Hivatásos sofőrből Szerbiában is óriási a hiány

2019. 03. 14., 14:45

Szerbiában a buszsofőri szakma továbbra is a legkeresettebbek közé tartozik, amelynek legfőbb oka a gazdasági migráció.

Zoran Đorđević szerb munkaügyi miniszter szerint a buszsofőrök elvándorlását oktatási reformmal, az iskoláztatásnak a gazdaság szükségleteihez való igazításával, jobb üzleti feltételek kialakításával, új munkahelyek megnyitásával lehet megfékezni – írja a Magyar Szó.

Az utasszállító vállalatok illetékesei, akárcsak a közúti szállítók egyesületei, már jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy országszerte 6 ezer betöltetlen sofőri munkahelyre várják a jelentkezőket.

A hivatásos sofőrök a jobb kereset végett mennek el külföldre, hiszen Szerbiában a közúti forgalomban részt vevő hivatásos sofőrök havonta 40 000–65 000 dinárt keresnek, az Európai Unióban viszont átlagban 1 200 euró a havi bérük, ami Németországban akár 2500 euró is lehet.

Tavaly a belgrádi városi közlekedési vállalattól 433 ember távozott, közülük 247 sofőr felmondott.

A munkaerőpiacon nincs elegendő D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőr, és egyre kevesebben jelentkeznek a nekik kiírt pályázatokra. A fővárosi közlekedési vállalat azt tervezi, hogy idén 347 újabb buszsofőrt alkalmaz. Egyes becslések szerint évente országszerte 2000 hivatásos sofőrt kellene kiképezni, hogy kielégítsék a hazai és a nemzetközi szállítók igényeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS