Közelebb megy az adóhatóság az állampolgárokhoz Romániában

2019. 03. 01., 11:00

Újra a lakóhelyhez, székhelyhez legközelebb eső adóhivatalban intézhetik ügyeiket a vállalkozók és magánszemélyek Romániában, ha Klaus Johannis államfő kihirdeti a képviselőház által elfogadott jogszabályt.

Megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik adóügyeiket ezentúl a vállalkozók és a magánszemélyek azt követően, hogy a képviselőház döntő kamaraként elfogadta az Országos Adóhatóság (ANAF) területi képviseleteinek decentralizációját előíró, az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet – írja a Krónika.

Szabó Ödön, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője közölte: amennyiben az államelnök kihirdeti a jogszabályt, és érvénybe lép, az ügyintézés közelebb kerül az állampolgárokhoz.

2013-ban a román kormány egy sürgősségi kormányrendelet által átszervezte az ANAF felépítését, ezáltal regionális szintre emelte az adóügyekre vonatkozó ügyintézést. Erre a folyamatra 70 millió eurós hitelt vett fel a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, azonban ezt az összeget csak nagyon kis arányban tudta lehívni.

Az adóhatóságok regionálissá tétele nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is többletbürokráciát jelentett. Az RMDSZ ezen a folyamaton egyszerűsít azzal, hogy az adóügyek intézését visszahelyezi megyei szintre” – fogalmazott Szabó Ödön is.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően három hónapon belül lép érvénybe, ez idő alatt a pénzügyminisztérium köteles lesz önálló jogi személyiséggel felruházni a megyei pénzügyi igazgatóságokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-30 10:22:19
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált, ezért a kormány új rendeletében ezeket 5 százalékban maximálja.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS