Jövőre már a svájci modell szerint emelik a nyugdíjakat Szerbiában

2019. 06. 24., 12:30

Az év végéig új pénzügyi szabályokat hozunk, ezek a nyugdíjkifizetés svájci modelljét is tartalmazzák, ami bekerül a 2020. évi költségvetésbe – jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter.

A bejelentés előtt Siniša Mali szerb pénzügyminiszter tárgyalt a Pénzügyi Tanács elnökével, Pavle Petrovićcsal a várható új fiskális előírásokkal kapcsolatban - írja a Magyar Szó.

„Egyetértünk a Nemzetközi Valutaalap által is sugallt változtatásokat illetően. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi stabilitás megtartása végett megszigorítjuk a szabályokat, amelyek a GDP-arányos közadósságra és a tervezhető költségvetési hiányra is vonatkoznak – mondta a pénzügyminiszter.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a nyugdíjak sohase foglaljanak le a költségvetés 11 százalékánál nagyobb összeget, és az állami szektorban dolgozók fizetésére se kelljen 9,4-9,5 százaléknál többet fordítani” – jegyezte meg.

Októberben ismét Szerbiába érkezik az IMF-küldöttség, addigra konkrét terveket kell készíteni, beleértve a nyugdíjak svájci képlet alapján való kiigazítását is, amit már 2020-ban alkalmazni szándékoznak.

A „svájci modell” azt jelenti, hogy Szerbiában 50 százalékban az infláció növekedésével, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedésével hangolják össze a nyugdíjemelést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 17:14:00
A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS