Jövőre már a svájci modell szerint emelik a nyugdíjakat Szerbiában

2019. 06. 24., 12:30

Az év végéig új pénzügyi szabályokat hozunk, ezek a nyugdíjkifizetés svájci modelljét is tartalmazzák, ami bekerül a 2020. évi költségvetésbe – jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter.

A bejelentés előtt Siniša Mali szerb pénzügyminiszter tárgyalt a Pénzügyi Tanács elnökével, Pavle Petrovićcsal a várható új fiskális előírásokkal kapcsolatban - írja a Magyar Szó.

„Egyetértünk a Nemzetközi Valutaalap által is sugallt változtatásokat illetően. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi stabilitás megtartása végett megszigorítjuk a szabályokat, amelyek a GDP-arányos közadósságra és a tervezhető költségvetési hiányra is vonatkoznak – mondta a pénzügyminiszter.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a nyugdíjak sohase foglaljanak le a költségvetés 11 százalékánál nagyobb összeget, és az állami szektorban dolgozók fizetésére se kelljen 9,4-9,5 százaléknál többet fordítani” – jegyezte meg.

Októberben ismét Szerbiába érkezik az IMF-küldöttség, addigra konkrét terveket kell készíteni, beleértve a nyugdíjak svájci képlet alapján való kiigazítását is, amit már 2020-ban alkalmazni szándékoznak.

A „svájci modell” azt jelenti, hogy Szerbiában 50 százalékban az infláció növekedésével, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedésével hangolják össze a nyugdíjemelést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS