Igazítani kell a svájci nyugdíj-kiigazítási módszeren Szerbiában

2020. 01. 22., 15:30

A szerb államfő szerint a nyugdíjnak gyorsabban kell majd növekednie, hogy lépést tarthasson a 900 eurós átlagbérrel.

Alighogy elkezdték a svájci modell szerinti nyugdíjemelést, máris látszik, hogy mégsem felel meg igazán a szerbiai körülményeknek – írja a Magyar Szó.

Február 10-e táján várható az idei januári nyugdíj első részének folyósítása, valamint ekkor érkezik a tavaly kiszámított és beharangozott 5,4 százalékos emelés. A nyugdíjnövelési arányt már az annyit emlegetett svájci képlet szerint határozták meg.

A nyugdíj fele-fele arányban függ az átlagbér növekedésétől és az infláció alakulásától. A számítások azonban azt mutatják, hogy ha ezt a módszert alkalmazzák, idővel az átlagnyugdíj nagymértékben lemarad az átlagbértől.

A svájci modell „korrigálását” Aleksandar Vučić államfő jelentette be azzal a magyarázattal, hogy a nyugdíjaknak gyorsabban kell emelkedniük, mint amennyire a svájci módszer megengedi.

Az elnök arra alapozza a módosítás szükségességét, hogy amikor majd Szerbiában 900 euró lesz az átlagbér (szerinte 2025-ben), a nyugdíjak átlaga csupán 300 euró körül alakulna, vagyis nagy lesz a lemaradás. Tavaly a járandóság átlaga 26 344 dinár (223 euró) volt, az átlagbér 47,8 százaléka.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS