Adóbevallás Romániában: katasztrófa az egész rendszer?

2019. 03. 13., 14:00

A román kormány március 15-étől meghosszabbítja július 31-éig a magánszemélyek egységes adóbevallásának benyújtási határidejét – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A román kormány egyúttal július 31-éig meghosszabbította a 230-as űrlap benyújtásának határidejét, amely a tavalyi év során magánszemélyek által befizetett jövedelemadó 2, illetve 3,5 százaléka civil szervezeteknek történő felajánlásáról szól – írja a Krónika.

Az egységes adóbevallás azokra vonatkozik, akiknek a fizetésen kívül más jövedelmük is van, például ingatlant adnak bérbe, szerzői jogdíj alapján van bevételük, vagy egyéni vállalkozók.

Idén csak online lehet benyújtani a bevallást, igaz, a 230-as űrlap maradt papírformában.

Az elektronikusan kitölthető formanyomtatvány a Krónikának nyilatkozó gazdasági szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem elég áttekinthető, az egyszerű adófizető szinte biztos, hogy nem boldogul önállóan a kitöltésével.

„A nyilatkozat kitöltése rendkívül bonyolult, rengeteg pluszszabályozás nehezíti az eligazodást, a különböző jövedelmek más-más elbírálás alá esnek. Az Országos Adóhatóság honlapjáról elérhető egyéni virtuális tér folyamatosan leterhelt, és lassan működik. Katasztrófa az egész rendszer: bonyolult és lassú” – mondta Debreczeni János sepsiszentgyörgyi adószakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS