Ekkor lesz komoly baj a nyugdíjrendszerrel Szerbiában

2019. 08. 07., 14:00

Fennmarad-e Szerbiában a jelenlegi nyugdíjrendszer? Szakértő szerint egyelőre nem kell tartani a rendszer összeomlásától.

Szerbiában mintegy 1,7 millió nyugdíjas él, s egyes becslések szerint évente körülbelül 30 ezer fiatal hagyja el az országot – írja a Magyar Szó.

Ma átlagban 3,4 évvel többet dolgoznak a szerbek a nyugdíjjogosultság elnyeréséig, mint 9 évvel ezelőtt. Éppen a nyugdíjrendszer gyengeségei és a kivándorlás vezetett oda, hogy egyre tovább kell dolgozni.

A férfiak 65, a nők 62,5 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. A nők esetében évről évre hosszabbodik az előírt szolgálati idő, 2032-ben már nekik is 65 éves korukig kell dolgozniuk.

Szakértők szerint ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer kielégítően működhessen, egy nyugdíjasra 3,5 dolgozónak kellene jutnia, Szerbiában jelenleg ez az arány 1:1.

Goran Nikolić, az Európai Tanulmányok Intézetének közgazdásza azt mondja: figyelemmel kell kísérni a helyzet alakulását a környező országokban, annak alapján következtethetünk arra, hogy mi fog történni Szerbiában. Szerinte amíg magas a munkanélküliség aránya, nem kell tartani a nyugdíjrendszer összeomlásától, ilyenkor „még van lehetőség a rendszer normális működésére”. A baj ott kezdődik, amikor nincs többé munkanélküliség.

„Jelentősebb munkaerő-beáramlásra lehet számítani, különösen Afrikából, noha ez még nem érezhető a térség fejlettebb országaiban sem. Ha majd Szlovéniában és Horvátországban jelentősebb mértékben megindul a munkaerő-beáramlás, akkor számíthatunk erre minálunk is – magyarázza Nikolić.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS