Évente 50 millió eurót bukik Szerbia a szeméten

2019. 08. 15., 12:30

Szerbiában a háztartási hulladéknak mintegy 80 százalékát gyűjtik szervezetten, a maradék az illegális lerakótelepekre kerül, amelyekből több mint 3500 van az országban. A szerbiai Újrahasznosítók Szervezetének adatai szerint az összegyűjtött hulladéknak csupán 5 százalékát hasznosítják.

A szakértők szerint Szerbiában viszonylag kis figyelmet fordítanak a hulladékgazdálkodásra az ágazat minden egyes szintjén – írja a Magyar Szó.

– Az Európai Unió országaiban a hulladéknak több mint a 75 százalékát újrahasznosítják. Néhány országban, például Dániában, Belgiumban, Finnországban és Svédországban szinte az összes hulladék feldolgozásra kerül. Szerbiában a kommunális hulladéknak mindössze öt százalékát dolgozzák fel – nyilatkozta Suzana Obradović, a szerbiai Újrahasznosítók Szövetségének főtitkára.

A szövetség képviselője szerint az utóbbi tíz évben történt némi előrelépés a csomagolási hulladék területén. Az újrahasznosítási arány ebben az ágazatban a becslések szerint 35–40 százalékos.

Megjegyzi azonban, hogy a csomagolási hulladékot – ahelyett, hogy hatékonyabban gyűjtenék – más országokból hozzák be. Az egyik kulcsprobléma a hulladék rendszerezésének elmaradottsága, s ennek következtében folyamatosan növekszik az illegális hulladéklerakók száma.

„Ha a polgárok 80 százaléka odafigyelne az újrahasznosítás fontosságára, és ha a szemét szelektálására megfelelő konténerek állnának rendelkezésre minden városban, Szerbiában számos olyan anyag kerülne a szemétlerakókba, amelyeknek az újrahasznosításával évente 50 millió euróhoz juthatna az ország” – mondta a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS