Jövőre már a svájci modell szerint emelik a nyugdíjakat Szerbiában

2019. 06. 24., 12:30

Az év végéig új pénzügyi szabályokat hozunk, ezek a nyugdíjkifizetés svájci modelljét is tartalmazzák, ami bekerül a 2020. évi költségvetésbe – jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter.

A bejelentés előtt Siniša Mali szerb pénzügyminiszter tárgyalt a Pénzügyi Tanács elnökével, Pavle Petrovićcsal a várható új fiskális előírásokkal kapcsolatban - írja a Magyar Szó.

„Egyetértünk a Nemzetközi Valutaalap által is sugallt változtatásokat illetően. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi stabilitás megtartása végett megszigorítjuk a szabályokat, amelyek a GDP-arányos közadósságra és a tervezhető költségvetési hiányra is vonatkoznak – mondta a pénzügyminiszter.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a nyugdíjak sohase foglaljanak le a költségvetés 11 százalékánál nagyobb összeget, és az állami szektorban dolgozók fizetésére se kelljen 9,4-9,5 százaléknál többet fordítani” – jegyezte meg.

Októberben ismét Szerbiába érkezik az IMF-küldöttség, addigra konkrét terveket kell készíteni, beleértve a nyugdíjak svájci képlet alapján való kiigazítását is, amit már 2020-ban alkalmazni szándékoznak.

A „svájci modell” azt jelenti, hogy Szerbiában 50 százalékban az infláció növekedésével, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedésével hangolják össze a nyugdíjemelést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS