Az autógyártás húzhatja ki a gödörből Szlovákia gazdaságát

2020. 09. 09., 12:15

A koronavírus-járvány okozta sokkot követően nyárra újra termelni kezdtek a legnagyobb hazai autógyártók Szlovákiában. Az idei gazdasági visszaesés várhatóan mégsem lesz olyan drasztikus, mint amire a második negyedéves adatok alapján számítottak.

A szlovák Statisztikai Hivatal a múlt héten katasztrofális adatokkal rukkolt elő a gazdaság idei második negyedéves alakulásáról. A világjárvány miatt az említett időszakban 12,1 százalékkal esett vissza Szlovákia gazdasági teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, amire 1996 óta nem volt példa – írja az Új Szó.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője szerint a drasztikus tavaszi zuhanáshoz a legnagyobb mértékben az autógyártók járultak hozzá, amelyeknek a termelése az adott időszakban több mint a felével esett vissza.

A múlt heti borúlátó előrejelzéseket követően a Statisztikai Hivatal e héten már jóval kedvezőbb adatokat közölt. Kedden közzétett felmérése szerint Szlovákia kivitele júliusban már csaknem 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amihez leginkább épp az autóipar járult hozzá. Ez utóbbi esetében a kivitel 8 százalékkal nőtt tavaly júliusihoz képest, a szlovák export csaknem kétharmadát így ez az ágazat adta.

Jóval derűlátóbb előrejelzéssel rukkolt elő a szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács is. A második negyedéves 12,1 százalékos gazdasági visszaesést követően a Költségvetési Tanács elemzői a legfrissebb előrejelzésükben az idei harmadik negyedévre 6,5 százalékos csökkenést jósolnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS