Kapkodva indított akciót a román adóhatóság

2019. 04. 26., 13:00

A közelmúltban több ezer román állampolgár kapott értesítést arról, hogy az elmúlt öt évből felhalmozott tartozása van az Országos Adóhatóság felé. A nagy sietség a tartozások elévülésének közelségével magyarázható.

Az elmúlt napokban román állampolgárok ezrei kaptak értesítést arról, hogy miközben nekik erről legtöbb esetben sejtésük sem volt, kisebb-nagyobb adósságokat halmoztak fel az állam felé – írja a Krónika.

Az Országos Adóhatóság (ANAF) által indított hadjárat „áldozatai” ezúttal magánszemélyek, akik az elmúlt években valamikor elmulasztották befizetni az egészségbiztosítási hozzájárulást.

Az adóhatóság által követelt összeg nagyon sok esetben egyforma, 348 lej, ennyit kellett volna 4–5 évvel ezelőtt fizetnie annak, aki nem rendelkezett fizetéssel, ám voltak bevételei – ezekre az esetekre ugyanis a törvény előírja, hogy a minimálbér után fizetendő összeget kell befizetni az államkasszába.

„Teljesen törvényes, hogy az adóhatóság értesíti az adófizetőket a többéves társadalombiztosítási és egészségbiztosítási tartozások befizetésének kötelezettségéről” – jelentette ki egy neve elhallgatását kérő adóellenőr. Mint emlékeztetett, az adótörvénykönyv értelmében bármilyen megvalósított jövedelem után legkevesebb a minimálbér alapján kiszámolt járulékot kell befizetni.

Csak az mentesül, aki nem valósított meg semmilyen jövedelmet, viszont például ha már a banki betét után pár lejes kamat folyt be a számlájára, fizetnie kell a járulékot.

A hatóság sok esetben az utolsó pillanatban lépett, hiszen a törvény értelmében ezek az adósságok öt év után elévülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS