Az autógyártás húzhatja ki a gödörből Szlovákia gazdaságát

2020. 09. 09., 12:15

A koronavírus-járvány okozta sokkot követően nyárra újra termelni kezdtek a legnagyobb hazai autógyártók Szlovákiában. Az idei gazdasági visszaesés várhatóan mégsem lesz olyan drasztikus, mint amire a második negyedéves adatok alapján számítottak.

A szlovák Statisztikai Hivatal a múlt héten katasztrofális adatokkal rukkolt elő a gazdaság idei második negyedéves alakulásáról. A világjárvány miatt az említett időszakban 12,1 százalékkal esett vissza Szlovákia gazdasági teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, amire 1996 óta nem volt példa – írja az Új Szó.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője szerint a drasztikus tavaszi zuhanáshoz a legnagyobb mértékben az autógyártók járultak hozzá, amelyeknek a termelése az adott időszakban több mint a felével esett vissza.

A múlt heti borúlátó előrejelzéseket követően a Statisztikai Hivatal e héten már jóval kedvezőbb adatokat közölt. Kedden közzétett felmérése szerint Szlovákia kivitele júliusban már csaknem 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amihez leginkább épp az autóipar járult hozzá. Ez utóbbi esetében a kivitel 8 százalékkal nőtt tavaly júliusihoz képest, a szlovák export csaknem kétharmadát így ez az ágazat adta.

Jóval derűlátóbb előrejelzéssel rukkolt elő a szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács is. A második negyedéves 12,1 százalékos gazdasági visszaesést követően a Költségvetési Tanács elemzői a legfrissebb előrejelzésükben az idei harmadik negyedévre 6,5 százalékos csökkenést jósolnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS