Az autóiparra épít Szlovákia, de jól teszi?

2019. 08. 21., 12:30

Szlovákiában továbbra is hatalmas szakadék tátong az ország egyes régiói között – derül ki a legújabb fejlesztési stratégiából.

A beruházásokért és digitalizációért felelős kormányfőhelyettes hivatala kidolgozta Szlovákia legújabb, 2030-ig szóló fejlesztési stratégiájának a javaslatát, amelyet hétfőn vitatott meg a munkavállalók, a munkaadók és a kormány alkotta háromoldalú érdekegyeztető tanács – írja az Új Szó.

Szlovákia gazdasága az elmúlt időszakban ugyan látványos növekedést produkált, ez azonban nagyrészt az autóiparnak köszönhető, amely veszélyesen nagy szeletet hasít ki a gazdaságból. Szlovákia ipari termelésének 2016-ban a 40 százalékát adta az autóipar, miközben a felmérés szerint ez az ágazat rendkívül alacsony hozzáadott értéket produkál.

Az ország legújabb fejlesztési stratégiájának a kidolgozói is elismerik, hogy Szlovákia egyes régió között továbbra is hatalmas gazdasági és szociális különbségek vannak. Az ország nyugati és keleti régiói között még nagyobb szakadék tátong, mint korábban.

Míg Eperjes megyében a 2008-as 10 872 euróról 2016-ra 13 606 euróra nőtt az egy főre jutó GDP, Pozsony megyében 42 904-ről 53 692 euróra. Vagyis míg tíz évvel ezelőtt Pozsony nagyjából 32 ezer euróval hagyta le Eperjes megyét az egy főre jutó GDP-ben, két évvel ezelőtt már több mint 40 ezerrel.

Egyre súlyosabb problémát jelent az elvándorlás is a közép- és kelet-szlovákiai járásokból. Az ország nyugati régióiban hiány mutatkozik a szakképzett munkaerőből, több keleti járásban viszont még mindig 10 százalékot is jócskán meghaladó munkanélküliséget mérnek.

Pozsony megyébe évente több mint 6 ezren költöznek át.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS