Évente 50 millió eurót bukik Szerbia a szeméten

2019. 08. 15., 12:30

Szerbiában a háztartási hulladéknak mintegy 80 százalékát gyűjtik szervezetten, a maradék az illegális lerakótelepekre kerül, amelyekből több mint 3500 van az országban. A szerbiai Újrahasznosítók Szervezetének adatai szerint az összegyűjtött hulladéknak csupán 5 százalékát hasznosítják.

A szakértők szerint Szerbiában viszonylag kis figyelmet fordítanak a hulladékgazdálkodásra az ágazat minden egyes szintjén – írja a Magyar Szó.

– Az Európai Unió országaiban a hulladéknak több mint a 75 százalékát újrahasznosítják. Néhány országban, például Dániában, Belgiumban, Finnországban és Svédországban szinte az összes hulladék feldolgozásra kerül. Szerbiában a kommunális hulladéknak mindössze öt százalékát dolgozzák fel – nyilatkozta Suzana Obradović, a szerbiai Újrahasznosítók Szövetségének főtitkára.

A szövetség képviselője szerint az utóbbi tíz évben történt némi előrelépés a csomagolási hulladék területén. Az újrahasznosítási arány ebben az ágazatban a becslések szerint 35–40 százalékos.

Megjegyzi azonban, hogy a csomagolási hulladékot – ahelyett, hogy hatékonyabban gyűjtenék – más országokból hozzák be. Az egyik kulcsprobléma a hulladék rendszerezésének elmaradottsága, s ennek következtében folyamatosan növekszik az illegális hulladéklerakók száma.

„Ha a polgárok 80 százaléka odafigyelne az újrahasznosítás fontosságára, és ha a szemét szelektálására megfelelő konténerek állnának rendelkezésre minden városban, Szerbiában számos olyan anyag kerülne a szemétlerakókba, amelyeknek az újrahasznosításával évente 50 millió euróhoz juthatna az ország” – mondta a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS