Hivatásos sofőrből Szerbiában is óriási a hiány

2019. 03. 14., 14:45

Szerbiában a buszsofőri szakma továbbra is a legkeresettebbek közé tartozik, amelynek legfőbb oka a gazdasági migráció.

Zoran Đorđević szerb munkaügyi miniszter szerint a buszsofőrök elvándorlását oktatási reformmal, az iskoláztatásnak a gazdaság szükségleteihez való igazításával, jobb üzleti feltételek kialakításával, új munkahelyek megnyitásával lehet megfékezni – írja a Magyar Szó.

Az utasszállító vállalatok illetékesei, akárcsak a közúti szállítók egyesületei, már jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy országszerte 6 ezer betöltetlen sofőri munkahelyre várják a jelentkezőket.

A hivatásos sofőrök a jobb kereset végett mennek el külföldre, hiszen Szerbiában a közúti forgalomban részt vevő hivatásos sofőrök havonta 40 000–65 000 dinárt keresnek, az Európai Unióban viszont átlagban 1 200 euró a havi bérük, ami Németországban akár 2500 euró is lehet.

Tavaly a belgrádi városi közlekedési vállalattól 433 ember távozott, közülük 247 sofőr felmondott.

A munkaerőpiacon nincs elegendő D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőr, és egyre kevesebben jelentkeznek a nekik kiírt pályázatokra. A fővárosi közlekedési vállalat azt tervezi, hogy idén 347 újabb buszsofőrt alkalmaz. Egyes becslések szerint évente országszerte 2000 hivatásos sofőrt kellene kiképezni, hogy kielégítsék a hazai és a nemzetközi szállítók igényeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.