Ekkor lesz komoly baj a nyugdíjrendszerrel Szerbiában

2019. 08. 07., 14:00

Fennmarad-e Szerbiában a jelenlegi nyugdíjrendszer? Szakértő szerint egyelőre nem kell tartani a rendszer összeomlásától.

Szerbiában mintegy 1,7 millió nyugdíjas él, s egyes becslések szerint évente körülbelül 30 ezer fiatal hagyja el az országot – írja a Magyar Szó.

Ma átlagban 3,4 évvel többet dolgoznak a szerbek a nyugdíjjogosultság elnyeréséig, mint 9 évvel ezelőtt. Éppen a nyugdíjrendszer gyengeségei és a kivándorlás vezetett oda, hogy egyre tovább kell dolgozni.

A férfiak 65, a nők 62,5 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. A nők esetében évről évre hosszabbodik az előírt szolgálati idő, 2032-ben már nekik is 65 éves korukig kell dolgozniuk.

Szakértők szerint ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer kielégítően működhessen, egy nyugdíjasra 3,5 dolgozónak kellene jutnia, Szerbiában jelenleg ez az arány 1:1.

Goran Nikolić, az Európai Tanulmányok Intézetének közgazdásza azt mondja: figyelemmel kell kísérni a helyzet alakulását a környező országokban, annak alapján következtethetünk arra, hogy mi fog történni Szerbiában. Szerinte amíg magas a munkanélküliség aránya, nem kell tartani a nyugdíjrendszer összeomlásától, ilyenkor „még van lehetőség a rendszer normális működésére”. A baj ott kezdődik, amikor nincs többé munkanélküliség.

„Jelentősebb munkaerő-beáramlásra lehet számítani, különösen Afrikából, noha ez még nem érezhető a térség fejlettebb országaiban sem. Ha majd Szlovéniában és Horvátországban jelentősebb mértékben megindul a munkaerő-beáramlás, akkor számíthatunk erre minálunk is – magyarázza Nikolić.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS