Kész növelni a tejprémiumot a kormány Szerbiában

2021. 08. 24., 21:00

A szárazság ellenére is lesz elegendő élelmiszer a következő időszakban Szerbiában – nyilatkozta Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

A kukoricának nem tesz jót a hőség és a csapadékhiány, és kevesebb hozamra lehet számítani, mint tavaly. Várhatólag hektáronként hat tonna termést tudnak betakarítani a gazdák, de ez lefedi az országos szükségleteket, és kivitelre is jut – mondta a miniszter, akit a Magyar Szó idéz.

Branislav Nedimović ugyanakkor kifejtette, hogy a takarmánynövények árának emelkedésével a tejtermelők sokat veszíthetnek, ezért a következő napokban döntenek a tejprémium növeléséről, ami akár 10 dinárral is emelkedhet.

A mezőgazdasági miniszter kitért az IPARD-program sikerére is, amely által a termelők 700 ezer és egymillió dinár közötti megtérítést kaphattak befektetéseikre. A támogatás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a gazdák a félkész termelésről áttérjenek a kész termék biztosítására.

Kiemelte a gyümölcs- és zöldségtermelők számára megjelentetett pályázatot is, amelyet a Világbankkal együttműködve indított a minisztérium. Az 50 százalékos támogatást 40 százalékos kölcsönlehetőséggel és 10 százalékos önrésszel lehetett igényelni.

A kiírásra 2400-an jelentkeztek, és a kérelmek 90 százaléka traktorvásárlásra vonatkozik – mondta a miniszter. Hozzátette: 700-800 nyertes pályázóra számítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS