átszervezte az ANAF felépítését, ezáltal regionális szintre emelte az adóügyekre vonatkozó ügyintézést. Erre a folyamatra 70 millió eurós hitelt vett fel a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, azonban ezt az összeget csak nagyon kis arányban tudta lehívni.

Az adóhatóságok regionálissá tétele nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is többletbürokráciát jelentett. Az RMDSZ ezen a folyamaton egyszerűsít azzal, hogy az adóügyek intézését visszahelyezi megyei szintre” – fogalmazott Szabó Ödön is.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően három hónapon belül lép érvénybe, ez idő alatt a pénzügyminisztérium köteles lesz önálló jogi személyiséggel felruházni a megyei pénzügyi igazgatóságokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS