Igazítani kell a svájci nyugdíj-kiigazítási módszeren Szerbiában

2020. 01. 22., 15:30

A szerb államfő szerint a nyugdíjnak gyorsabban kell majd növekednie, hogy lépést tarthasson a 900 eurós átlagbérrel.

Alighogy elkezdték a svájci modell szerinti nyugdíjemelést, máris látszik, hogy mégsem felel meg igazán a szerbiai körülményeknek – írja a Magyar Szó.

Február 10-e táján várható az idei januári nyugdíj első részének folyósítása, valamint ekkor érkezik a tavaly kiszámított és beharangozott 5,4 százalékos emelés. A nyugdíjnövelési arányt már az annyit emlegetett svájci képlet szerint határozták meg.

A nyugdíj fele-fele arányban függ az átlagbér növekedésétől és az infláció alakulásától. A számítások azonban azt mutatják, hogy ha ezt a módszert alkalmazzák, idővel az átlagnyugdíj nagymértékben lemarad az átlagbértől.

A svájci modell „korrigálását” Aleksandar Vučić államfő jelentette be azzal a magyarázattal, hogy a nyugdíjaknak gyorsabban kell emelkedniük, mint amennyire a svájci módszer megengedi.

Az elnök arra alapozza a módosítás szükségességét, hogy amikor majd Szerbiában 900 euró lesz az átlagbér (szerinte 2025-ben), a nyugdíjak átlaga csupán 300 euró körül alakulna, vagyis nagy lesz a lemaradás. Tavaly a járandóság átlaga 26 344 dinár (223 euró) volt, az átlagbér 47,8 százaléka.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS