Börtönnel fenyegetnék az adót nem fizetőket Romániában

2019. 10. 07., 08:45

Nem támogatják a román üzleti szféra képviselői Eugen Teodorovici pénzügyminiszter adósbörtönre vonatkozó elképzelését, pedig a tárcavezető 10 ezer támogató aláírásra számít.

Valószínűleg nem gyűlik össze a román állammal szemben adóhátralékot felhalmozó vállalkozókat szabadságvesztéssel sújtó tervezethez az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által remélt 10 ezer támogató aláírás, mert az üzleti szféra ellenzi azt, sőt kettős mércét emleget – írja a Krónika.

A Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa (CNIPMMR) a napokban hozott nyilvánosságra egy felmérést, amely szerint a válaszadók többsége nem támogatja a kezdeményezést. Kétezer vállalkozó véleményét kérték ki, közülük 71,1 százalék ellenzi a módosítást, 44,6 százalék véli úgy, hogy a tervezet közvetlen hatással lenne a vállalkozására, és több mint 70 százalék negatív hatástól tart.

A tanács állásfoglalása szerint a módosítással azokat a vállalkozókat is büntetnék, akik éppen az állami intézmények, állami cégek késlekedése miatt válnak ideiglenesen fizetésképtelenné.

Gabriel Biriș jogász, volt pénzügyminisztériumi államtitkár szerint a vállalkozók többsége nem rossz szándék által vezérelve késik az adók befizetésével, hanem az átmeneti nehézségek miatt fontossági sorrendet állít fel, és inkább a fizetéseket adja ki az alkalmazottainak.

A CNIPMMR nem támogatja a tervezetet, meglátásuk szerint már létezik a felelősségre vonás az adók befizetésének elmulasztása esetén: a pénzbírság az elmaradás nagyságának függvényében növekszik, és elérheti a 27 ezer lejt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS